Yerel seçimler gerçekleşeli bir ay oldu. Ancak olağanüstü itirazlar halen sonuçlanmış değil. İktidar partisinin seçim yenilgisini kabullenememesi ve seçimin yakın seyrettiği seçim bölgelerinde YSK'yı itirazlarıyla etki altına alarak sonuçları yokuşa sürmesi, AKP tabanında dahi rahatsızlık yarattı. Bu haberimizde bu tablonun ilk bölümünü, seçimin ortaya çıkardığı Türkiye belediyeler haritasını yayınlıyoruz.

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri sonucunda AKP'nin İstanbul ve Ankara'yı 25 yıldan sonra kaybetmesi, kayyum atanan belediyelerin ezici çoğunluğunun tekrar HDP tarafından kazanılması ve başta Adana, Mersin, Antalya olmak üzere Muğla'dan, Hatay'a tüm Akdeniz sahil şeridindeki illerin Cumhur İttifakı yönetiminden çıkması, yeni bir Türkiye haritası ortaya çıkardı. Cumhur İttifakı'nın kazananı da özellikle AKP'den pek çok belediye alan MHP oldu. AKP ise toplamda 62 belediye kaybetti. Üç ilçede ise seçim yenileniyor. Seçimler sonucunda il merkezleri ve büyükşehirler bazında karşımıza çıkan tablo şu: [infogram id="eb0f02e3-3bf7-49a4-ae59-c35164a7c36f" prefix="v7i" format="interactive" title="KAZANILAN İLLER 31 MART"] Fakat ayrıntıya inip ilçe bazlı sonuçlara baktığımızda karşımıza şu tablo çıkıyor: https://public.flourish.studio/visualisation/299281/ Üstteki tabloyla ilgili iki noktaya değinmekte yarar var. Birinci nokta; Denizli'nin Honaz, Kırıkkale'nin Keskin ve Artvin'in Yusufeli ilçelerinde belediye başkanlığı seçimleri farklı sebeplerle iptal edildi ve yeniden seçim tarihi 2 Haziran olarak belirlendi. Bu yüzden bu ilçeler beyaz renkle işaretli. İkinci nokta ise, haritanın düzeltmeler ve geçersiz oylar yeniden sayıldıktan sonra oluşan sandık sonuçları olduğu. Dolayısıyla bazı ilçelerde adayların KHK'dan ihraç edilmiş olmaları veya geçmişte işledikleri suçlar sebebiyle kazandıkları belediye başkanlıkları iptal edilmiş olsa da, harita, ilgili ilçenin sandığa yansımış iradesini temsil ediyor. Yani YSK'nın mazbataların seçimde ikinci gelen adaya mazbatayı verme kararıyla CHP'den HDP'ye geçen, MHP'den SP'ye geçen ve HDP'den AKP'ye geçen toplamda 8 ilçenin rengi mazbatayı alan partinin değil, sandıktan birinci çıkmış partinin rengine boyalı durumda.

CHP VE MHP ALAN GENİŞLETTİ

İki haritaya bakınca ortaya çıkan unsur, AKP'nin en fazla belediyeye sahip olduğu, CHP'nin ve MHP'nin önceki yerel seçimlere kıyasla daha çok belediye kazandığı. Orta Anadolu'daki AKP hakimiyeti, seçimdeki ittifakların da itici gücüyle azalmış gibi duruyor. Bir diğer dikkat çeken unsur da Adana ve Mersin'de MHP'li ilçe belediyesi yoğunluğuna rağmen büyükşehirleri CHP'nin kazanması. Aynı durum Ankara'da AKP aleyhine de gözlemleniyor. Özellikle ilçeler haritasında, AKP'nin bölge illerinin ortasında adeta bir gedik açtığı da gözlenen bir diğer durum. Önceki seçimlerle bu seçimin kıyaslamasına sonraki haberlerimizde ayrıntılı bir şekilde yer vereceğiz.
İLGİLİ HABERLER:
Verilerle Belediye seçimleri ve İstanbul’un ekonomik önemi: İhracatın yarısı, ekonominin üçte biri
Verilerle yerel seçim: 31 Mart’ı geçmiş seçimlerden ayıran faktörler
AKP’nin 30 Mart 2014’e göre oy kaybettiği iller
Son 35 yılın en yüksek oy oranına ulaşan İBB adayı: Ekrem İmamoğlu
Verilerle İstanbul’da seçmen hareketliliği: Büyükçekmece’de tuhaf bir durum var mı?
İl il itirazlar: HDP’nin itirazları ret, AKP’ninkiler ekseriyetle kabul ediliyor
31 Mart seçimleri sonrası YSK kararıyla el değiştiren belediyeler