Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için bir kez daha hak ihlali kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi, 25 Ekim'de de Gezi Davası'nda 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen milletvekili Can Atalay’ın “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine karar vermişti.

Kararın ardından tahliyesi beklenen Can Atalay hakkındaki bu karar mahkeme tarafından uygulanmamıştı. Hatay Milletvekili Can Atalay'ın partisi Türkiye İşçi Partisi ise karar sonrası yaptığı yazılı açıklamada,  “Hatay halkının iradesi olan milletvekilimizin özgürlüğü bir dakika daha gasp edilmemeli ve Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır” ifadelerini kullandı.

AYM KARARINDA NELER VAR: "KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI..."

Öte yandan AYM'nin bugün aldığı yeni kararda şu ifadeler kullanıldı:

"Kararın bir örneğinin icra edilmemiş olan Anayasa Mahkemesinin Şerafettin Can Atalay (2) kararı ile eldeki başvuruya ilişkin Şerafettin Can Atalay (3) kararında tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için anılan mahkemeye (E.2021/178) GÖNDERİLMESİNE OYBİRLİĞİYLE..."

1-89

Kararın ardından birçok siyasi parti temsilcisi açıklama yaparak Can Atalay'a destek oldu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de kararla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Atalay'ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirten Özel, "Bu karara direnmek, anayasal hukuk düzenini yok saymaktır. Biz, adaleti ve hukuku savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Özel-1  

DEM Parti Eş Genel Başkanları da Can Atalay'ın serbest bırakılması gerektiğini belirtti.Dem 1  

Tülay Hatimoğulları ise "Hatay halkının iradesini gasp etmekten vazgeçin, AYM kararını uygulayın! #CanAtalay 1 dk bile cezaevinde kalmamalıdır! Can Atalay derhal serbest bırakılsın!" dedi.

Dem 2

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Tuncer Bakırhan, "AYM-Yargıtay tartışmasıyla Can Atalay’ın özgürlüğüne el konamaz! AYM’nin kararını krizler üretme ve hukuku gasp etme lütfu haline getirmek isteyenlere karşı hukukun üstünlüğünü, adaleti savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

NELER YAŞANMIŞTI?

Mahkeme, Atalay'ı tahliye etmezken dosyayı yeniden Yargıtay'a göndermişti. Yargıtay ise Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyelerine suç duyurusunda bulunmuş, yaptığı basın açıklamasıyla da TBMM'den Can Atalay'ın vekilliğini düşürmesini istemişti.

Bunun üzerine Atalay'ın avukatları ikinci kez AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu. 13 Aralık'ta toplanan AYM, dosyayı Genel Kurul'a sevk etmişti. AYM, bugün kararını açıkladı. 

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın ikinci bireysel başvurusunda da "ihlal" kararı verdi Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın ikinci bireysel başvurusunda da "ihlal" kararı verdi