İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarını dün gece de sürdürdü. Abluka altındaki bölgeye düzenlenen hava saldırıları sonucunda sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesildi.

BM GENEL KURULU, ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNDU

Bu gelişmeler üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'de 'acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes' çağrısında bulunarak, çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Bağlayıcı olmayan kararnameyi 120 üye kabul ederken, 14 üye reddetti. 45 üye ise çekimser kaldı.

İSRAİL, BM KARARINI TANIMADI

İsrail, Birleşmiş Milletler'in kararını tanımadı. İsrail'in BM Temsilcisi, "İsrail ile Hamas arasındaki savaş hakkındaki kararın ardından BM'nin hiçbir meşruiyeti ve önemi kalmamıştır" açıklamasında bulundu.

BM GENEL SEKRETERİ: TARİH HEPİMİZİ YARGILAYACAK

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Gazze'ye saldırıların giderek artmasıyla 2 milyon kişinin topyekün bir çöküşle karşı karşıya olduğunu, insani yardımın engelsiz olarak sivillere ulaştırılması gerektiğini belirtti. Guterres, "Tarih hepimizi yargılayacak" dedi.

GAZZE'DE İLETİŞİM KESİLDİ

İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze Şeridi'nde sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesildi. Filistin Telekomünikasyon Şirketi'nden yapılan açıklamada, "Son bir saatteki yoğun bombardıman, Gazze'yi dış dünyaya bağlayan tüm uluslararası kanalları yok etti" denildi.

DSÖ: GAZZE'DEKİ PERSONELİMİZLE BAĞLANTIMIZI KAYBETTİK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deki personelleriyle bağlantılarını kaybettiklerini bildirdi. DSÖ Genel Direktörü, “Gazze'deki personelimiz, sağlık tesisleri, sağlık çalışanları ve sahadaki diğer insani yardım ortaklarımızla bağlantımızı kaybettik" dedi ve kuşatmanın, çalışanların güvenliği ile savunmasız hastaların acil sağlık riskleri konusunda endişe verici olduğunu vurguladı.

İSRAİL ORDUSU: GAZETECİLERİN GÜVENLİĞİNİ GARANTİ EDEMEYİZ

İsrail ordusu, AFP ve Reuters'a yazdığı mektupta, Gazze'deki gazetecilerinin güvenliğini garanti edemeyeceklerini belirterek ‘güvenlikleri için tüm gerekli önlemleri almalarını’ tavsiye etti. Reuters’ın aktardığına göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), iki ajansın, gazetecilerinin İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hedef alınmayacağı yönünde güvence talep etmesinin ardından bu hafta Reuters ve AFP'ye yazdığı mektupta, “IDF, Gazze boyunca Hamas’ın tüm askeri eylemlerini hedef alıyor” dedi. IDF, Hamas’ın ‘kasıtlı bir biçimde askeri operasyonlarını gazeteci ve sivillerin yakınlarında gerçekleştirdiğini’ ileri sürdü. Reuters ve AFP ise konu hakkında yaptıkları açıklamalarda gazetecilerin güvenliğiyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Dünyanın dört bir yanında, Gazze'deki saldırıların durdurulması için insanlar sokağa çıktı. Batı Şeria'da ise, Mahmud Abbas'ın başında olduğu Filistin yönetimi, Gazze'yle dayanışma için sokağa çıkan Filistinlilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.