Haber: Ertürk Yılmaz

Gezi direnişinin 2013 Mayıs ayında başlaması sonrasında ‘Gezi Davası’ ülkenin gündemine oturdu. Dava tutuklularından TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı ve Hakan Atalay Eylül ayında serbest bırakılırken Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi eski başkanı Tayfun Kahraman ve Mimarlar Odası’nın Hukuk Müşaviri Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluğu devam ediyor.

İzmir Mimarlar ve Mühendisler Odası yönetimi, Alsancak'ta bulunan il binasında bir araya gelerek yaptığı basın açıklamasında yapılan tutuklamanın siyasi olduğunu vurguladı. Basın metnini okuyan İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, “Ülkemizin her bölgesinden, her yöresinden yurttaşlarımızın itirazlarını, taleplerini haykırdığı; ülke tarihinin en görkemli halk hareketlerinden biri olan Gezi Direnişi’ne suç isnat etmek, onurlu direnişimizi lekelemek amacıyla iktidarın güdümündeki yargı mensupları tarafından verilen hukuksuz tutuklama kararının üzerinden 600 gün geçti” dedi.

Uygulanan hukuk dışı kararın sadece arkadaşlarına yönelik olmadığını belirten Toprak, "Bu karar, 2013 Mayıs-Haziran aylarında ülkesinin bugününe ve yarınlarına sahip çıkan milyonlara yöneliktir; milyonlarca insanın demokratik hak kullanımlarını cezalandırmaya, barışçıl ve demokratik istemleri bastırmaya ve kamu idarelerine yakışmayacak bir şekilde öç almaya, cezalandırmaya yöneliktir" diye konuştu.

"GEZİ KARDEŞLİK VE DAYANIŞMA DEMEKTİR" 

Gezi direnişinin demokrasi çığlıkları olduğunu dile getiren Toprak, Gezi direnişinin ülkeyi karanlığa boğan rantçı, piyasacı, kadın düşmanı siyasetin karşısında; eşitlikçi, paylaşımcı, doğayı ve emeği koruyan ve kadınların önde saf tuttuğu başka bir dünya mümkün diyenlerin sesi olduğunu vurguladı. Toprak, "Gezi birlikte yaşama iradesinden, taleplerinden ve haklarından en ufak bir geri adım atmadan sürdürme kararlılığını gösterenlerdir. Gezi, genç yaşlı, işçi, emekçi, işsiz, öğrenci demeden; Cumhuriyet’in 100 yıldır biriktirdiği tüm ilerici değerleri benimseyen; eşit, laik, bağımsız, adil bir ülke talebidir. Gezi emeğimiz, alın terimiz, gururumuz, kardeşlik ve dayanışma demektir” dedi.

İktidarın Gezi'nin demokratik kamuoyu ve yasalar nezdindeki meşrutiyetini gölgeleyemediğini söyleyen Toprak, "Hiçbir güç bizlerin emekten, halkımızdan, ülkemizden, mesleğimiz ve bilimsel teknik doğrulardan yana duruşumuzu engelleyemez. TMMOB olarak bizler, arkadaşlarımızın yanında olmaya, doğru bildiklerimizi söylemeye, halkımızdan, ülkemizden yana kamu yararını savunma mücadelemize devam edeceğiz. Bu siyasi zorbalıktan derhal vazgeçin ve arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Biz buradayız. Gezi burada. Mutlaka kazanacağız” ifadelerini kullandı.