Haber: Fatoş Erdoğan

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği'ne açılan kapatma davasının 3. duruşması öncesi öncesi Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı.

photo_5866382004839365551_y

Basın açıklamasına kadın cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin aileleri, Emepli kadınlar, KESK İstanbul Kadın Meclisi, EHPLİ Sosyalist Feministler, Eşitlik, İlerici kadınlar dayanışma derneği, Feminist kadın çevresi, Kadınlarla dayanışma vakfı, TİPli kadınlar, Kadın dayanışma komiteleri, Sosyalist kadın hareketi, Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği, Ankara Barosu Gelincik Merkezi, Ankara Barosu LGBTQ+ merkezi, Eşik, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, İrlanda Büyükelçiliği temsilcisi, Kırklareli  Barosu Kadın Hakları Merkezi, Tübakkom, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatoru Nazan Moroglu, PEN Norveç, Fatih Dayanışması, CHP Gençlik Merkezi ve çok sayıda kadın katıldı.

photo_5866382004839365556_y

Duruşma öncesi adliye önünde kadınlar kitlesel bir şekilde açıklama gerçekleştirdi.  Açıklamada, “Platform Durmayacak Kadın Cinayetlerini Durduracak” pankartı açıldı.  “Asla yalnız yürümeyeceksin” dövizlerini taşıyan kadınlar açıklamada sık sık, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kadınlar birlikte birlikte güçlü”, “Hukuksuz davalar bizi durduramaz” sloganları attı.

Üniversite Kadın Meclisleri de, “Platformu Kapatamazsınız Genç Kadınları Durduramazsınız” pankartı ve “Kadın düşmanlarını göndereceğiz”, “Kadın cinayetlerini durduracağız” sloganları eşliğinde yürüyüş yaparak açıklamaya katıldı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, Biz her türlü zorlukta kadın cinayetlerini durdurmaya ve bunun için mücadeleye kararlıyız. Son bir yılda bize kapatma davası açtılar, bir yılda bu memlekette uğraşılacak şey bu mudur? Kadınlar öldürülmesin diye mücadele eden kadınları durdurmaya, kapatmaya çalışmak mıdır? Ailelere zarar veriyormuşuz diye bizi kapatmaya çalışıyorlar ya, o aileler açlık sınırında yaşıyor. Bizler kararlıyız kadın cinayetlerini durdurmaya, bunu öyle bilsinler. Bu davadan hangi sonuç çıkarsa çıksın, bu memlekette önlenebilir ölümle hayatından olan, hayatı çalınan herkesin hesabını soracağız. Ve bu günler yakındır” şeklinde konuştu.

Açıklamada konuşan platform avukatı Leyla Süren, “Biz katilleri yakaladığımız için mi ahlaka aykırı davranıyoruz? Şubat’ta deprem varken 11 kadın öldürüldü ve Türkiye’de ilk kez 12 şüpheli kadın ölümü oldu. İlk kez şüpheli ölüm kadın cinayeti sayısını geçti. Çünkü diyorlar ki nasıl olsa kimse işini yapmıyor bari gizleyerek öldürelim. Bu derneğin, ailelerin, derneğin gönüllülerinin meselesi artık ittifak pazarlık masasına meze yapılır hale gelmiştir. Bu nedenle bu dava çok önemlidir. KCDP’ye ‘sus’ demek için açılan bu dava, ‘yanlış yaptık’ denilerek geri çekilsin ve artık kadınlar nasıl yaşatılır diye zamanlarını harcasınlar” dedi.

Ardından KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim söz aldı. Tüm kadınlar ve LGBTI+’lar için mücadele yürüttüklerini paylaşan Fidan, “Kim eşitsizliğe, haksızlığa uğrarsa onun yanında yer alıyor ve mücadele ediyoruz. Biz biliyoruz kadın cinayetleri durdurulabilir, depremin ardından ölümler, enkazlar olmayabilir. Ve biz bunu durdurabiliriz. Kadınları hayatta tutan 6284 sayılı kadına yönelik şiddetten koruyacak olan kanunu hangi anlayış kaldırmak isteyebilir. İstanbul Sözleşmesi’ni hangi anlayış geri çekti? Bu anlayış Taliban anlayışıdır, İran’daki Molla rejiminin anlayışıdır. Biz bu anlayışı tarihin çöplüğüne göndereceğiz. Tarihte her diktatörün sonu bellidir. 6284 sayılı kanun etkin uygulanacak, İstanbul Sözleşmesi etkin uygulanacak, kadınlar eşit ve özgür yaşayacak, LGBTI+’lar özgür yaşayacak. Bunu hep beraber sağlayacağız. Bizi kapatmaya çalışanların devrini kapatacağız. Kadın düşmanlarını göndereceğiz” ifadelerini kullandı.

14 Mayıs seçim gününde tüm kadınları, kadın düşmanı iktidara karşı oy kullanmaya çağıran Ataselim, “Bu ölüm siyasetini dayatanlara, kadınların özgür yaşamamasını isteyenlere, kadınların seçimi 6284 diyerek oylarımızı kullanacağız. Onları tarihe gömeceğiz, göndereceğiz” vurgusunu yaptı.

İzmir’de katledilen Ceyda Yüksel’in annesi Filiz Demiral, KCDP’nin kızının 11 duruşması boyunca mücadelelerinde daima yanlarında olduklarını belirterek konuşmasına başladı. Demiral, “İlk günden beridir Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu bizi asla yalnız bırakmadı. Öfkem çok büyük. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi, platformun kapatılma davası, sırf tarikatlardan oy kaybetmemek için kadınların üzerinden siyaset yürütüyorlar. Asla yalnız yürümedik, onlar da yürümeyecek. Platform kapatılsa da kapatılmasa da her zaman yanlarındayız. Ben hakkımı helal etmiyorum cumhurbaşkanına, asla da etmeyeceğim. Ölüler hakkını helal edemez. Kızımdan, katledilen kadınların ailelerinden hak helalliği istesin Tayyip. Hakkımı da oyumu da vermiyorum. Hükümetin istifa etmesini istiyorum” sözleriyle seslendi.

Kadınlar açıklamadan sonra duruşmayı takip etmek için adliye binasına geçti.