Dinimizi en güzel özelliklerinden biri olan yardımlaşmanın gerçekleştiği kurban bağışı organizasyonları ile binlerce din kardeşimizin gönlünde umut olmak mümkündür. Yurtiçi ve yurtdışında yapılan kurban bağışı organizasyonları ile binlerce ihtiyaç sahibine ulaşmak mümkündür. Ülkemizde özellikle kurban bayramı döneminde artan kurban bağışını, yılın her döneminde yapmak mümkündür. Böylece yıl boyu hem Allah’a şükrünüzü gösterebilir hem de ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin yanında olabilirsiniz. Kurban kesmenin veya bağışta bulunmanın önemi pek çok ayette olduğu gibi şu ayetimizde de bildirilmektedir;

“Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yeyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik.” “Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac 36,37)

Kurban Bağışı Nedir?

Kurban bağışı, İslam dininde önemli bir ibadet ve sosyal sorumluluk olarak kabul edilir. Kurban, dini bir vecibe olarak kabul edilen bir ibadettir ve Müslümanlar tarafından Kurban Bayramı'nda gerçekleştirilir. Kurban, genellikle belirli bir kesimlik hayvanın Allah'a yakınlık niyetiyle kesilmesini ifade eder. Kurban eti, yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılırken, bu ibadet aynı zamanda kişinin sadaka verme ve toplumun ihtiyaçlarını karşılama sorumluluğunu yerine getirme anlamına da gelir.

Kurban bağışları, genellikle fakirlere, yetimlere ve muhtaçlara yardım etmek için kullanılır. Bu bağışlar, Müslümanların birlik ve dayanışma ruhunu pekiştirmek, ihtiyaç sahiplerine destek olmak ve toplumsal adaleti sağlamak için önemli bir araçtır. Bu anlamda düşünüldüğünde, yılın her döneminde kurban bağışı yaparak toplumsal dayanışmanın bir parçası olabilirsiniz.

Kurban Bağışı ile İhtiyaç Sahiplerinin Hayatına Dokunmak

Kurban, kişinin hayrı sadece Allah'tan bekleyerek yerine getirdiği en güzel ibadetlerden biridir. Maddi imkanları yerinde olan kişiler, bireysel olarak kurban kesebileceği gibi hisse vererek de bağış organizasyonlarına dahil olabilir. Ülkemizde veya diğer ülkelerde de kurban kesimi yapabilecek güçte olmayan kişilere bağış yapmak çok güzel bir davranıştır. Aynı zamanda bireysel ve ortak bir şekilde kurban bağışı yapılmaktadır.

Özellikle de ülkemizde maddi gücü yerinde olan ama kurban kesmekle ilgilenecek gücü olmayan kişiler, kurban bağışı organizasyonlarına daha fazla dahil olmaktadır. Kişiler, kurban etinin dağıtılmasını sağlayarak ya da vekalet verdiğini beyan ederek kurban kesimi yaptırabilirler. Aile düzeni ve sağlığı noktasında büyük ve önemli bir yardım olan kurban bağışları, dernekler tarafından yürütülmektedir. Buradaki temel niyet ibadet olduğu sürece ve kalpten yapıldığı takdirde ibadet amacına ulaşmış olacaktır.

Kurban kesmek önemli bir organizasyondur ancak bunun yanı sıra nasıl kesildiği de önem arz eden bir konudur. Dini bir görev olmasının yanı sıra insanlara saygı göstermenin ve yardım edebilmenin değeri de ayrıdır. Kurban kesiminin dinimize uygun şekilde gerçekleşmesi için elbette ki dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;

● Dinimizce belirtilen kurallara uygun şekilde kesim yapmak, hayvanın acısını minimum süreye indirmek ve kesim sırasında nefes borusunu tek seferde kesmek şarttır.

● Hayvanın canı çıkmadan başı gövdesinden ayrılmamalıdır.

● Kesim işlemi, işin ehli bir kişi tarafından yapılmalı ve hayvana son ana kadar iyi bakılmalıdır, eziyet edilmemelidir.

● Hem kesim öncesi hem de kesim sonrası çevrenin temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

● Toplu kesim alanında bulunuluyorsa, hayvanların birbirini görmeyecek şekilde konumlandırılması gerekir.

Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

Kurban bağışı için çeşitli projeler ve çalışmalar yapılmaktadır. Kurban kesimi kendi yapacak güçte olmayan veya ihtiyaç sahiplerine bağış yoluyla ulaşmak isteyen kişiler, kurban bağışında bulunabilirler. Bağış yapmak için nasıl bir süreç izleneceği her zaman merak edilen bir konudur. Bağışta bulunmak için öncelikle kurumun resmi web sayfası üzerinden bağış seçeneğini belirlemeli ve yetkili kişilerle iletişime geçerek bağış miktarını iletmelidir.

Kurban bağışı çalışmalarına dahil olarak herkese örnek bir davranış sergileyebilirsiniz. Bağış için belirlenen ücreti yetkili kişilere iletmenin ardından organizasyon süreci başlar ve kurban kesiminin gerçekleşmesiyle size videoları bilgilendirme mesajı atılır. Böylece bağışınızın gerçekleştiğinden emin olabilirsiniz. Kurban bağışı, uzakları yakın ederken, gönüllerde de umut olur.

Kaynak: https://www.misdarder.org.tr/kurban-bagisi/