Haber: Cesim İlhani

Prof. Dr. Baskın Oran, 31 Mart yerel seçimlerin sonuçlarını dokuz8HABER’e değerlendirdi.

Dünkü seçimde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yüzde 37.7 ile 1977 seçimlerinden sonra ilk kez birinci parti olurken, AKP de iktidar olduğu 2002 yılından bu yana ilk defa birinci parti olamadı ve yüzde 35.5 ile ikinci parti konumuna düştü.

AKP ayrıca kalesi konumunda olan Adıyaman, Urfa, Bursa, Afyonkarahisar ve Balıkesir gibi yerleri kaybetti. 

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerde kaybettiğini ifade eden Oran,  “Erdoğan kaybetti ve bu seçimde Kürtlerin tavrı çok önemli. DEM Parti yüzde 6’larda kaldıysa bunun esas sebebi bu kritik seçimde 3 büyük şehirde kazanan CHP adaylarını desteklemesindendir, yoksa DEM Parti’nin oy kaybettiğinden değil" dedi.  

AKP’nin oylarında düşüşlerin yaşanmasına ilişkin Prof. Dr. Oran şunlara dikkat çekti: 

“Burada Erdoğan’ın üst üstte yenilgiler almasının sonucudur bu seçim. İktisadi açıdan insanlar perişan vaziyette. Ayrıca Cumhurbaşkanı parti başkanı olarak İstanbul adayının yerine geçiyor. Bütün bunlar seçmeni çok rahatsız etti.”

NE DEMİŞTİ?

Seçimden önce yine dokuz8HABER’e konuşan Oran, Kürt seçmenin sandıktaki yaklaşımına dikkat çekmiş, “Kazanırsa Erdoğan, kaybederse Erdoğan. Erdoğan’ın adayının seçilmemesi çok önemli. Oylar Erdoğan’a karşı veriliyor. Asıl mesela Kürtler arasında muhafazakâr veya başka ayrım yapmak değil, söylediğim sebepten dolayı Kürt seçmenin tercihi İmamoğlu olur diye düşünüyorum” şeklinde konuşmuştu.