İsrail ile Hamas arasında 1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin ardından başlayan çatışmalar sürüyor. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda ölen BM personeli sayısının 142’ye yükseldiğini açıkladı.

İsrail ordusu, 2,5 ayı aşkın süredir bombaladığı Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda iki askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu. İsrail ordusundan yapılan yazlı açıklamada, 14. Zırhlı Tugay'dan Astsubay Nitai Maizels (30) ile Nahal Tugayı'nın 50. Taburu'ndan Rani Tamir'in (20) Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmada öldürüldüğü belirtildi. İsrail güçlerinin, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı, 35 kişinin daha gözaltına alınmasıyla 4 bin 730'a ulaştı.

Öte yandan İsrail, Gazze Şeridi'nde 55 bin konutu tamamen yıkarken gazeteci ölümleri de devam ediyor. İsrail ordusunun, gazeteci Halife'nin Gazze Şeridi'nin orta kesimlerinde bulunan Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki evini bombaladığı ve Halife ile birlikte ailesinden çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildirildi

İsrail ordusu Gazze'de iki askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu İsrail ordusu Gazze'de iki askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu

***

CHP'li belediyeler kültür-sanat etkinliklerini 3 gün erteledi

Irak'ın kuzeyinde "Pençe-Kilit operasyonu Bölgesi"nde 12 askerin yaşamını yitirmesinin ardından CHP'li belediyeler kültür-sanat etkinliklerini erteledi. CHP’den yapılan açıklamada Genel Başkan Özgür Özel’in talimatı üzerine, CHP’li belediyelere CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in imzasıyla yazı gönderildiği belirtildi.

***

Erdoğan Sabiha Gökçen'de açılış yaptı

Yıllardır yapımı yılan hikayesine dönen Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pisti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Konuşmasında muhalefet partilerini hedef alan Erdoğan, CHP başta olmak üzere muhalefeti icraat düşmanı olmakla itham etti. Erdoğan yaptığı açıklamada, Parayı betona gömüyorlar dediler. Yola, köprüye, tünele, baraja, hastaneye ne gerek var dediler. Yolla karın mı doyar diyerek kendilerini komik duruma düşürdüler. Uçak inmeyen yere havalimanı yaptılar dediler. Arşivlere baktığınızda her devasa eserde bu çapsızlığı muhakkak görürsünüz. Türkiye'de muhalefetin tarihi sadece seçim hezimetlerinin değil, aynı zamanda icraat düşmanlığının tarihidir. Her projeye çamur atmak CHP ve siyasi akrabalarının milli sporudur” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nu unutamadı Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nu unutamadı

***

İYİ Parti hangi adayları belirleyecek?

İYİ Parti’nin CHP’den gelen yerel seçimlerde işbirliği teklifini reddetmesinin ardından özellikle İstanbul ve Ankara’da kimi aday göstereceği merak konusu oldu. Kulislerde partinin bu iki il için aday bulmakta zorlandığını konuşulurken, bazı kurmaylar Ankara’da Mansur Yavaş’ın karşısına Yavaş’ın 2015’ten beri beraber yürüdüğü ancak ekim ayında görevden aldığı “ülkücü” kökenli başdanışmanı Servet Avcı’ya teklif götüreceğini iddia etti.

İYİ Parti, Mansur Yavaş'ın karşısına kimi çıkarmaya hazırlanıyor? İYİ Parti, Mansur Yavaş'ın karşısına kimi çıkarmaya hazırlanıyor?

***   

İsmet İnönü için tören düzenlendi

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün vefatının 50. yılı dolayısıyla Anıtkabir'deki mezarı başında tören düzenlendi. Törene, İnönü'nün kızı Özden Toker, torunu Gülsün Bilgehan ve bazı aile fertlerinin yanı sıra CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürü Bilal Şentürk ile askeri erkan katıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhuriyet'in ikinci cumhurbaşkanı ve CHP'nin eski genel başkanlarından İsmet İnönü'yü ölüm yıl dönümünde andı.

