İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, saldırılarla ilgili BM nezdinde acil hukuki ve uluslararası tedbirler almaya başladıklarını duyurdu.

Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani’nin 2020 yılında suikast ile öldürülmesinin yıl dönümünde dün İran’ın Kirman kentinde düzenlenen tören sırasında yaşanan bombalı saldırıda yankıları sürüyor. 

İran yönetiminin ABD ve İsrail’i sorumlu tuttuğu saldırıda hayatını kaybedenleri sayısına dair ise yetkililerden gelen farklı açıklamalar sözkonusu.

Saldırı sonrasında yapılan ilk açıklamalarda ölü sayısını 103, yaralı sayısını ise 140 olarak açıklandı. Ancak daha sonra tutulan kayıtlarda mükerrer isimler bulunduğu belirtilerek ölenlerin sayısı 95 olarak düzeltildi. İran İçişleri Bakanı Ahmet Vahidi da, bu sabah saldırıda yaralananları hastanede ziyaret ederken hayatını kaybedenlerin sayısını 95, yaralıların sayısını 220 olarak paylaştı.

84 ÖLÜ, 284 YARALI

Kirman Acil Servisler Kurumu Başkanı Muhammed Saberi ise, yaptığı açıklamada, Adli Tıp Kurumu’ndan kendilerine aktarılan bilgilere göre, saldırıda 84 kişinin yaşamını yitirdiğini, 284 kişinin de yaralandığını paylaştı.

DIŞİŞLERİ BAKANI: TEDBİRLERİ ALMAYA BAŞLADIK

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan de, saldırıya dair sanal medya hesabından paylaşımda bulundu. Bakan Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde bulundukları girişimlerle acil hukuki ve uluslararası tedbirleri almaya başladıklarını açıkladı.

BM’YE MEKTUP

Bu girişimler doğrultusunda İran'ın Cenevre'deki BM Daimi Temsilciliği, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine mektup sundu. Mektupta, "İran İslam Cumhuriyeti, bu hadisede rolü olan kişiler ve kuruluşları kanun karşısında sorumlu görüyor ve buna göre sorumlu olanlar yargılanıp cezalandırılana kadar bu süreci takip edecektir" denildi.