YÖK’ün kuruluş yıl dönümünde açıklama yapan Eğitim Sen, “Talebimiz açık ve nettir! YÖK kaldırılmalı, ihraç edilen akademisyenlerin, idari ve teknik personelin kurumlarına geri dönme hakkı sağlanmalı ve itibarları iade edilmeli, üniversiteler demokrasinin, eşitliğin, özgürlüğün ve adaletin yaşam bulduğu kurumlar haline getirilmelidir" dedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 38’inci kuruluş yıl dönümüne dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Cuntacıların kurduğu YÖK, var olduğu günden bugüne, her siyasi iktidarın üniversiteleri dize getirmek için kullandığı en temel araç oldu. Ancak hiçbir dönemde üniversiteler, bugünkü durumuna düşürülmedi!” ifadeleri kullanıldı.

"ÖZGÜR DÜŞÜNCEDEN BAHSETMEK İMKANSIZ"

Türkiye’de üniversiteden, akademiden, eleştirel ve özgür düşünceden bahsetmek neredeyse imkânsız hale geldiği belirtilen açıklamada, “Barış talep eden ya da sendikal faaliyetleri nedeniyle rektörlerin şimşeklerini üzerine çeken akademisyenleri, idari ve teknik personeli ihraç eden, haklarında her türlü nefret kampanyasını yürüten, cezaevlerine gönderen bir yönetim aklı ortadan kalkmalıdır” denildi.

“YÖK KALDIRILMALI”

Türkiye üniversitelerinde köklü bir dönüşüme ihtiyaç olduğunu ve bunun ilk adımının YÖK’ün kaldırılması olduğu belirtilen açıklamada, “Talebimiz açık ve nettir! YÖK kaldırılmalı, ihraç edilen akademisyenlerin, idari ve teknik personelin kurumlarına geri dönme hakkı sağlanmalı ve itibarları iade edilmeli, üniversiteler demokrasinin, eşitliğin, özgürlüğün ve adaletin yaşam bulduğu kurumlar haline getirilmelidir. Siyasi iktidarın ve sermaye çevrelerinin çıkarlarına hizmet eden üniversite fikrinden vazgeçilmeli ve insan, toplum, doğa yararına üniversite fikri sahiplenilmelidir. Aksi halde bu yıkımın sürmesi ve daha ağır sonuçlar yaratması kaçınılmazdır” ifadelerine yer verildi.