IŞİD'in 10 Ekim 2015'te düzenlediği Ankara Gar Katliamı'na ilişkin davanın duruşması bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. 10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası "Türkiye’de ilk defa "insanlığa karşı suç" başlığıyla bir iddianame düzenlendi" dedi.

Artı Gerçek’te yer alan Oğulcan Özgenç’in haberine göre, Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te IŞİD'in bombalı saldırısı sonucu 103 kişinin öldüğü katliamla ilgili firari sanıklar yönünden birleştirilen dosyanın 21'inci duruşması, Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

CHP'li Özgür Özel, Seyit Torun, Veli Ağbaba ve EMEP Milletvekili Sevda Karaca da duruşmaya katıldı.

İlk olarak Van cezaevinde IŞİD terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklu ve hükümlü bulunan tanık Murat Dayan beyan verdi. 10 Ekim sandıklarını tanımadığını belirten Murat Dayan, "Benim tarafından herhangi bir beyan varsa bunları kabul etmiyorum" dedi. Dayan, Erman Ekici'yi teşhis ettiğini kabul etmedi.

‘YARDIM AMAÇLI SURİYE'YE GİTTİM’

10 Ekim davası avukatı Erkan Ünüvar, Murat Dayan'a kardeşleri ile beraber Suriye'ye gidip gitmediğini sordu. Dayan, Ünüvar'ın sorusuna "Hayır" yanıtını verdi. Dayan, avukatın Suriye'ye gidip gitmediği sorusuna "Alperen Ocaklarının Türkmen cephesi için yaptığı yardım çağrısı üzerine Suriye'ye gittim. Yerel gazetede fotoğrafım var ancak yardım amaçlı gittim" diyerek yanıt verdi.

Murat Dayan, kardeşi Muhammed Cengiz Dayan ile beraber Antep'te IŞİD adına faaliyet gösterdiğini kabul etmedi.

‘ERMAN EKİCİ'Yİ TANIMIYORUM’

Kocaeli 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nden SEGBİS bağlanan 10 Ekim Katliamı hükümlüsü Erman Ekici, Dayan'ın ifadeleri üzerine kameraya yaklaşıp kendini gösterdi, "Beni hiç gördün mü" diye sordu. Dayan, "Sizi ilk defa görüyorum" dedi. Seninle "Tape kaydım var mı" sorusuna Dayan, "Hayır" yanıtını verdi.

‘O İFADELER BANA AİT DEĞİL’

Tanık Fatih Alıcı, 10 Ekim davası sanıklarının hiçbirini tanımadığını söyledi. Mahkeme Başkanı, Erman Ekici'yi tanımadığını belirten Alıcı'ya, Alıcı'nın Ekici' yi Suriye'den tanıdığına, kendisinin savaşçı bir asker olduğuna dair beyanını hatırlattı.

Alıcı, işkence gördükten sonra bu beyanların kendisine imzalatıldığını söyledi. Alıcı, "O ifadeler bana ait değil. Hazırlanmış ve imzalatılmış ifadeler" dedi.

Olayı basından duyduğunu belirten Alıcı, bir diğer tanık Murat Dayan'ı ise sadece beraber yargılandıkları dosyadan tanıdığını söyledi.

MAHKEMEDE USÜLE AYKIRILIK

10 Ekim davası avukatları, Alıcı'nın Murat Dayan'ın söylediklerini duyup duymadığını sordu. Alıcı, "İlk söylediklerini duymadım ama sonrakileri duydum" dedi. Avukatlar, mahkeme başkanına bu durumun usule aykırı olduğunu söyledi.

Sanık Halil İbrahim Alçay, katliama ilişkin hiçbir iddiayı kabul etmediğini söyledi. Alçay, "Az önce iki tanık dinledik. Bunlar muhtemelen yapay tanıklar. Hiçbir şeyi kabul etmiyorum. İnsanlık ve vicdan varsa gerçekleri ortaya koyun. İstediğiniz cezayı verin ben bu suçu işlemiş değilim. Sekiz yıldır söylediğim gibi benim illiyet bağım yok" diye konuştu.

‘GAR PATLAMASI DEĞİL, KATLİAM’

Dosyada görevlendirilen sanık müdafileri, yazılı olarak ek savunma sunacaklarını söyledi.

