dokuz8AKADEMİ ve dokuz8HABER'in yürüttüğü #Seçim2024 sürecinde Yerel Medya'da Kadın Gazeteciler İçin Seçim Haberciliği Eğitimi, Ege'nin ardından Çukurova Bölgesi ile devam ediyor. 30 Kasım - 2 Aralık 2023 tarihlerinde Mersin'de gerçekleşecek olan eğitim; Mart 2024 Yerel Seçimleri sürecinde yerel medyada kadın gazetecilerin güçlendirilmesi ve bu sayede kadınların yerellerdeki gündemlerinin, sorunlarının, taleplerinin görünür hale gelmesini sağlamayı hedefliyor. Eğitim Mersin Yenişehir Belediyesi tarafından da destekleniyor. 

Hedef %75 kadın kotası 

Mersin merkezli eğitime, Adana, Hatay, Gaziantep, Osmaniye gibi bölge kentlerinde veya Sivas, Kayseri, Konya gibi ulaşımı kolay kentlerden faaliyette bulunan yerel medya kuruluşlarında çalışan veya serbest gazetecilik yapan kadın ağırlıklı gazetecilerin katılması hedefleniyor. Üç günlük eğitim programının ardından, eğitime başarıyla katılım sağlayan yerel gazeteciler Kanada Büyükelçiliği'nin desteğiyle telifli haberler de hazırlayacaklar. Yine dokuz8TV bünyesinde yerel medya ve kadın gazetecilerin sorunlarının ele alındığı, yerellerde kadınların sorunlarının işlendiği tv programları hayata geçirilecek. 

Eğitime katılımda yüzde 75’lik bir kadın kotası da hedefliyor ve odağında yerel seçim sürecinde yerellerden başlayarak kadınların sorunlarının, gündemlerinin, taleplerinin daha görünür hale gelmesini sağlayacak bir yayıncılık çalışmasının zeminini güçlendirmek var. 

EĞİTİM İÇERİĞİNDE NELER VAR? 

· Hak Haberciliğine Giriş ve Seçim Haberciliği'ne Hak Odaklı Yaklaşım 

· Türkiye'de ve Çukurva'da yerel medya: Sorunlar, ihtiyaçlar, olanaklar 

· Haber İçin Yapay Zeka: Yeni Medya Araçları ve Yapay Zeka uygulamaları 

· #Seçim2024 ve Seçim Mevzuatı 

· Seçim İzlemenin ve Seçim Haberciliğinin Özgünlükleri

· Mobil Odaklı Video Habercilik

· Haber İçin PodCast 

Eğitim programına katılmak için linkteki formun doldurulması gerekiyor. Başvurucular arasında yerel gazeteciler, aktif yurttaş habercileri öncelikli olarak değerlendiriliyor.

HER BÖLGEDE EĞİTİMLERLE SEÇİM 2024 HAZIRLIĞI 

#Seçim2023 sürecinde Türkiye'de çapında 30 farklı eğitim, etkinlik hayata geçiren dokuz8HABER ve dokuz8AKADEMİ, bu programlara katılan 800'den fazla gazetecinin, yurttaş habercisinin ve seçim güvenliği platformları temsilcilerinin katkılarıyla 14 ve 28 Mayıs 2023 seçimlerinde Türkiye çapında 54 farklı kentten haber akışı sağlamıştı. Bu deneyim ve birikimle 31 Mart 2024'de gerçekleşecek olan yerel seçimlere de hazırlanmaya başlayan dokuz8HABER, 22-24 Eylül 2023 tarihlerinde İzmir Seferihisar'da düzenlediği Ege Bölge Eğitimiyle #Seçim2024 Yerel Medya Koordinasyonu çalışmalarını başlatmıştı. Mersin'de düzenlenecek olan eğitim programının ardından Diyarbakır, Bursa, Samsun, Antalya, İstanbul, Ankara, Balıkesir, Denizli gibi kentlerde de bölge veya kent odaklı eğitim programları hayata geçirilecek.  

"Bu haber The Canada Fund for Local Initiatives desteğiyle yürütülen Türkiye'nin Ege ve Akdeniz Bölgelerinde Yerel Medya ve Yurttaş Haberciler için Seçim Haberciliğinde Kapasite Geliştirme projesi kapsamında hazırlanmıştır."

MERSİN Eğitim duyuru logolarlar