Haber: Fatoş Erdoğan

Gabon’dan Türkiye’ye eğitim almak için gelen Dina'nın cansız bedeni Filyos Çayı’nda bulunmuştu.

Duruşma 24 Ocak tarihine erteledi. Mahkeme heyeti, tutukluluk halinin devamına oy çokluğuyla karar verdi.

26 Mart 2023’te Zonguldak Karabük yolu üzerindeki Filyos Çayı'nda cansız bedeni bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Dinabongho Ibouanga'nın iddianamesi kabul edildi. Karabük Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameyle Dursun A. hakkında "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "cinsel istismar" suçlamasından 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması bugün Karabük Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dina için Feministler Dava Grubu'nun savunmanlığını üstlendiği davanın ilk duruşmasına  Dina İçin Feministler, HEDEP Milletvekili Özgül Saki, Kadın Savunması, Kadınlar Birlikte Güçlü, HEDEP Kadın Koordinasyonu, Kırkyama Kadın Dayanışması, Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi, Karabük, Bartın, Zonguldak'tan Kadınlar, Karabük’te okuyan çok sayıda Gabonlu üniversite öğrencisi katıldı.

Adliye önünde İstanbul'dan gelen Kadın Örgütleri ve Karabük’te okuyan Gabonlu öğrenciler birbirlerine alkışlarla destek oldu.

Adliye bahçesinde katılımcıların çantaları arandı. Duruşma salonu küçük olduğu için çok sayıda kişi salona giremedi. Kadınlardan bazıları Dina’nın fotoğrafın olduğu tişörtle duruşmaya katıldı.

Aile Bakanlığı ve Ankara Barosu davaya katılma talebinde bulundu

Davanın tek tutuklu sanığı Dursun A. duruşmaya Düzce T Tipi Cezaevi’nden SEGBİS ile katıldı. Dina’nın avukatları sanığın mahkemede huzurda bulunmasını istedi. Hakim talebi red etti.

Düzce T Tipi Cezaevi’nden SEGBİS ile duruşmaya katılan Dursun A. savunmasında şunları söyledi: "Evden çıktım 92 yaşında babama bakmakla yükümlüyüm. Sigara almaya gitmiştim Siyahı kız arabamın önüne atladı. "abi beni abla dövdü hastane" dedi. 

Aracın arkasına bindi. Büyük hastaneye götürecektim. Işıklarda durdum. Yabancı dille kendi kendine konuşuyordu. Telefonumu istedi. Telefonumla birilerini aradı ama  konuşmadı. Petrolü geçince arabanın kapısını açtı arabadan indi. Arabaya bindiğinde elinde kan vardı. Arabanın kapısını örtmek için arabadan indim kız karşıya geçmişti. Ben Cem komiseri aradım.

Komisere başımdan böyle bir olay geçti diyecektim telefona cevap vermedi. Yoluma devam ettim. Sonra kızı merak ettim eve giderken o yöne, sera bölgesine gittim. İnsanlık namına gittim karşıma çıkar belki diye. Göremedim, küçük su döktüm, sigara içtim oradan da eve geri döndüm. Eve gelince ablam aradı sonra onun evine gittim tansiyonunu ölçüp eve geri geldim.

Mahkeme başkanı, kıza hiç dokundun mu? cinsel temasın oldu mu? diye sordu. Dursun A. "Hiç temasım olmadı, sözlü bir talepte bulunmadım. Hastaneye götürmekten başka amacım yoktu" dedi.

Mahkeme başkanı, ihtiyaç gidermek için neden tehna yer seçtin? diye sordu. 

Dursun A. "Şahıs karşıma gelir oradan hastaneye götürürüm diye düşündüm" dedi. 
Hakim, karakolu neden aramadın? diye ısrarla sordu. 
Dursun A. "Ne olduğunu anlamadım, polisi aramak aklıma gelmedi" dedi.
Hakim Dursun A.'ya Dina'yı daha önceden tanıyor musun? diye sordu. 
Dursun A. "hayır tanımıyorum" dedi. 
Hakim, neden yakın olan  özel hastaneye götürmedin? diye sordu.
Dursun A. "üzerimde para yoktu, orası paralı olduğu için devlet hastanesine doğru gittim" dedi
Hakim, neden ara yola girdiğini ilk savunmanda söylemedin? diye sordu. 
Dursun A. "Aklıma gelmedi. Televizyonlarda haberleri gördüm fakat bu kızın öldüğünü polis evime gelene kadar anlamadım" dedi

Hakim Dina’nın kaybolması ile ilgili emniyet seferber oldu neden bilgi verip, polise yardımcı olmadın? diye sordu.