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, vefatının 50. yılında mezarı başında anıldı İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, vefatının 50. yılında mezarı başında anıldı

***    

Özgür Özel ve CHP'ye provokasyon...

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, katıldığı cenazede bir grup tarafından yuhalanmasına ilişkin, "Bugün hepsi isim isim tespit ediliyor" dedi. "Şehit ailesi arayarak yaşananlardan üzüntü duyduklarını söyledi" diyen Özel, "İstedikleri kadar provokasyon yapsınlar, CHP doğru bildiğini yapacak" ifadelerini kullandı. Özel, "Dün sabah erken saatlerden itibaren hem koruma ekibimize hem Manisa'da partimize, hem civar illerden Adalet ve Kalkınma Partisi'ne geçmişte çok yakın olmuş isimlerden, bir provokasyon olacağı, bir saldırı olacağı, hatta bu cenazeye katılmamı yeniden değerlendirmem defalarca söylendi. Dün gün boyunca şehit cenazemize katılacağımı, şehidimize sahip çıkacağımızı ifade ettim ve bu provokasyonların amacının ne olduğunu bildiğimi söyledim" ifadelerini kullandı.

Bunlarla birlikte, CHP’ye yönelik provokasyonların da devam ettiği öğrenildi. Gaziantep’teki mezarlık içerisinde bulunan camide asker cenazesine siyah çelenk gönderen CHP’nin çelengini bir şahıs parçalayarak attı. Saldırıyı yapan Kenan Öztürk isimli şahsın Gaziantepli iş insanı ve AKP’den daha önce milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıktı. Öztürk’ün provokasyonuna çevrede bulunan bir grup "tekbir ve alkışlarla" karşılık verdi.

Öte yandan Irak'ın kuzeyinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren Piyade Sözleşmeli Er Enis Budak'ın cenazesinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yönelik provokasyona ise aileden tepki geldi. Amca Kenan Budak, "Protestoların ailemiz ile ilgili olamaz. Özgür Bey bizim ailenin de çocuğudur, Manisa’nın da çocuğudur. Kim yaptıysa lanetliyoruz" ifadelerini kullandı.

Özel'den 'provokasyon' açıklaması: "Hepsi isim isim tespit ediliyor" Özel'den 'provokasyon' açıklaması: "Hepsi isim isim tespit ediliyor"

***

Can Atalay'ın milletvekili seçilmesinin üzerinden 225 gün geçti

Can Atalay 225 gündür tahliye edilmedi. AYM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal kararının üzerinden dört gün geçti. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını bekleyeceğini duyuran Çağlayan Adliyesi 13.Ağır Mahkemesi önünde avukatların bekleyişi devam ediyor

Öte yandan Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay, bugün ailesi ile telefonda görüştü. Kayda alınıp yayınlanan görüşmede Atalay, Hatay halkına mesajlarını iletti. Bütçe görüşmelerine de değinen Atalay, "Türkiye’nin tek gündemi, yoksulluğun istismarıdır. O genel bütçede deprem bölgesi yok, Hatay yok" dedi.

Can Atalay için 2. kez tahliye başvurusu:  "Acaba nasıl bir yargının üretimi..." Can Atalay için 2. kez tahliye başvurusu: "Acaba nasıl bir yargının üretimi..."

***

CHP'li Gökçen'den açıklamalar...

CHP Adalet Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, yargıda devam eden krizi ve yeni anayasa tartışmalarını değerlendirdi. Gökçen, Can Atalay'ın durumuna ilişkin "Yapay olarak çıkarılmış kriz son bulmalı" dedi, yeni anayasa çağrılarının bir parçası olmayacaklarını belirtti.

***  

CHP'li Nazlıaka açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde gönderilen "Yerel Yönetimlerde Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi"nin tüm CHP'li belediyelerce imzalandığını bildirdi.