Dosyaya katılan müşteki İshak Kocabıyık, "10 Ekim'de olanlar gar patlaması değil. Bir katliam. 104 kişi öldü. Buna patlama denmesi bizleri rencide ediyor" dedi.

‘10 EKİM İNSANLIĞA KARŞI SUÇTUR’

Söz alan 10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası avukatları şunları söyledi:

"Bir iddianame düzenlendi. Katliamın politik saik tarafı var. Gelinen noktada IŞİD'ın insanlığa karşı suç işleyen, soykırımcı bir örgüt olduğuna dair raporları mahkemeye sunduk. Türkiye’de ilk defa "insanlığa karşı suç" başlığıyla bir iddianame düzenlendi. Ahmet Güneş videoları dosyaya fotoğraf olarak ekledi. Bunları sadece Ahmet Güneş'in infaz videoları olarak bildik. Bu görüntüler bize verilmedi ama teşhis albümlerinin buradaki görüntülerden yapıldığını fark ediyoruz. Emniyet kendi arşivini oluştururken bunu neden mahkemeden gizledi? Ahmet Güneş' in infaz videosu geldi. Bu videolar IŞİD'in ideolojisini ortaya koyuyor. 10 Ekim de bundan ayrı düşünülemez. Ahmet Güneş ve buradaki sanıkların da bir kısmı bakımından 10 Ekim insanlığa karşı suçtur."

Duruşma öncesinde mahkeme heyetinin üçüncü değiştirilmesi tepki çekerken, davanın dosyasına IŞİD üyesi firari sanık Ahmet Güneş hakkındaki belgeler de ilk kez girmişti.

DELİLLER YEDİ YIL SONRA DOSYAYA GİRDİ

10 Ekim Katliamı Davası’nda avukatların ısrarına ve taleplerinden sonra dosyaya yedi yıl sonra giren deliller, 104 kişinin öldüğü Ankara Gar Katliamı’nın nasıl örgütlendiğini ortaya çıkardı. Yargılanan sanıklardan Ahmet Güneş, Mustafa Delibaşlar ve Ökkeş Durmaz, 25 Mart 2014 tarihinde Urfa’dan Antep’e doğru giderken rutin yol kontrolü sırasında araç içinde çeşitli örgütsel dokümanlar ve araç dışında çalılıklar arasına gizlenmiş dijital materyallerle yakalanmıştı.

Bu materyaller arasında, bu kişilerin IŞİD'in Suriye’deki askeri eğitim kamplarında silahlı eğitim aldığı ve bir kişiyi infaz ettiğine dair görüntüler bulundu. IŞİD kamplarında eğitim aldıkları ve bir kişiyi öldürdükleri görüntülerle sabit olan IŞİD’liler 30 Haziran 2015 tarihli MİT raporuyla serbest bırakıldı. İşte bu görüntüler, dosyaya ancak yedi yıl sonra eklendi.

ÖNCEKİ DURUŞMADA NE OLMUŞTU?

Önceki duruşmada müdahil avukatları daha önce de heyet tarafından reddedilen olay anının üç boyutlu canlandırılmasının yapılmasını ve bu şekilde tahribatın belirlenmesini, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ndeki yetkililer hakkında yapılan suç duyurusunun akıbetinin sorulmasını, Gaziantep ve Adıyaman ile ilgili müfettiş raporları varsa, bu raporların ve eklerinin istenmesini, MİT ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’na firari sanıkların akıbetinin sorulmasını talep etmişti.

Mahkeme heyeti, verdiği kısa aranın ardından; avukatların taleplerini reddederek, firari sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının devamına, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 8 Eylül’e ertelemişti.

AVUKATLARDAN ÇAĞRI GELMİŞTİ

10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası Avukat Komisyonu ise mahkeme heyetinin temmuz ayında üçüncü kez değiştirilmesine yazılı açıklamayla tepki göstererek şu çağrıda bulunmuştu: "8 yıldır ısrarla soruyoruz: Neyi gizliyorsunuz, kimi koruyorsunuz?" diye sordu. Açıklamada, “Her türlü dirence karşın bütün soruların cevabını alabilmek için; 8 Eylül Cuma günü saat 10.00’da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan duruşmaya herkesi davet ediyoruz. Katilleri biliyoruz, aklatmayacağız!”