Sayıştay Sağlık Bakanlığı'na ilişkin 2022 Yılı Denetim Raporu'nu yayımladı. Buna göre Kamu Özel İşbirliği modeli ile yapılan şehir hastanelerine ilişkin garanti ve yükümlülükler ile borçlanma maliyetlerinin muhasebe kayıtlarının olmadığı ortaya çıktı. 

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre, 

Sayıştay'ın raporunda yer alan bulgular şöyle:

– Şehir hastaneleri sözleşmelerinde belirlenen ve idare tarafından görevli şirkete taahhüt edilen talep garantileri nazım hesaplar kullanılarak muhasebeleştirilmemekte ve bilanço dipnotlarında gösterilmemektedir.

– KÖİ modeli ile yaptırılan şehir hastanelerinde, fiili tamamlama tarihleri üzerinden sözleşmede öngörülen süre geçmiş olmasına rağmen nihai tamamlama süreçlerinin yürütülmediği görülmüştür.

– KÖİ modeli ile işletilen şehir hastanelerinde görevli şirketlerin yer teslimi yapılmadan inşaat işlerine başladıkları anlaşılmıştır.

– KÖİ modeli ile işletilen bazı şehir hastanelerinde toplam sabit yatırım tutarına dahil olarak görevli şirket tarafından getirilen tıbbi ekipmanların sağlık tesislerinde açılıştan beri kullanılmadığı ve atıl olduğu görülmüştür.

5 SAĞLIK MERKEZİNİN RUHSATI BİLE YOK!

Ayrıca Sayıştay denetçileri tarafından yapılan incelemede; açılış onay tarihi 2022 yılı ve öncesi olan Bakanlığa bağlı beş adet sağlık tesisi için ruhsat belgesi veya geçici ruhsat belgesi düzenlenmediği halde sağlık tesislerinin faaliyette olduğu tespit edildi.