Bilim insanları insan müdahalesi olmadan Akıllı Doku Otonom Robotu ile laparoskopik cerrahi işlem yaptı. Google’nin Sycamore kuantum bilgisayarını kullanan araştırmacılar basitleştirilmiş bir solucan deliğinin ilk kez simülasyonunu yaptılar. Sağlığımızı izleyebilen anlık olarak verileri akıllı telefon uygulamasına gönderebilen giyilebilir cihazın prototipini geliştirdiler. İşte 2022’de teknolojideki kimi gelişmelerin satır başları…
3D YAZICI İLE OLED EKRAN ÜRETİLDİ
Araştırmacılar, özelleştirilmiş 3D yazıcı ile OLED ekran üretmenin mümkün olduğunu açıkladılar. Evde OLED ekran yazdırmak mümkün olabilecek.
ROBOTİK CERRAHİ GELİŞİYOR
ABD’de tasarlanan Akıllı Doku Otonom Robotu “insan müdahalesi olmadan” bir domuzun yumuşak dokusu üzerinde laparoskopik cerrahi işlemi yapıldı.
SUDAKİ KİRLETİCİLERİ BELİRLEYEN CİHAZ
Biyologlar su içindeki kirleticileri birkaç dakika içinde bildirebilecek, düşük maliyetli DNA tabanlı bir cihaz geliştirdi.
YÜKSEK KALİTELİ KUANTUM IŞIK ÜRETİLDİ
Araştırmacılar modüler dalga kılavuzu tabanlı bir ışık kaynağı kullanarak klasik olmayan güçlü bir ışık ürettiler. Bu optik kuantum bilgisayarlar için önemli bir adım.
KENDİ YÜKSEKLİĞİNİN 100 KATI ZIPLAYABİLEN ROBOT
ABD’de karbon fiber yaylı bir iskelet tarafından desteklenen ve kendinden 100 kat fazla yükseğe zıplayan robot geliştirildi. Bu ayda kullanılabilecek.
YİYECEKLERİ TATMAK İÇİN ROBOT ‘ŞEF’ GELİŞTİRİLDİ
Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir robotu yemeğin tuzluluğunu değerlendirmek için eğittiler. Bu, yarı otomatik gıda hazırlamanın geliştirilmesinde faydalı olabilir.
SAĞLIK DURUMLARINI İZLEYEN GİYİLEBİLİR CİHAZ
Mühendisler şeker, alkol seviyeleri gibi verileri gerçek zamanlı olarak izleyip akıllı telefon uygulamasına gönderen giyilebilir cihaz prototipi geliştirdi.
ŞARJ OLURKEN CO2’Yİ EMEN PİL BENZERİ CİHAZ
Araştırmacılar, şarj olurken seçici olarak karbondioksit gazını yakalayabilen düşük maliyetli bir cihaz geliştirdiler.
ROBOTİK KOLLARLA KISMİ FELÇLİ YEMEK YİYEBİLECEK
30 yıldır parmaklarını kullanamayan bir insan, beyin-makine arayüzü ile robotik kollarla ilk kez kendi kendine yemek yiyebildi.
İLAÇSIZ, AĞRIYI GİDEREN BİR İMPLANT GELİŞTİRİLDİ
Araştırmacılar, ilaç kullanmadan ağrıyı gideren küçük, yumuşak ve esnek bir implant geliştirdiler. Bu bağımlılık yapma riski olan ilaçlara alternatif olabilir.
GELİŞTİRİLEN DONANIMLA HIZLI HESAPLAMALAR YAPILABİLİYOR
Mühendisler, verileri insanlardan 1 milyon kat daha hızlı işleyebilen, programlanabilir dirençler yarattılar. Bu, sürücüsüz arabalarda kullanılabilir.
DİL KALIPLARINI ÖĞRENEBİLEN YAPAY ZEKÂ GELİŞTİRİLDİ
ABD’de araştırmacılar, insan dillerinin kurallarını ve kalıplarını kendi kendine öğrenebilen bir yapay zekâ sistemi geliştirdiler.
YENİ VERİ İLETİM REKORU KIRILDI
Danimarka’da uluslararası bir araştırma grubu, tek bir lazer ve optik çip kullanarak yalnızca bir saniyede bir petabitten (10¹⁵ bit) fazla veriyi aktarmayı başardılar.
BİR SOLUCAN DELİĞİNİN İLK KEZ BENZETİMİ YAPILDI
Araştırmacılar, Google’ın Sycamore kuantum bilgisayarını kullanarak basitleştirilmiş bir solucan deliğinin ilk kez benzetimini (simülasyonunu) yaptılar.
GÖK BİLİMCİLER DEV DİJİTAL KAMERA TANITTILAR
Dünyanın en büyük dijital kamerası, California’daki tanıtıldı. Kamerayla yaklaşık 20 milyar galaksi gözlemlenecek ve her gece 15 terabaytlık veri toplanacak.