Sputnik Türkiye ofisinde, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda (TGS) örgütlü gazetecilerin grevi 101’inci gününde devam ediyor. Dün (24 Kasım Cuma), İstanbul’daki Sputnik ofisinin bulunduğu Süzer Plaza önünde grevin 100’üncü günü için kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştiren gazeteciler, 101’inci günde de kamuoyunun desteğini istiyor ve taleplerini yineliyor.

SPUTNİK'TE NE OLDU?

Sputnik Türkiye'de, 2022 yılının ağustos ayında başlayan sendikal örgütlenme sürecinde, 2023'ün ilk günlerinde yeter çoğunluk sağlandı. Sputnik emekçileri, TGS öncülüğünde Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulundu. İşveren, yasal süreçte yetkiye itiraz etmeyince topluş iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri başladı. Süreç içinde aylara yayılan 9 görüşme yapıldı. Bazı maddelerde anlaşma sağlandı, bu maddeler tutanak altına alındı. Ancak iş ücret konusuna gelince işveren tarafı müzakere masasını devirdi. Spuntik'teki Türk yöneticileri, üyeleri istifaya ikna etmek için ikna odaları kurdu, gazeteciler üzerinde baskı kurdu.

Bunun üzerine Sputnik emekçileri, 24 Temmuz'da grev kararı aldı. Ne var ki o gün basın açıklamasına katılan gazeteciler, 7 Ağustos'ta Anayasa hiçe sayılarak işten çıkarıldı. Bunun üzerine Sputnik'teki TGS üyeleri 17 Ağustos'ta grev başladı.

Greve rağmen, Sputnik yönetimi, 11 Eylül'de radyo yayınlarını yeniden başlattı. Grevin devam ettiği iş yerine işe alım yasak olmasına rağmen çok sayıda kişi işe alındı. Sürecin başından bu yana diyalog kanallarının açılmamasına tepki gösteren grevciler, bakanlığın ve yetkili kurumların yasal süreci hızlandırmasını istiyor.

TALEPLER NELER?

100’üncü gün kapsamında gerçekleştirdikleri eylemlerde gazeteciler, taleplerini şöyle sıraladı:

1- Anayasal haklara saygı

2- Sendikamızın tanınması

3- Toplu iş sözleşmesi

4- Onurlu bir ücret

5- İşe iade