Bugün #17Şubat Çarşamba, #dokuz8Bülten ile karşınızdayız. Gara operasyonu ve ardından yaşanan siyasi tartışmalar güne damgasını vurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “13 şehidin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır” çıkışı iktidar cephesinin dengesini bozdu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na “Terbiyesiz herif” dedi, ancak sorduğu 5 soruyu yanıtlamaktan kaçındı. CHP ve Kılıçdaroğlu işin peşini bırakmazken, İyi Parti ve Saadet Partisi’nden de iktidarın “şov yaptığını” ve “felaketten siyaset devşirmeye çalıştığını” söyleyen açıklamalar geldi.

İşte sizin için derlediğimiz günün öne çıkan başlıkları...

https://youtu.be/TCf8YmeadL0

İKTİDAR KONTROLÜ KAYBETTİ; MUHALEFET KARARLI

Muhalefet sözcülerinin Gara operasyonundaki başarısızlıktan sorumlu tuttuğu Cumhurbaşkanı Erdoğan, eleştirilere yanıt vermek yerine ağır bir üslup kullandı ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'na "terbiyesiz herif" dedi. Erdoğan'ın soruları yanıtsız bırakması üzerine önce CHP bir video yayınlayarak 5 soruyu hatırlattı, ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “İnsan için ahlak, elbiseden daha önemlidir” notuyla Erdoğan’ın hakaretine yanıt verdiği bir video yayınladı. https://twitter.com/kilicdarogluk/status/1362025627453452291?s=20 CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Soylu’nun hedef gösteren açıklamalarını eleştirdi ve İnsan Hakları Derneği’ne sahip çıktı. Özel, "Operasyon başarılı olsa, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, diyeceklerdi" diye konuştu. Özgür Özel daha sonra ikinci bir basın toplantısı düzenledi. Özel, Sadece 22 saniye süren bu basın toplantısında, "Erdoğan'ın tüm iftira, hakaret ve küfürlerini kendisine aynen iade ediyoruz" dedi. CHP iktidara yönelik eleştirilerinde yalnız kalmadı. Diğer muhalefet sözcüleri de iktidarı “siyasi şov yapmakla” suçlayan açıklamalar yaptılar. İyi Parti Genel Başkanı Akşener, iktidarı “felaketten siyaset devşirme” peşinde koşmakla, linç kampanyası başlatmakla suçladı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da, Erdoğan’ın tutumunu eleştirdi, “Şov olarak görüyorum. Yapmayın Allah aşkına. Bu o kadar sırıtıyor ki” dedi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da bugün düzenlediği basın toplantısı ile dün Meclis’te yaşananları eleştirdi. Beştaş, “Genelkurmay basın bülteni okudular, halkın Meclis’i böyle bilgilendirilmez” dedi.

KABİNE TOPLANDI, İHD KAYIPLARI ARIYOR, KARA KIŞ SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, öğleden sonra koronavirüs salgını, ekonomide ve yargıda reform başlıklarıyla toplandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ağır sözlerle eleştirdiği İnsan Hakları Derneği, Cumartesi Anneleri ile birlikte gözaltında kayıplara karşı mücadelesini sürdürüyor. İHD ve Cumartesi Anneleri bugün yaptıkları basın toplantısıyla eski Başbakanlık Raportörü Hüseyin Galip Küçüközyiğit’in akıbetini sordu. Bugün Adliye’de olma sırası ünlü oyuncu Müjdat Gezen’deydi. Gezen ve usta oyuncu Metin Akpınar’ın “Cumhurbaşkanı’na hakaret ettikleri” gerekçesiyle yargılandıkları davada, 4 yıl 8’er aya kadar hapis cezası istendi. Kara kış azalarak bitecek derken, sabah saatlerinde sert ve güçlü geldi. İstanbul’da yer yer tipi halinde güçlü kar yağışı görüldü. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre Ocak ayı kart harcamalarının tutarı 103 milyar liraya ulaştı. [caption id="attachment_117761" align="alignright" width="410"] Myanmar'da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı 6 Şubat'ta başlayan protestolar bugün de sürüyor. Yangon kentindeki Myanmar Merkez Binası önünde toplanan bir grup protestocu, darbe karşıtı sloganlar attı. ( Stringer - Anadolu Ajansı )[/caption]

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KAYGILI

Birleşmiş Milletler Özel Raportörü, Myanmar'daki askeri yönetimin eylemlere müdahale ederek büyük suçlar işleyebileceği uyarısı yaptı. BM Genel Sekreteri Guterres’in gündeminde ise aşılamadaki eşitsizlik vardı. Guterres, tüm ülkelere aşı dayanışmasını sağlama ve aşı milliyetçiliğinden kurtulma çağrısı yaptı.

CANLI YAYIN / GÜNDEN KALAN'DA GÜNCEL GELİŞMELER VE AB İLE İLİŞKİLER ELE ALINIYOR

Siyasetin gündemindeki gelişmeler, Gara Operasyonu ile ilgili tartışmalar, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde konuşulan gazeteci Bekir Güneş ile Günden Kalan programında ele alınıyor. Programda, İktisadi Kalkınma Vakfı Brüksel Temsilcisi Haluk Nuray ile birlikte Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkiler de alınacak. https://www.youtube.com/watch?v=zHLOg2-d2YQ