Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2023’ün ilk dokuz ayında 234 kadın öldürüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcilerinden Gülsüm Kav, önlenebilecek kadın cinayetlerin bile işlendiğine dikkat çekerek, “Bütün kadınlara ve LGBTİQ+’lara yönelik haklarda en başta da anayasa olmak üzere tartışmalı durum yaratmak bile şiddete cesaret veriyor. Bu nedenle anayasaya dokunmasınlar ve uygulasınlar” dedi.

Silahlanma

Avukat Şükran Eroğlu da bireysel silahlanmaya vurgu yaparak, “Kadın cinayetlerinin ve şiddetin bu kadar yüksek olduğu bir ülkede silahlanmaya bu kadar müsaade edilmesi son derece yanlış” ifadelerini kullandı.

‘Fail ikinci kez kadın cinayeti işledi’

Kadın cinayetlerinin artmasına yönelik Cumhuriyet’e konuşan Gülsüm Kav “Şiddetin arttığı bu dönemde bir de tersine yasalarda çekilme hamlelerini görüyoruz” diye belirtti. Önlenebilecek cinayetlerin bile gerçekleştiğini ifade eden Kav, şunları söyledi:

“Eylül ayı verilerine göre bir failin ikinci kez kadın cinayeti işlediğini gördük. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ise şiddet olaylarını artırdı. Araştırmamız sonucunda gebe ya da engelli kadınların sözleşme sonrasında da öncesine göre daha fazla şiddete maruz kaldığını ortaya koyduk.”

‘İstanbul Sözleşmesi’ni derhal imzalayarak yeniden yürürlüğe koymak bir çözüm’

Kav, “Bütün kadınlara ve LGBTİQ+’lara yönelik haklarda en başta da anayasa olmak üzere tartışmalı durum yaratmak bile şiddete cesaret veriyor. Bu nedenle anayasaya dokunmasınlar ve uygulasınlar. Ayrıca ateşli silaha ulaşmanın zorlaştırılması ve boşanma aşamasında kadınların etkin korunması gerekiyor. İstanbul Sözleşmesi’ni derhal imzalayarak yeniden yürürlüğe koymak bir çözüm” dedi.

‘Ciddi tedbirler alınmalı’

Avukat Eroğlu ise, “Ülkemizde bireysel silahlanma cinayetlerde çok fazla kullanılan bir argüman. Devlet, silahlanma konusunda ciddi tedbirler almalı. Ayrıca kadınları da korumalı. 6284 sayılı kanun kaldırılsın gibi birtakım söylemler var. Bu konuda devlet asla taviz vermemeli ve ciddi cezalar getirmeli” ifadelerini kullandı.