Haber: Fatoş Erdoğan


Türkiye tarihinin karanlık geçmişinde yer alan katliamlardan birisi de 22 insanın yaşamını yitirdiği Gazi Katliamı. Katliamın üzerinden 29 yıl geçti ancak adalet hâlâ sağlanmadı. Polisler hakkında ise beraat kararı verildi

Gazi  Katliamı'nın 29.yıl dönümünde  Gazi Cemevi önünde bir araya gelen binlerce kişi "Gazi'den Ümraniye’ye Adalet İstiyoruz" yazılı pankartla katliamın yaşandığı yerlerden biri olan eski Postane’ye yürüdü. Buraya karanfillerini bırakan kitle katliamın yaşandığı yerlerden biri olan Dostlar Kıraathanesine karanfillerini bıraktıktan sonra Gazi Mezarlığı’na kadar sloganlarla, deyişlerle yürüdü. 

Yürüyüş boyunca katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerini okundu. Sık sık "Anaların öfkesi katilleri boğacak! Gazi'nin katili Susurluk Devleti" sloganları atıldı.

Gazi Katliamı Anma

12 Mart 1995 yılın Mahallesi'nde Alevi yurttaşların hedef alınmasıyla başlayan ve 22 yurttaşın yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 29 yıl geçti. 
Gazi Katliamı'nın 29.yılında Gazi Mahallesi’nde yapılan anmaya Gazi, Ümraniye Şehit Aileleri, Alevi Kurumları, Gazi Halkı, Emek Partisi Milletvekili İskender Bayhan, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, DEM Parti Milletvekilleri Kezban Konukçu, Celal Fırat,  DEM Parti MYK Üyesi Musa Piroğlu, Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, Cumartesi Anneleri, EMEP eski genel Başkanı Ercüment Akdeniz,  Emek Partisi, EHP, ESP, Halkevleri, Kaldıraç, Mücadele Birliği, SMF, Devrimci Duruş, TÖP'ten oluşan 12 Mart Platformu, TKP ve Sol Parti ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Gazi, Ümraniye Şehit Aileleri adına basın açıklamasını Dilek Şimşek’in kardeşi Erkan Şimşek okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Bugün 12 Mart 2024 yine yüreklerimizde aynı öfke, aynı acı ile dolu. Buradan Gazi Mahallesi ve Ümraniye'de katledilen canalrımızı anmak için toplandık. Onlara olan vefa borcumuzu yerine getirmek için bir kez daha katledilen yerdeyiz. Bundan tam 29 yıl önce 12 Mart 1995'te şoför Mesut Efe'nin ticari taksisini gasp edip, boğazını kesen ve sonrada iz kalmasın diye aracını yalan katiller mahellemizde 4 kahvahaneyi ve 1 pastaneyi Kurşun yağmuruna tuttular i. Doğu kahvehanesinde oturan Halil Dede hayatını kay ederken 5'i ağır 25 kişi yaralanmıştır. Gazi halkı için bu tür saldırılar yeni değildi. Gazi halkının üzerinden baskı, terör hiçbir zaman eksik olmamıştı. Ama alışık olmak kanıksamak anlamına gelmiyor, tam aksine öfkeyi kabartıyordu. Kabaran öfke ile halk bir anda sokakları doldurdu. Eli kanlı katillerin amacı halkı birbirine kırdırmak suretiyle Alevi-Sünni çatışması yaratmaktı. Ama Gazi halkı provakasyonu yapanıda yaptıranıda nedeni de biliyordu. Amaç Gazi'de devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci, demokrat halka gözdağı vermekti. Saldırıları, Alevisi, Sunnisi ile tüm halkaydı. Katiller nasıl oldu da Gazi gibi polis devriyelerinin her zaman çok yoğun olduğu bir yerde elini kollarını sallayarak ortadan kayboldu. Bunun açıklamasını Gazi halkı biliyordu. Bu nedenle öfkesi sel oldu ve Gazi Karakolu'na akmaya başladı. Katillerin yakalanması ve cezalandırılmasını isteyen Gazi halkına bu kezde halkın canını ve malını korumakla görevli olması gerken devlet güçleri tarafından dünya basınının gözü önünde hedef gözetilerek otomatik silahlar ile ateş edilmiş
[12/3 17:03] Yadigar Aygün: Gazi Halkının zalime ve zulme direnişi sokağa çıkma yasağına, katliamla ta devletin polisinin sergilediği vahşet görüntülerine 18 şehit ve yüzlerce yaralıya rağmen 3 gün boyunca direnci sürmüştür. Birçok ilde ve Avrupa’nın ülkelerinde Gazi halkına destek vermek katliamı protesto etmek isteyen kitleye bir okulda pusuya yatmış katiller tarafından ateş edilerek 4 canımız katleidlmiştir. > Fatoş Erdoğan: Günlerce ülkenin gündemine oturan direnişte basındanda  da çok net görüldüğü üzere vuranlarınbelli olmasına rağmen açılan göstermelik davada yargılanan katiller cezalandırılmadı.sadece katil polislerden Adem Albayrak'a 4 kişiyi öldürmekten 1 yıl 8 ay ceza verildi. Günlerce süren olaydan sadece 2 polis sorumlu tutuluyordu. Gazi'de yaşanan bu katliamdan döenim başkanını Tansu Çiller, işleri bakanı Nahit Menteşe, Emliyet Genel Müdürü Nejdet Nazir ve bunların tetikçileri sorumludurlar ve cezalandırılmalıdırlar. Koçgiri'de, Maraş'ta, Sivas' ta, Gazi'de, 19 Aralık Hapishanelerinde, Gezi'de, Cizre'de, Sur'da, Suruç'ta Roboski' de, Ankara Gar'ında, aynı zihniyet Türkiye halklarına reva görülmüştür.

Bu katliam ve baskılara direnenler biter birer Tutsak ediliyor. Ağır tecrit ile insani olmayan koşullar dayatılıyor. Bugün halka ülke yoğun bir tecrit altında bu tecrtite direnenler bedenlerini ölümsüzlüğe yatırdılar.Cezaevleri ölüm evlerine dönmeye başladı. Adil olmayan infaz yasaları ile siyasi mahpuslar ölüme terk edilip çeteler serbest bırakıldı"