Dursun A. "Ne olduğunu anlamadım, öldüğüne üzüldüm. Yardım etmek istemiştim, vatandaşlık görevimi yapmak istedim" dedi.

2-82

Dursun Acar’ın avukatı beyanında şunları söyledi:

"Dina’nın ölümüne üzüldüm, PTT'den annesine telefon gönderemediği için psikolojisi bozuktu. Samet Çelebi adlı kişiyle mesajları var. Annesine mesaj atıp bu kişi hakkında bilgi vermiş, bu kişinin kendisine para karşılığında cinsel ilişki teklifinde bulunduğunu söylemiş. Dina’nın erkek arkadaşı ile problemleri vardı, PTT'den telefon göndereremesi, Samet Çelebi'nin teklifi sonucu psikolojisi bozulmuştu. Elbette müvekkillimiz arabadan inmemeliydi buna katılıyoruz.

Müvekkillimiz sadece yardımcı olduğu için 7 aydır tutuklu. Müvekkilimiz Dina’nın ölümünden sorumlu değildir. Dina arabaya bindiğinde elinde ve yüzünde kan vardı. Müvekkillimiz en kısa yoldan Dina’yı hastaneye götürmek istedi. Dina’nın arabadan birden inmesi psikolojisinin bozuk olmasından kaynaklanıyor.

Müvekkillimiz evde kan değerini ölçüyor değeri normal çıkıyor. Bunun da fotoğrafını çekmiştir. Gece Facebook'ta okey oynamıştır. Müvekkillimiz bütün ritüellerini yerine getirmiştir. Adli sicil kaydı yok müvekkilimizin. Bu suçu işlemesi mümkün değildir. Olağanüstü bir durumu yok  hayatında. Çünkü kan değerleri normal"

Dina’nın avukatlarından Gülyeter Aktepe beyanda bulundu: 

"HTS kayıtlarında 4 arama yoktur. Aracın önüne atlayan, kan içinde olan bir kadının önüne gelen ilk araca binen bir kadının hastane seçmesi hayatın olağan akışına aykırıdır. Dina’nın seyir halindeki arabadan kendini atması tekrar araştırılmalı. Kadın kendine tehdit görmese bunu yapmazdı. Sanık karakolu aramadı, Cem komiseri araması da kayıtlarda yok. Tali yola sapma, sigara içme, ihtiyaç giderme konularında ki beyanları doğru bulmuyoruz. Sanığın siyahı kadınlara yönelik ilgisi mevcut, telefonunda mesajlar var Dosyadaki eksiklerle ilgili talepte bulunacağız. Kuvvetli suç şüphesi var, katalog suçlara giriyor. Tutukluluk halinin devamını talep ediyoruz" dedi.

Dina’nın avukatlarından Dilan Eski, sanığın savunmaları çelişkilidir. Arada zaman farkı var. Olayın geçtiği bölgede keşif yapılmasını talep ediyoruz dedi.

Aile Bakanlığı adına söz alan avukat, sanığın siyahı kadınlara ilgisi gözetildiğinde yardım isteyenin başka biri olduğunda aracına alıp almayacağını merak ediyoruz diyerek katılma talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti Aile Bakanlığı'nın katılma talebini kabul etti. Ankara Barosu'nun katılma talebini kabul etmedi.
Dina’nın koştuğu sokakta oturan Gabonlu tanık, "Ben başka binada otuyorum. Dina’yı tanımıyorum. Koşmasını gördüm, sesini duydum. Bağırarak koşuyordu. Takip eden kimse yoktu, tek başına koşuyordu. Dina’nın koştuğu yönde iki kişi bekliyordu."

