İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji Bakanı Alpaslan Bayraktar ve Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki, Erzincan İliç'te siyanürlü maden faciasının olduğu alana geldi. Ali Yerlikaya, liç alanındaki toprağın Sabırlı Deresi'ne aktığını söyledi. Yerlikaya, ""Bu büyük bir kaza. Yığın liç alanı dediğimiz alandan her iki tarafa büyük toprak kayması yani Sabırlı Deresi'ne akan büyük bir kitleden bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

ARAMALAR DURDURULDU

Yerlikaya, toprak kaymasının devam ettiğini belirterek çalışmaların durdurulduğunu söyledi. Yerlikaya, "Alan güvenli olana kadar çalışma olmayacak" dedi.

Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki, dokuz gün sonra facianın olduğu alana geldi. Özhaseki, "Tehlikeli atıklar oluştu mu gibi soruya cevap bulabilmek için. Arkadaşlarımız her gün numune alıyor. Şu ana kadar tehlike oluşturacak zararlı atığa rastlanmadı" dedi.

Özhaseki, facianın olduğu gün ameliyat geçirdiğini belirterek alana sağlık sorunları nedeniyle gelemediğini açıkladı. Özhaseki, "Özür dilemem gerekiyorsu tüm kamuoyundan özür dilerim" dedi.

Öte yandan Özhaseki, 'Murat Kurumlu ÇED raporu' tartışmasına noktayı koydu. Özhaseki, "ÇED raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınıyor" dedi.

NE OLMUŞTU?

AKP'nin İBB adayı Murat Kurum'un  dönemişnde siyanürlü madene ÇED raporu verildiği söylenmişti. İktidar, muhalefeti yalanlamaya çalışmıştı. Kurum da açıklamalarında hiçbir sorumluluk almamıştı.