Haber: Hülya Kılınç 


Türkiye’nin en önemli domates üretim merkezlerinden biri olan ve üretimin çoğu ihracata gönderilen Manisa’da, üretici hasat dönemine umutsuz başladı. 
İklim krizinden dolayı Türkiye’de birçok bölgede meydana gelen dolu ve yoğun yağıştan olumsuz etkilenen Manisalı domates üreticisini, şimdi de tarlaları saran  “Canavar Otu” endişesi sardı. 

WhatsApp Image 2023-07-22 at 23.58.42


DOMATESTE DÜŞÜK REKOLTE BEKLENTİSİ


Domates hasadı öncesi tarlada incelemede bulunan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede maliyetlerin yüksek olmasından dolayı çiftçinin daha önce pamuk, bağ ve zeytin üretiminden vazgeçerek farklı ürünlere yöneldiğini kaydetti. Üreticinin  domates ve bibere yöneldiğini ancak bu yıl yoğun yağışlar nedeniyle ürünlerin zarar gördüğüne dikkat çeken Okur “Üretici ilacını zamanında, yani ilacımızı zamanında atamadık. Zamanında gübresini veremediğimizden dolayı domatesimiz etkilendi. Bu yıl domateste bir rekolte kaybı bekliyoruz. Ama inşallah fiyatlar bize yardım eder. Fiyatların bir nebze olsun iyi olması bizi kurtarır”dedi. 

WhatsApp Image 2023-07-22 at 23.58.08 (1)


“MÜHENDİSLERİMİZ BU OTA BİR ÇARE BULSUN”


Canavar otunun tarlalarda yeni yeni ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Okur, “Bu ot domatesin öz suyunu emerek domatesi kurutuyor. O kadar kötü bir şey ki bunun ilacı da yok. Mühendislerimiz Ar-Ge çalışması yaparak bu canavar otuna bir çare bulmaları gerekiyor. Bu ot ilçemizi sararsa domates ekim alanlarında çok büyük zarara yol açabilir. Bütün domatesleri kurutmak aşamasına gelecek. Muhakkak bir çalışma yapılarak ilacı bulunmalıdır”görüşünü dile getirdi.