Afganistan uyruklu kadın tanık, "akşam namaz kılıyordum ses duydum balkona çıktım. Karşı apartmanın bodrum katında  kapıyı tekmeleniyordu. Kız dışarı çıkmak için çığlık atıyordu. Ben seslendim kızı bırakın yoksa polis çağıracağım dedim. Evde iki kişi vardı biri ağzını tutuyordu pencereden uzaklaştırdılar. Sonra tekrar ses duydum polisi aradım. Polisi aradığımda Dina’yı bıraktılar. Dina yan binanın parmaklıklarından atladı, pantolunu yırtıldı. Düştüğü yerde biraz kaldı sonra yan apartmana atladı. Sokağa çıktı biraz duraksadı. Terlikleri düştü yalınayak koşmaya başladı. Önce beyaz bir erkek Dina’nın çıktığı apartmana yakın bir yerden çıktı. Sonra başka biri daha çıktı. Birbirleri ile konuştuklarını görmedim koşarak gittiler." dedi

Av.Meriç Eyüboğlu, kadın tanığa, karanlıkta yüzlerini göremediğiniz kişileri nasıl teşhis ettiniz bugün görseniz tanır mısınız diye sordu.

Tanık, Emin olarak teşhis edemem arkadan gördüm dedi.

Dina ile birlikte Gabon’dan beraber gelen arkadaşı tercüman aracılığıyla tanıklık yaptı. "o gece evde ben başına uyuyordum. İshak ile Dina eve geldi. Dina yanıma geldi, beni uyandırdı. Annesi ile yarım saate yakın konuştu. Sonrasında Dina ile sohbet ettik. Bulunduğumuz daire bodrumun bir üstü idi. Aynı binada 4.kata arkadaşımızın yanına çıktık. Evde 5 kişi vardı. TV seyrettik, sohbet ettik. Evde prizler dolu olduğu için Dina telefonunu şarj etmek için alt kata indi.

3-64

"Bir daha geri gelmedi." 

Dördüncü Gabonlu tanık: "Dina ile arkadaştım. öldüğü gün arkadaşımızın evinde birlikteydik. Evde iki kişi daha vardı, arkadaşımızın evinde başka bir odadalardı.  Dina Olivia ile birlikte geldi. 10-15 dakika evde kaldı. Şarj cihazımı istedi. Arkadaşımız C.nin evine indiğini düşünüyorum. Bir daha geri gelmedi"

Dursun A.'nın babası, ramazan ayı iftardan sonra oğlum eve geldi. Sonra hava almak için evden çıktı. Hastayım, oğlumda sonraki günlerde farklı bir durum görmedim.

Dursun A.'nın Eşi, Yeğenime iftara gittik, kayınpederim rahatsızlanınca eve geldik. Eşim sigara almaya çıktı sonra eve geldi. Halinde bir değişiklik yoktu, sakindi. Evdeki bilgisarı sadece eşim kullanır. Eşim sürekli şekerini ölçer ve kaydeder. 
Dursun A'nın yeğeni tanık olarak dinlendi. Dayımlar iftara geldi. 20.45 civarı ayrıldılar. Bu konu ile ilgili başka bilgim yoktur.

Dursun A.'nın ablası Oğluma iftara gittik, sonra evden çıktık. Kardeşim eve bıraktı. Şekerim çıkınca aradım bana geldi. Sekerimi tansiyonumu ölçtü. Durumunda bir değişiklik yoktu. Biz normal insanlarız. 

Dina için Feministler dava grubu avukatları tanıkların yakınlığına dikkat çekti. Ayrıca başına böyle bir olay gelen sanığın yakınlarına bu olayı anlatmaması manidardır dedi.

Dina için Feministler dava grubu avukatlarından Meriç Eyüboğlu, Karabük Üniversitesi’ne yazı yazılarak duruşmaya gelmeyen tanıkların çağrılmasını, Tanık beyanlarında bahsedilen evlere ilişkin yerinde inceleme yapılmasını, Filyos Çayı’nda keşif yapılmasını talep etti. 

Soruşturma aşamasınında tespit edilen delillerin neden dava dosyasında bulunmadığını soran Eyüboğlu, bu durum soruşturmanın nasıl yürütüldüğünü gösteriyor dedi

Mahkeme heyeti iki tarafın avukatların taleplerini görüşmek için ara verdi.
Mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Ocak tarihine erteledi. Tutukluluk halinin devamına oy çokluğuyla karar verdi.