Haber: Fatoş Erdoğan

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, Adalet Bakanlığı, Aile Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın 4-5 Ocak’ta Taksim The Marmara Otel’de yapacağı Medeni Kanun Çalıştayı'nda kadınların kazanılmış haklarının yeniden tartışmaya açılacağını belirterek The Marmara Otel önünde protesto düzenledi.

"Korkma! Medeni Kanun’a dokunamayacaklar" pankartının açıldığı basın açıklamasında konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim "Medeni kanuna öyle ya da böyle el uzatmak demek hilafet çağrılarının yapılabildiği, AYM kararlarının hiçe sayıldığı bu günlerde laikliğe savaş açmak demektir. Medeni kanun medeniyet demektir. Korkma! Laikliğe, medeniyete biz sahip çıkacağız, Medeni kanuna dokunamayacaklar.
Korkma! Tekrar o evlerde kadınları köle edip, erkekleri reis dikemeyecekler. Aile kurup kurmayacağımıza, neye aile diyeceğimize karışmayacaklar" dedi.

kcdp-2

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim'in konuşmasının tamamı şöyle:

"Bugün bu Otelde Cumhuriyetin 100. yılında türk medeni kanunu çalıştayı gerçekleştiriliyor. Adalet bakanlığı, aile bakanlığı, iç işleri bakanlığı birçok bakanlık var içerde.

Cumhuriyetin 100. yılında medeni kanunla ilgili en fazla ne kadar ileri bir medeni kanunumuz var diye konuşulabilir. 

Uygulamama sorumluluğu bu toplantıdaki bakanlıklarındır.

Bu toplantıya kimlerin katılacağını ne konuşulacağını bile gizlediler.

Biz istedik yılların deneyim ve mücadelesini yeni bakanlarla paylaşalım, hayatın içinden kadınların yaşadıklarını, sorunları ve çözümleri anlatalım istedik. ama Aile bakanlığı, adalet bakanlığı aylardır bize ravdevu bile vermedi, dilekçemize bir olumlu ya da olumsuz yanıt bile vermedi. O yüzden buradan fikrimizi tüm kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Burada nelerin konuşulacağını tahmin ediyoruz hem bu çalıştaydakileri uyarıyoruz hem de bizi dinleyen kadınlara sesleniyoruz:

Korkma! Laikliğe, medeniyete biz sahip çıkacağız, Medeni kanuna dokunamayacaklar. Kadınlar boşandıklarında yoksulluğa düşüyorlarsa önce bu yoksulluğu ortadan kaldırmaktır bir devletin sorumluluğu. Ama hala işsiz kadınlar, hala kadınlara evde otur diyorlar, hala eğitim alamıyor tüm kız çocukları. Bu sorunları çözmüyorlar. Ama nafakadan mağdur olan erkekler var diyorlar. Yoksulluk çok eşitlik yok! Nafaka hakkına dokunamazsınız.

Neden burada protesto ettiğimizi merak ediyor olabilirsiniz. Yarın öbür gün medeni kanuna el uzatacakları zaman tüm tarafları ile görüştük diyecekler, herkesi davet ettik diyecekler inanmayın. Bu yüzden kanıt olsun diye buradayız.
 Medeni kanuna öyle ya da böyle el uzatmak demek hilafet çağrılarının yapılabildiği, aym kararlarının hiçe sayıldığı bu günlerde laikliğe savaş açmak demektir. Medeni kanun medeniyet demektir. 

Korkma!  Eşit okuyup, çalışmak için, o evlerin içerisinde eşitlikçi ilişkiler için mücadele edeceğiz. Ve bunu sağlayana kadar da nafaka hakkından asla vazgeçmeyeceğiz.

Şimdi diyecekler ki aile arabuluculuğunu zorunlu yapalım yuvalar dağılmasın diyecekler. Boşuna aile şuraları yapılmadı. Her mahallede kadın danışma merkezleri yokken irşat büroları açanlar kadınları anca köle olacakları evlere hapseder. Öldürülen kadınların %41’i evli oldukları erkekler tarafından öldürüldü ve 30 kadın boşanma aşamasındaydı. Kadınların ihtiyacı olan korunmak yani 6284’ün etkin uygulanmasıdır. 

Şiddetin olduğu yerde arabuluculuk söz konusu olamaz.

Korkma! Bizi şiddet failleri ile kimse barıştıramayacak, geleceğimizi karartamayacak.  

Boşanmaları kolaylaştıralım diye kulağa güzel gelen bir çalışma da yapmaya kalkabilirler. Gerçek anlamda boşanma tarafların hakları korunduğunda olabilir. Gündeme getirdikleri konular ise toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir sonucu olarak aşağı konumda görülen kadınların haklarının dikkate alınmayacağı gibi riskler barındırıyor. Bu sebeple haklar bir bütündür birini diğerine ikame etmeden haklarımızla şiddetsiz yaşamaya ve boşanmaya hakkımız var.

Korkma! Boşanmaları kolaylaştırıyoruz yalanına kanmayacağız, her bir hakkımızın takipçisi olacağız. 

Gelelim sonuncusu kritik konuya Aile hukukunu sil baştan ele alacağız diyenler bugün bu çalıştayda. Eğer aile hukukunu ele alacaksanız önce mücadele edenlerin aileleriyle uğraşmayı kesin işiniz gücünüz mü yok. 2 gün önce Tem otoyolunda intihar girişiminde bulunan Zelal’in hesabını verin. Abileri tarafından istismar edilmiş ve intihara zorlanmış. Önce HKG’nin ailesinin hesabını verin. Hani aile diyorsunuz ya önce 2023 yılında öldürülen 162 kadının çocuklarına hesap verin. Hangi aileden konuşalım istersiniz hepsine dair görülecek çok hesabımız var.  

Korkma! Tekrar o evlerde kadınları köle edip, erkekleri reis dikemeyecekler. Aile kurup kurmayacağımıza, neye aile diyeceğimize karışmayacaklar."