Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

2024 yerel seçimlerine ilişkin değerlendirmede bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşioğlu, ittifak olunmadan seçime tek girilme kararına yönelik eleştirilere ilişkin de konuştu. Hamşioğlu: “Türkiye’nin geleceğine dair mekanizmaların kaybedilmesi, asli amacı alt yapı, kent düzenlemesi olan belediyelerin kaybedilmesinden daha vahim” dedi.

İttifak olunmadığı takdirde İstanbul ve Ankara’yı muhalefetin kaybedeceği ve Türkiye’nin kaderi, belediyelerle değiştiriliyormuş gibi davranılmasını, iki yüzlü bulduğunu söyleyen Hamşioğlu, şunları paylaştı: “Belediyeden ziyade yargı sistemini kaybetmemek daha mühim. TBMM Başkanlığı’nın Anayasa Mahkemesi’nin iki defa hak ihlali verdiği, sadece seçilmiş olmasından kaynaklanan haklarıyla ilgili değil, bir hukuk devletinin vatandaşı olarak tecrübe ettiği yargı sürecinde de haksızlık ve hukuksuzluğa uğrayan Can Atalay’ın vekilliği düşürülmeye çalışıldı. Türkiye’nin geleceğine dair mekanizmaların kaybedilmesi, asli amacı altyapı kent düzenlemesi olan belediyelerin kaybedilmesinden daha vahim. Bunları kaybettikten sonra belediyeleri kimin kazandığının çok anlamı olmuyor. İstanbul, Ankara üzerindeki bütçe,tarikatlara, cemaatlere gitti belirtiliyor. Bakanlıklardan gitmiyor mu? Bakanlık, cemaatlerle sözleşme yapıyor ve çocuklarımıza bizim onayımız dışında bir şeyler anlatıp, zihinlerini şekillendiriyor. Bütün Türkiye’nin kaderini belediyeler değiştiriyormuş gibi davranılmasını iki yüzlü buluyoruz. Tek başımıza seçime giriyor ve sonuçlarını da göze alıyoruz”

2023 genel seçimlerinde muhalefetin seçim kazanamayacağı algısını yıkmak için 2019 yerel seçimlerine ittifak olarak girdiklerini fakat, muhalefetin vaad ettikleri ile yaptıkları örtüşmediği, sokağın gerçeklerinden kopulduğu için seçimin kazanılamadığını aktaran Hamşioğlu, ittifakla girilen ve belediye kazanılan bir seçimin, genel seçimi kazanmaya yetmediğinin tecrübe edildiğini söyledi.


Üçüncü bir yol açmak istediklerini anlatan Hamşioğlu; “AK Parti zihniyeti ile yönetilmek istemeyen ve bir sığınak olarak CHP’ye oy vermek zorunda hisseden binlerce vatandaş var. Tam tersi durum da söz konusu. AK Parti değerlerini benimsemiyor ama geçmişten gelen öyle bir CHP zihniyeti oluşturulmuş ki oradan kaçmak için AK Parti’ye mecbur bırakılma hissiyatıyla davranış sergileyen de binlerce vatandaş mevcut. Topluma büyük bir haksızlık. Bizler, üçüncü bir alan açmaya çalışıyoruz. 2024 yerel seçimlerinde bunun gayreti içerisinde olacağız. Başarırsak Türkiye demokrasisi açısından önemli olacak” şeklinde konuştu.

 Provokasyonlara ve toplumun ayrıştırılmasına yönelik uyarılarda bulunan Hamşioğlu, seçimin İsrail ve Filistin ya da dış dünyadan başka bir konu, dindarlık, laiklik gibi kavramlar üzerinden yürütülecek bir seçim olmadığını vurguladı.

 Dindarlar ve laikler ayrıştırmasına ilişkin propaganda yapılacağına ilişkin öngörüde bulunan Hamşioğlu, toplumun bu tuzağa bir kez daha düşmemesi gerektiğini söyledi.


 Konunun çöpü kimin toplayacağı, alt yapıyı, şehir içi ulaşımı kimin düzenleyeceği olduğunun altını çizen Hamşioğlu, karar verirken bunların göz önüne alınmasına dikkat çekti.


 Seçim sürecine ilişkin belediye başkan adayları belirlendiğini fakat, mevcut iktidar zihniyeti nedeniyle 5 yıl görev süresini tamamlayıp, tamamlayamayacağının bilinmediğini aktaran Hamşioğlu, her koşulda mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.

İYİ Parti olarak 81 il genelinde kalkınma programlarına ilişkin çalışmalar yürüttüklerini ve şehirlerin menfaatleri yönünde adaylar belirlediklerini aktaran Hamşioğlu, Adana ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’ni kazanabilecek durumda olduklarını, kampanya sürecinin aynı devam ettiği müddetçe, Nevşehir, Isparta’nın da kazanılabileceğini dile getirdi.


En çok konuşulan ve AK Parti ile CHP adaylarının tartışıldığı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de üzerinde uzlaşılabilecek aday belirleneceğini söyledi.
CHP Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı olan ve aday gösterilmeyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın İYİ Parti’den aday olacağına yönelik söylemlere ilişkin de açıklama da bulunan Hamşioğlu, şunları kaydetti:


 “AK Parti ve CHP’nin büyükşehir belediye başkan adayları açıklanmasının ardından Vahap Akay’a yönelik Malkara’dan Hayrabolu’dan Saray’dan telefonlar, talepler alıyoruz. Vahap Akay, ittifak belediye başkanımız, normalde de görüşüyoruz, konuşuyoruz. CHP içerisinde ki süreç henüz tamamlanmadan bu konuyla ilgili konuşmak etik değil. Tekirdağ’ın Vahap Akay yönünde talebi var. Başkan, omuzları üzerine yüklenmiş bir sorumlulukla karşı karşıya”