***

AKP ve MHP, 31 Mart seçimleri için işbirliği yapılacak yerleri belirledği öne sürüldü

Buna göre, AKP Teşkilatı, 1 Ocak’tan itibaren sahaya inecek; adaylar 15 Ocak’ta açıklanacak. Yerel seçimde, 5 başlıkta vaatlerden oluşan bir kampanya stratejisi izleyecek olan AKP’nin ana sloganı, “Şehrine sahip çık” olacak.

Meclis'te yeni polemik: "AKP ve İYİ Parti arasında alkış tartışması..." Meclis'te yeni polemik: "AKP ve İYİ Parti arasında alkış tartışması..."

***

Sakık ile Soylu tartıştı...

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Meclis Genel Kurulu’nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin maddelerine ilişkin konuşurken eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Milletvekili Süleyman Soylu ile tartıştı.

DEM Parti Grubu adına söz alan Sakık, zor bir iklimden geçtiklerini ancak Meclis’in bu zor iklimlerde de konuşması ve çözüm bulması gereken bir merci olduğunu ifade etti. 40 yıldan fazladır devam eden çatışmalı bir sürecin olduğuna dikkat çeken Sakık, “Biz bu acıyı hep yüreğimizde hissediyoruz. Son iki gündür bu kürsüde böylesi çok ilginç sözler, tehditler, hamaset, ne derseniz hepsi var. Bunların hiçbirinin bir çözüm olmadığını biliyoruz” dedi.

***  

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nde (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimleri hazırlıkları sürüyor.

Belediye eşbaşkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyeliği için aday adaylık başvuru süreci bugün sona eriyor. 

Başvuru süreci sona erdikten sonra Ocak ayı başlarında partinin birinci ve ikinci çıktığı il ve ilçelerde sandık kurulacak. Adaylar böylece ön çeçimle belirlenecek. Yaklaşık 200 merkezde öne seçim için sandık kurulması hedefleniyor. Ön seçimlerin hemen sonrasında ise adaylar kamuoyuna açıklanacak.

DEM Parti’de aday adaylık başvuruları bugün sona eriyor DEM Parti’de aday adaylık başvuruları bugün sona eriyor

***  

Demirtaş'tan Kobane savunması...

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobanê Davası’nda esasa ilişkin savunma yaptı. Demirtaş açıklamasında "-20 derecede operasyona gönderdikleri gençlerin sırtına Kürt sorununu yükleyenlere hesap sorulmalıdır. Müzakere ve diyalogdan kaçanlar bu ölümlerin sorumlusudur. Kendi siyasi ikbali için silahtan savaştan medet uman her siyasetçi ikiyüzlüdür” ifadelerini kullandı.

Kobanê davasında Demirtaş savunma yapıyor: Ölümlerin sorumlusu müzakereden kaçanlardır Kobanê davasında Demirtaş savunma yapıyor: Ölümlerin sorumlusu müzakereden kaçanlardır

***

Bahçeli Meclis'i terk etti...

TBMM Genel Kurulu'nda 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin son gün görüşmeleri sürerken MHP Genel Başkanı Bahçeli ve MHP'li milletvekilleri, DEM Parti sözcüleri kürsüye çıktığında salondan ayrıldı.

Bahçeli, kuliste gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, "CHP'yi de takip etmeyeceğim. Arkadaşlarım da takip etmeyecekler. Anayasa Mahkemesinin yapması gerekeni yapıyorum bugün" dedi.

Bahçeli DEM Parti ve CHP'nin Bütçe konuşmasını dinlememek için Meclis'ten ayrıldı Bahçeli DEM Parti ve CHP'nin Bütçe konuşmasını dinlememek için Meclis'ten ayrıldı

***

Saymaz'dan önemli yazı...

