Yapılan açıklamada işçilerin deprem nedeniyle işe gidememesi haklı mazeret olduğu için derhal işten çıkarma yasağı getirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca işçilerin çalışamadığı sürece ücretsiz sayılması gerektiği belirtilerek “Patronun deprem nedeniyle iş verememesi, işçinin deprem nedeniyle çalışamadığı durumlarda işçi ücretlerinden kesinti yapılamaz. Ödemelere gerekirse devlet katkıda bulunmalı.” denildi. 


İşçi Hareketi Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle;
Bakanlık hâlâ işçiler için tek bir adım atmadı.
Deprem bölgesinde işten çıkarma yapılamaz!
Görevinizi yapın, fesih yasağını çıkartın!

Büyük Maraş depremi milyonlarca işçiyi etkiledi. İş yeri hasar gören, yakınlarını kaybeden, depremzede olan milyonlarca işçi çalışamayacak hale geldi. Deprem bölgesindeki milyonlarca işçi haksız yere işten atılma, işsiz kalma, geçinememe tehlikesiyle karşı karşıya.

Ekonomik krizden de depremden de en çok etkilenenler işçiler, emekçiler. Patronların borsadaki kayıplarını teşvik eden, marketlerin ürünlerini korumak için hızla harekete geçen devlet halen işçiler için bir adım atmış değil. Devlet patronlardan önce evi yıkılan, yakınlarını kaybeden, depremden etkilenen işçilere karşı sorumludur. 

Felaket anında dahi işçileri korumayan Çalışma Bakanlığı’nın işlevi nedir? Bakanlık görevini yerine getirmeli. Derhal aşağıdaki adımlar atılmalı, bölgedeki patronların işçileri mağdur etmesine engel olunmalı: 

- Deprem nedeniyle işçinin işe gidememesi haklı mazerettir. Bu durumda patron iş akdi feshi yapamaz. Deprem bölgesinde derhal “işten çıkarma yasağı” getirilmelidir. 

- Kendisi veya yakınları depremzede olduğu için çalışamayan işçiler ücretli izinde sayılmalı. Çalışamadığı süre boyunca ücretleri eksiksiz olarak yatırılmalı. 

- Patronun deprem nedeniyle iş verememesi, işçinin deprem nedeniyle çalışamadığı durumlarda işçi ücretlerinden kesinti yapılamaz. Ödemelere gerekirse devlet katkıda bulunmalı. 

- Hasarlı binalardaki iş yerlerinde işçi çalıştırılamaz. Konuya ilişkin yasak getirilmeli, çalışmanın devam etmesi için iş yerinin taşınması için düzenleme yapılmalı.

- İşsizlik ödeneğinin kapsamı genişletilmeli. Başvuran işçilerin ödenekten koşulsuz olarak yararlanması sağlanmalı. 

- Depremden etkilenen işçilerin ve yakınlarının, prim ödeme gün sayısı ve SGK borçları dikkate alınmaksızın sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi şart. 

- Depremde yaşamını yitiren işçinin yükümlü olduğu yakınları bir başına bırakılamaz. Prim ödeme gün koşulu aranmaksızın işçi yakınlarına ölüm sigortasından aylık bağlanmalı.