dokuz8HABER tarafından hazırlanan "8 Mart Özel Yayını” Kent ve alanlardan canlı aktarımlar ile 8 Mart Cuma günü yayımlandı.

Gazeteci ve İletişimci Nurcan Seven tarafından sunulan programa, İstanbul’dan Gazeteci Fatoş Erdoğan, Manisa’dan Gazeteci Hülya Kılınç, Malatya’dan Gazeteci Bergizar Abiri Şimşek, Kayseri’den Gazeteci Sultan Kılıç ve Eşitlik İçin Kadın Platformu'ndan Gazeteci Azime Balı Gaziantep’ten ve yine EŞİK’ten Özgül Kaptan son olarak da İzmir’den Gazeteci Lütfiye Burcu Kara konuk oldu.

Programda, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kentlerde ve meydanlarda kadınların talepleri ve yaşadıkları gazeteciler tarafından aktarıldı.

TAKSİM'DE KADINLAR, YASAK TANIMADI

İstanbul'dan aktaran Erdoğan, kadınların yasakları tanımadığını dile getirdi. 

Erdoğan, "İsyanlarıyla, öfkesiyle kadınlar İstanbul'da sokakta yasakları tanımadılar. Şu an sloganlarla öfkelerini dile getiriyorlar. 

Filistinli kadınlar için burada var, isyan var.  Erkek şiddetine karşı, aile kurumunun karşı, 6284'e karşı. Kadınlar bütün isyanını alıp gelmiş buraya. Büyük bir coşku var." ifadelerini kullandı.

"MANİSA DA KADINLAR EŞİTLİK VE ADALET TALEPLERİNİ DİLE GETİRİYOR"

8 Mart'ta Manisa'da gözlemlerini aktaran Kılınç, "Manisa'da Türkiye genelinde olduğu gibi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınlar yaşamın her alanında eşitlik ve adalet taleplerini dile getiriyorlar" diye konuştu.

Manisa'da eylemlerin geçtiğimiz günlerde başladığını belirten Kılınç,"Gün içerisinde birçok siyasi parti açıklamalar yaptı. Kadınlarla ilgili açıklamaları oldu, basın açıklamaları.
Avukatların açıklamaları çok dikkat çekiciydi aslında.

Onlar içinden geçtiğimiz bu baskı ve korku döneminde kadınlar için yaşamsal önem taşıyan mücadele ve dayanışmanın önemine vurgu yaparak yüceltilmesi gerektiğini ifade ettiler ve İstanbul Sözleşmesi'nin altını çizdiler" açıklamasında bulundu.

Kılınç, avukatların açıklamalarının önemli olduğunu; cezasızlık politikalarının erkek failleri daha da cesaretlendirdiğini, dayanışmanın ve mücadelenin önemli olduğunu dile getirdi.

"DOĞAL FELAKETLERDEN EN ÇOK ETKİLENEN KADINLAR OLUYOR"

Şimşek'de 8 Mart'ta kadınların eylemliliklerini Malatya'dan aktardı.

Depremden sonra kentin hala toparlanamadığını belirten Şimşek, " Toplumsal cinsiyet eşitsizliği doğa felaketlerinde de çok önemli bir fark ortaya koyıyor.

Doğal felaketlerde özellikle toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğu durumlarda, eşitliğini sağlamadığı durumlarda kadınların bu tür felaketlerden çok çok daha fazla etkilendiğini, hem sağlık sorunları hem de toplumsal yaşama katılma noktasında çok daha fazla yara aldıklarını söyleyebiliriz" dedi.

"13 AY GEÇMİŞ HALA TEMEL İHTİYAÇLARA KADINLAR ERİŞEMİYOR"

Şimşek, bölgede kadınların hala temel ihtiyaçlara erişmekte sıkıntıların yaşandığını belirtti.

Şimşek, "Sağlık noktasında ciddi anlamda erişebileceğimiz birçok şey varken, Malatya'da, deprem kentinde biz bunlara ulaşamıyoruz ve 13 ay geçmiş hala temel erişebileceğimiz hizmetlere kadınlar olarak erişemiyoruz.

Sorunlar maalesef çok ağırdan alınıyor. Bu da haliyle en çok kadının ezilmesine, yorulmasına, yok sayılmasına neden oluyor" şeklinde konuştu.

"KARANFİLLER BİZ HAYATTAYKEN BİZLERE VERİLSİN"

Son olarak 8 Mart mesajını ileten Şimşek, Biz isteriz ki bu 8 Mart'ta almış olduğumuz karanfiller biz hayattayken bizlere verilsin. Biz kadınların mezarlarına bırakılan karanfiller olmasın.

Kadınların daha sağlıklı, daha erişilebilir hizmetleri, daha iyi olabileceği bir 8 Mart'ı hayal ediyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

"KAYSERİ'DE DAHA ÖNCE BU KADAR COŞKULU EYLEM OLMADI"

Kayseri'deki 8 Mart sürecini aktaran Kılıç da, "Kayseri'de daha öncesinde hiç böyle bir çoşkulu bir eylem vesaire şey olmadı" dedi.

