Olay Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde yaşandı.

Diyarbakır 3’üncü İnfaz Hakimliği’nde görülen duruşmada 49 tutuklu, savunmalarını Kürtçe yapmak istediklerini dilekçe ile ya da sözlü olarak hâkimliğe sundu. Ancak hakim, tercüman ücretinin ödenmesi durumunda Kürtçe savunmaya izin verileceğini belirtti. Talep edilen tercüman ücretini ödemeyeceklerini söyleyen tutuklular, Kürtçe savunma taleplerinde ısrar etti. 

‘SUSMA HAKKINI KULLANMIŞ' SAYDI 

Tutukluların kendilerine yöneltilen sorulara Kürtçe yanıt vermeleri üzerine hâkim, tutukluları “savunma yapmaktan vazgeçmiş ve susma hakkını kullanmış” saydı. Yaşanan olay tutanağa şu ifadelerle yansıdı: “Hükümlü cevaben: Kürtçe savunma yapmakta ısrar etti ve tercüman ücreti ödemeye ilişkin herhangi bir beyanda bulunmadığından bahisle hükümlünün savunma yapmaktan vazgeçmiş ve susma hakkını kullanmış sayıldı.”

DURUŞMAYI SONLANDIRDI

Hakim, SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlanan Ramazan Yılmaz ve Mustafa Kutay adlı tutukluların Kürtçe savunma yapmak için talimat verdiğini iddia ederek, duruşmayı sonlandırma kararı aldı. Yılmaz ve Kutay’ın diğer tutuklulara tercümansız konuşmamaları yönünde direktif verip “örgütsel tavır sergilediğini” öne süren hakim, her iki isim hakkında disiplin cezası verilmesi talebiyle ilgili mercilere bildirimde bulunulmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma diğer tutukluların beyanları alınmak üzere 18 Ekim’e ertelendi.