Ulusal gün ve bayramlarda Atatürk'e yer vermediği için tepki alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sosyal medya hesabından Cuma ve Bayram hutbelerinin sekiz dilde yayımlanacağını bildirdi. Başkanlık, vatandaşların hutbelere e-devlet üzerinden erişebileceğini ifade etti.

Diyanet'in Türkçe, Arapça, İngilizce, Rusça, Almanca, İspanyolca, Fransızca ve İtalyancaya erişim sunarken Kürtçeye de erişim sunmaması dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı'nın sisteminde de benzer bir uygulama yapılmış ve Türkiye'de en çok konuşulan ikinci dilin yer almaması tepki çekmişti.

Screenshot 2023-12-09 at 16-29-38 Diyanet İşleri Başkanlığı - Cuma ve Bayram Hutbeleri

Diyanet, son olarak Atatürk'ün 85'inci ölüm yıldönümündeki Cuma hutbesi nedeniyle tepki çekmişti. Başkanlık, yine Atatürk'e yer vermemişti.

DEMİRTAŞ DİYANET İLE İLGİLİ SÖZLER TEKRAR GÜNDEM OLDU

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ne hapsedilen eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyanet'in Kürtçe tavrını eleştirmişti. Demirtaş, katıldığı bir TV programında şunları dile getirmişti:

"Devlet konuşacağı dili belirliyor. Türkçe dışında hutbe veremezsin diyor Diyanet. Niye Allah, Kürtçe bilmiyor mu, İngilizce bilmiyor mu? Kendi yarattığı dili anlamıyor mu Allah? Sen niye engelliyorsun Diyanet olarak"

Screenshot 2023-12-09 at 16-28-38 (1) X'te Prof. Dr. Ali Erbaş Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz çalışma kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığımızın Cuma ve Bayram hutbeleri 8 fa[...]