Diyarbakır'da 3 emekçi kadın üniversite bitirdikten sonra atanamayınca güçlerini birleştirdi ve yeni nesil lokmacı dükkanı açtı. Diyarbakır Sanat Sokağı'nda lokmacı açan kadınlar erkekler tarafından zaman zaman geç saatlere kadar kalmamaları yönünde rahatsız edildiklerini belirtti. Kadın olarak erkeklerin bekçiliğine ihtiyaç duymadıklarını belirten kadınlar toplumdaki özelikle çalışan kadınlara yönelik algının yıkılması gerektiğini vurguladı.

Ziraat Fakültesi'ni bitirdikten sonra atanamayan Hatice Acar ve Çocuk gelişim mezunu Pelda Çiçek Diyarbakır Sanat Sokağı'nda açtıkları lokmacı ile yaşamın zorluklarına karşı direniyor. Çiçek, İzmir'de çok meşhur olan lokmayı yeni nesil olarak Diyarbakır'lılara sunduklarını söylüyor. Yeni nesil lokmanın içinde şerbetin olmadığını belirten Çiçek, "Şerbet yok, çikolata ve vanilya kreması enjekte ediyoruz içine üst kısmına da Belçika çikolatalarımız var. Birçok çeşit ile donatıyoruz. İsteğe göre meyveli de yapıyoruz. Yeni nesil bir tatlı ve şuan çok trend" dedi. Neden geleneksel lokmadan vazgeçildiğini sorduğumuzda ise artık yeni nesilin farklı bir damak tadı talep ettiğini ifade eden Çiçek, "Geleneksel lokma biraz daha orta ve yaşlı kesime hitap ediyor ama yeni nesil trend lokma daha çok gençlere hitap ediyor" dedi. 3 emekçi kadın olarak girdikleri bu işte başarılı olmak istediklerini belirten Çiçek kadınların başarılı olamayacağına yönelik algıyı da yerle bir etmek istediklerini vurguladı.

"İNSANLAR 12 LİRALIK TATLIYI BİLE LÜKS GÖRÜYOR"

Hatice Acar ise ülkede yaşanan ekonomik kriz ve lokmanın Diyarbakır'da yeni bir tat olması nedeniyle ciddi endişeler taşıdıklarını ancak ilk etapta bu endişelerinden bazılarının gittiğini söyledi. Acar lokmacı olmaya nasıl karar verdiklerini de şu şekilde anlatıyor: "Çocuklarla bir gün lokma yemeye gittik. Çok beğendik işleyişini gördük neden biz de yapmayalım diye düşündük. Endişelerimiz vardı çünkü bu yeni bir tat, tutmayabileceğini düşünüyorduk. Bunun yanı sıra ülke yeni bir seçimden çıktı ve ciddi bir ekonomik kriz var. Diyarbakır'da biliyorsunuz hep şerbetli tatlılar meşhurdur. Kadayıfır, künefedir baklavadır. Bunun tutmayabileceğini de düşündük çünkü çikolatayı tatlı ile çok bağdaştıramıyoruz. Daha çok gençlere ve öğrencilere diye başladık ama bütün kesimler tarafından sevildiğini düşünüyorum. İnsanların bu son süreçle birlikte 12 liralık bir tatlıyı bile lüks gördüklerine şahit olduk. İnsanlar daha çok 5 liralık tavuk dönerleri tercih ediyor tatlı bazen çok lüks gelebiliyor."

"KADINLAR ELLERİNDE OLAN HER İMKANI DEĞERLENDİRSİNLER"

Acar, toplumda işletmeci kadınlara yönelik bakış açısının hiç değişmediğine dikkat çekerek, "Toplumda özelikle kadınlara ve işletmeci kadınlara yönelik algı değişmiyor. Bizim dükkanın önünden geçtiklerinde kadın olduğumuz için burun kıvırabiliyorlar. Ya da 'bu saate kalmanız doğru değil kadın olarak' diye komşularımız tarafından uyarılıyoruz. Sürekli olarak sanki bizim bekçimiz olmaları gerekiyormuş gibi hissettiriyorlar. Ama biz gece bire kadar da burada kalıyoruz, eşyalarımızı toparlıyoruz, dükkanımızı temizliyoruz. Ondan sonra dükkandan çıkıyoruz. Ben anneyim 2 tane çocuğum var. Evde de çalışıyorum burada da çalışıyorum. Her yere yetişmeye çalışıyoruz. Şuan kadın olarak çalıştığımız için hiçbir eksiklik hissetmiyoruz. Özelikle kadınlar ise buraya geldiklerinde kadın girişimciler olarak mutlu oluyorlar ve oturup hikayemizi dinliyorlar. Bu bizi çok mutlu ediyor. Ben bütün kadınlara sesleniyorum ellerinde olan her imkanı değerlendirsinler." Emekçi kadınların Diyarbakır Sanat Sokağı'nda açtığı lokmacının müşterileri de oldukça memnun olduklarını ve kadın girişimcilere de örnek olduğunu söyledi.