Gazeteci İsmail Saymaz 12 askerin hayatını kaybettiği Hakurk Sur Tepe'deki askeri üs bölgesinden bazı görüntüler paylaştı. Saymaz, Pençe Kilit Operasyonu’nda iki günde 12 askerin hayatını kaybetmesiyle ilgili kaleme aldığı yazısında Hakurk Sur Tepe'deki askeri üs bölgesine ait bir asker tarafından çekilmiş fotoğrafı gösterdi. “Çadırlar yarıya kadar kara batmış, bazıları kara gömülmüş, böyle geçici üs mü olur” diye tepki gösteren Saymaz, "Kuzey Irak’ta bu şekilde kaç üssümüz var? Bilmek istiyoruz... Kaç Mehmetçik kara batmış çadırlarda elinde silahla bekliyor?” sorusunu yöneltti.

İsmail Saymaz paylaştı: "Böyle geçici üs mü olur? Çadırlar kara batmış..." İsmail Saymaz paylaştı: "Böyle geçici üs mü olur? Çadırlar kara batmış..."

***

İmamoğlu davası ertelendi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 7 Mayıs'ta Erzurum'daki mitingde taşlı saldırıya uğramasına ilişkin sanıkların yargılanmasına devam edildi. Sanıklar beraatlerini isterken, duruşma ertelendi.

***

"Su kıtlığı gündemde..."

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan, iklim değişikliği ile ranta dayalı çevre ve tarım politikalarının sonucu olan su kıtlığıyla ilgili itiraf gibi açıklama geldi. Yumaklı, “Su kıtlığı çeken ülke durumuna düşebiliriz" dedi.

***

Asgari ücret ne zaman açıklanacak?

Yeni asgari ücret çarşamba günü açıklanabilir. 2024 yılında 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesiyle ilgili çalışmalarda son düzlüğe girildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını bu haftanın ilk yarısında yapacak. Buna göre, eğer tüm tarafların kabul ettiği şekilde bir uzlaşma sağlanırsa, sonuç büyük ihtimalle AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çarşamba günü yapılması beklenen kabine toplantısının ardından açıklanacak.

AKP asgari ücretin belirlenmesini son güne bıraktı! AKP asgari ücretin belirlenmesini son güne bıraktı!

***

Aşkın Genç: Asgari ücret 20 bin olmalı"

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP' Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, bütçe görüşmelerine işaret ederek "Gördüğümüz tek şey faiz ve borç. Bu şekliyle bu bütçenin başarılı olması mümkün değil" dedi. 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret için de değerlendirmede bulunan Genç, asgari ücretin en az 20 bin lira olması gerektiğini söyledi.

***  

DİSK eylemlerine devam ediyor

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunca (DİSK) vergide adalet talebiyle basın açıklaması yapıldı. Beşiktaş Meydanı'nda bir araya gelen sendika üyeleri, bir süre slogan attı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, basın açıklamasında, gelirde ve vergide adalet istediklerini söyledi.

DİSK vergide adalet talebiyle Beşiktaş'ta basın açıklaması yaptı: Elinizi soframızdaki ekmekten çekin! DİSK vergide adalet talebiyle Beşiktaş'ta basın açıklaması yaptı: Elinizi soframızdaki ekmekten çekin!

***  

Kadir Has'lılar hocalarına sahip çıktı

Kadir Has Üniversitesi yakınlarına gelen öğrenciler, akademisyenlerine destek verdi. ‘Türkiye laiktir, lalik kalacak’ sloganlarının atıldığı alana daha sonra gelen grup tekbir getirerek öğrencileri hedef aldı. Polisin de geldiği olay yerinde basın açıklaması yapan öğrenciler, akademisyenin hedef gösterilmesine tepki gösterdi.

Hatırlanacağı üzere, Kadir Has Üniversitesi'nde geçtiğimiz günlerde yaşanan bir tartışma sosyal medyaya yansımıştı. Bir öğrencinin telefon kamerasıyla çekilen görüntülerde, akademisyen üniversitenin içerisindeki ibadethanenin önüne bırakılan ayakkabılardan rahatsız olduğu söyleyerek "Kapımın önünde 18 tane ayakkabı görmek zorunda değilim. Kokan ayakkabılarınızı görmek zorunda değilim" demişti.

