Rusya Devlet Başkanlığı seçimini, sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 87,8'ini alan Vladimir Putin kazandı.

Rusya Devlet Başkanlığı seçimini, sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 87,8'ini alan 25 yıldır devlet başkanlığı koltuğunda oturan Vladimir Putin kazandı.

Seçimler, hem sandık başında hem de uzaktan elektronik ortamda yapıldı. Uzaktan oylama işlemi, Moskova dahil toplam 29 bölgede gerçekleştirildi.

Rusya'nın 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı olarak aldığı Kırım'ın yanı sıra savaş sırasında 2022'de ele geçirdiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de devlet başkanı seçimi için sandık başına gidildi. Bu bölgelerin tamamında, ilk kez Rusya seçimleri için sandık kuruldu.

Seçimde dört aday yarıştı. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanı sıra Liberal Demokrat Parti Başkanı Leonid Slutskiy kendi partisi, Nikolay Haritonov Komünist Partisi, Vladislav Davankov da Yeni İnsanlar Partisi adına aday olarak seçim pusulasında yerini aldı.

Yeni seçilecek devlet başkanı altı yıl görevde kalacak. Putin, yine galip çıkması halinde beşinci kez Rusya Devlet Başkanlığı görevini yapacak. 2000-2008 arasında 4'er yıl iki dönem devlet başkanı olarak görev yapan Putin, yasalar gereği üçüncü kez aday olamadığı için 2008 seçimlerine katılmamıştı. Bir dönem ara verdikten sonra 2012'de tekrar aday olan Putin, yasada yapılan değişiklikle 6 yıllık bir süre için yeniden Kremlin'e çıkmıştı. Rus lider, 2018 yılındaki seçimleri de önde tamamlayarak görevine devam etmişti.