31 Mart yerel seçimleri biteli bir ayı geçse de seçim hala tamamlanabilmiş değil. Seçimin öne çıkan konularından biri de mazbataların kazanana değil, ikinci gelen adaya verildiği sekiz seçim bölgesi oldu.

Seçimde, yedi ilçede ve bir beldede sandıklardan bir parti lider çıkarken mazbatalar birinci olan partiye değil, ikinci olan partiye verildi. Bu seçmen iradesini yok sayan antidemokratik uygulama, en çok HDP'nin kazandığı belediyeleri vurdu. HDP'nin kazandığı altı belediyede mazbatalar, kazanan adayların "KHK'lı" oldukları gerekçesiyle ikinci olan AKP'li adaylara verildi. Seçmenin HDP'li bir ismi belediye başkanlığında görme iradesi yok sayıldı. HDP'nin kazandığı; toplam 767 bin 251 yurttaşın yaşadığı, 451 bin 332 seçmenin olduğu bu beş ilçe ve bir beldede, 199 bin 532 kişinin oyuyla seçilen adayların başkanlığının reddedilmesine HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, "Diyebilirdi ki KHK’li adayları kabul etmiyoruz, ancak YSK tuzak kurmuştur. Seçilmiş olana mazbatayı vermeyerek, ikinciye mazbata vererek kayyum atamıştır" sözleriyle tepki gösterdi. [infogram id="06e6af99-7099-4664-8ec9-ca1fd34db647" prefix="Ew4" format="interactive" title="YSK ile el değiştiren hdp belediyeleri"]

İLHAN CİHANER: YSK BİZİ UYARDI, HDP'Yİ UYARMADI; HDP'YE TUZAK KURULDU

CHP Parti Meclisi üyesi İlhan Cihaner yaşanan sürecin tümünün organize olduğunu işaret eden bir açıklama geldi. İzmir’de CHP’li bir aday için kendilerine uyarı yapıldığını, ancak benzer bir uyarının HDP’li adaylara yapılmadığını söyledi. Cihaner şöyle konuştu: "Milletvekili seçiminde olduğu gibi yerel seçimlerde de bir aday listesi verilir, onların hukuki olarak bir engelinin olup olmadığı hem yurttaşların itirazıyla hem de YSK’nın, ilçe seçim kurullarının incelemesiyle gözden geçirilir ve denilir ki 'Hayır, senin sabıkan var, aday olamazsın.' Biz bunu İzmir’de yaşadık, Berkin Elvan protestosunda yaptığı konuşmadan dolayı 1 yılın üzerinde bir mahkumiyet verilmiş olan adayımızın bu yüzden adaylığı kesinleşemedi. Şimdi, madem ki engel, KHK’lı olmak engel, bu insanlara “Siz aday olmayın” demesi gerekiyordu. İşte burada tuzak açığa çıkıyor. Çünkü AKP’nin oraları başka türlü alma ihtimali yok. Çünkü eğer öyle olsaydı, ilgili partililer başka aday gösterecekti ve o adaylar kazanacaktı. Hukukun herkese eşit uygulanması lazım. yüzde 60’la, 70’le alınan yeri AKP’nin alması mümkün mü? Tuzak burada ortaya çıkıyor."

CHP VE MHP'NİN KAZANDIĞI BELEDİYELER DE DİĞER PARTİLERE GEÇTİ

Muş’un Rüstemgedik beldesinde de CHP adayına adli sicil kaydı nedeniyle mazbatanın verilmemesi ve YSK’nin ikinci sırada yer alan HDP adayına mazbata verilmesi yönünde karar almasına ise HDP karşı çıktı, bu durumu kabul etmediklerini söyledi. Ancak CHP’li Fikret Hamarat’tan alınarak kendisine verilen mazbatayı kabul eden HDP’nin adayı Salih İlhan, partisinin kararına karşı geldiği gerekçesiyle ihraç talebiyle disipline sevk edildi. Öte yandan Adana'nın Kozan ilçesinde de geçmişte karıştığı cinayet, kız kaçırma, alıkoyma gibi suçlar nedeniyle adli sicil kaydı seçim sırasına kadar düşürülmemiş olan MHP'li Nihat Atlı'ya mazbata verilmedi. Bu ilçede ikinci olan Saadet Partili aday mazbatayı aldı.
İLGİLİ HABERLER:
Yerel seçimlerin ortaya çıkardığı Türkiye il ve ilçe belediyeleri haritası
Verilerle Belediye seçimleri ve İstanbul’un ekonomik önemi: İhracatın yarısı, ekonominin üçte biri
Verilerle yerel seçim: 31 Mart’ı geçmiş seçimlerden ayıran faktörler
AKP’nin 30 Mart 2014’e göre oy kaybettiği iller
Son 35 yılın en yüksek oy oranına ulaşan İBB adayı: Ekrem İmamoğlu
Verilerle İstanbul’da seçmen hareketliliği: Büyükçekmece’de tuhaf bir durum var mı?
İl il itirazlar: HDP’nin itirazları ret, AKP’ninkiler ekseriyetle kabul ediliyor