Akademisyen, ibadethane alanında ayakkabılar için ayrılan bir bölüm olduğunu ve oranın kullanılmasını istemişti. İçeri ayakkabısıyla giren akademisyene öğrenciler, "Burası mescit böyle giremezsiniz" şeklinde tepki gösterdi. Akademisyen de "Burası mescit değil, ibadethane. Burası sadece sizin ibadethaneniz değil, burası benim de ibadethanem. Burası mescit değil" diyerek alanın herkese açık bir yer olduğunu vurgulanmıştı.

Kadir Has'ta hedef gösterilen akademisyene öğrencilerden destek Kadir Has'ta hedef gösterilen akademisyene öğrencilerden destek

***

Yüzde 25 zam kotası sürecek mi?

Konut kiralarındaki yüzde 25 zam zorunluluğu uygulamasının kaldırılacağı öne sürüldü. Sözcü yazarı Nedim Türkmen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in basına kapalı olarak yaptığı toplantıda, konut kiralarındaki yüzde 25 zam zorunluluğu uygulamasının kaldırılacağını söylediğini yazdı.

***  

Bakanlıktan ceza açıklaması

Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen 309 işletmeye toplam 24 milyon 345 bin 66 Türk lirası idari para cezası uygulanmıştır" açıklaması yaptı.

***  

Kızıl Goncalar ülke gündeminde...

FOX TV'nin yeni dizisi 'Kızıl Goncalar'ın çekimleri bir kez daha engellendi. 'Faniler' isimli bir tarikatın içinde ve çevresinde yaşananların anlatıldığı dizinin bu sabah Okmeydanı Darülaceze'de yapılması planlanan çekimleri iptal edildi. Dizinin seti ikinci kez durdu, çekimler için yeni mekan arayışı başladı. Dizi, geçen hafta yayınlanan ilk bölümünün ardından İsmailağa Cemaati tarafından hedef gösterilmişti. 

Tarikatların hedef gösterdiği Kızıl Goncalar'a bir engel de Aile Bakanlığı'ndan! Tarikatların hedef gösterdiği Kızıl Goncalar'a bir engel de Aile Bakanlığı'ndan!

***

Vedat İnceefe de dolandırılmış...

Ünlü futbolcuların bankacı Seçil Erzan tarafından dolandırılmasını ardından bu kez de eski Galatasaraylı futbolcu Vedat İnceefe'nin 1.5 milyon TL dolandırıldığı ortaya çıktı. Sabah'tan Atakan Irmak'ın haberine göre, dolandırıcılık olayı, 6 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşti. Galatasaraylı eski futbolcu Vedat İnceefe'nin ucuz otomobil vaadiyle dolandırıldığı anlaşıldı.

Yeni bir Seçil Erzan vakası mı? Yüksek kâr vaadiyle 100 milyon dolar... Yeni bir Seçil Erzan vakası mı? Yüksek kâr vaadiyle 100 milyon dolar...

***

Gazze'de gazetecii ölümleri sürüyor...

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreter Yardımcısı Tim Dawson, İsrail güçlerince Gazze'de öldürülen gazetecilere ilişkin, "Uluslararası hukuka göre, silahlı kuvvetlerin gazetecileri sivil olarak görüp güvenliklerini sağlaması gerekir. Gazetecileri kasıtlı olarak hedef almak ise açıkça savaş suçudur." dedi.

"İsrail'in gazetecilere yönelik saldırıları savaş suçu..." "İsrail'in gazetecilere yönelik saldırıları savaş suçu..."

***

Çin'de depremde kayıplar artıyor

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 149'a yükseldi. 18 Aralık'ta meydana gelen deprem sonucunda Gansu eyaletinde 117, komşu Çinghay eyaletinde 32 kişi hayatını kaybetti.

Çin'in Gansu eyaletinde meydana gelen depremde 111 kişi hayatını kaybetti Çin'in Gansu eyaletinde meydana gelen depremde 111 kişi hayatını kaybetti

***