"ANTEP'TE BASIN AÇIKLAMASI ÇOK ZOR KOŞULLARDA GERÇEKLEŞTİ"

EŞİK adına 8 Mart'a dair Gaziantep'teki durumu aktaran Bali, "Baskılar altında bir yürüyüş gerçekleşti. Basın açıklaması sırasında da LGBT'yi bayrağa kaldıran bir arkadaşımıza tekrardan polis engellemesi yapıldı. Basın açıklamamız çok zor koşullarda gerçekleşti" diye konuştu.

Basına da müdahele olduğunu belirten Bali, "Video aldığım sırada şunu kapatacaksın, şunu çekmeyeceksin gibi bir durum söz konusuydu.İstanbul'da da benzer bir durum söz konusu sanıyorum" dedi.

"HİÇBİR KADIN YALNIZ DEĞİL"

8 Mart'a dair mesajlarını ileten Bali, "Eşit temsiliyet istiyoruz. Ayrımcılığa, şiddete, sömürüye, gericiliğe, baskıya ve savaşlara karşı sesimizi her zaman, her yerde yükseltip ve yükseltmeye devam edeceğiz. Hiçbir kadın yalnız değil" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE'DE KADINLAR ÇOK HEYECANLI KAMPANYALAR HAZIRLADI"

Bir önceki yayına teknik nedenlerle katılamayan EŞİK Platformu'ndan Özgül Kaptan'da programda yer aldı.

Kaptan,"Hakikaten gözlediğim şu, bütün şehirlerde sadece Ankara, İstanbul, İzmir'i izliyor Türkiye ama bizim EŞİK'te çok sayıda kentten arkadaşlarımız var. 

Oradan doğru bilgi sahibi oluyoruz. Çok heyecanlı kampanyalar, gösteriler, eylemler, toplantılar hazırladılar bütün Türkiye'de kadınlar. Çok mutluluk verici bir şey" dedi. 

“EŞİTLİKÇİ AİLE MODELİNE SALDIRI VAR”

Medeni Yasa'nın tartışmaya açılmasına değinen Kaptan, "Aslında medeni yasanın eşitlikçi yapısına bir saldırı var. Eşitlikçi aile modeline bir saldırı var.

Meseleyi nafaka olarak açıklıyorlar ya da boşanmanın kolaylaştırılması adı altında açıklıyorlar ama asıl niyetin ne olduğu çok belli" açıklamasında bulundu.

Tüm kadınlara seslenen Kaptan, "Bütün sizi dinleyen kadınlara soyadı hakkımız, nafaka hakkımız, velayet hakkımız, evlilikte eşitlik hakkımız...  

Bütün bunlar aslında özel hayatımızı nasıl yaşayacağımızın belgesi olan Medeni Yasa'ya mutlaka sahip çıkılması gerektiğini, herkesin yapabileceği bir şey olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

İZMİR VE İSTANBUL'DA 8 MART EYLEMLERİ

İzmir'den 8 Mart sürecini aktaran Kara, “Leman Kültür Merkezi'nin önünde bir basın açıklaması yapıldı. Son dönemde İzmir'de kadın işçilerin çeşitli eylemleri var. 

En son dün Lezita işçileri, birçok kadın işçi greve çıktı. Onlar bir açıklama gerçekleştirdiler burada. Yine Agrobay işçileri buradaydı” dedi.

Kadınların bir araya gelmeye başladığını belirten Kara, "Kadınların artık birleşmeye başladığını ve hakları için, özgürlükleri için, katledilmemek için hep birlikte mücadele etmenin bir yolunu aradıklarını ve bunun için bazı adımlar attıklarını çok net görüyoruz. 

Zaten genelde atılan sloganlar bu yöndeydi" diye konuştu.

"KADINLARIN  SOKAKTA KATLEDİLİR MİYİM KORKUSUYLA YÜRÜMEDİKLERİ BİR DÜNYA HAYALİNDEYİM"

Son olarak 8 Mart'a dair mesajlarını ileten Kara, "Ben kadınların gerçekten artık sokakta yürürken katledilir miyim korkusuyla yürümedikleri bir dünya hayalindeyim. 

Bu dünyayı kurmanın peşinde buna belki aktivist gazetecilik de denebilir bilmiyorum ama gerçekten bu hayalin peşinden gitmemiz gerekiyor" diyerek sözlerini noktaladı.

"KADINLAR SOKAKLARI DOLDURDU"

Yayın sonunda İstanbul'da tekrar bağlanan Erdoğan, kadınların polis engellemesine karşı direndiklerini aktardı.

Erdoğan, "Şu an sokağı terk etmiyorlar, bitmiyorlar. Barikatların açılmasını istiyorlar. Burada çok bir coşku var.
Binlerce insan isyanı öfkesiyle kadınlar sokakları doldurdu" dedi. 

"KADIN CİNAYETLERİNİN POLİTİK OLDUĞUNU BİLİYORUZ"

8 Mart mesajlarını ileten Erdoğan, sözlerini "Kadın cinayetlerinin politik olduğu iktidarın eliyle yapıldığını hepimiz biliyoruz. 

Bunun bitmesi için kadınların daha güçlü, daha dirençli olacağı günlere hep beraber gideriz diye umuyorum" diyerek noktaladı.