Haber: Atilla Yoğurtçu

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Edremit Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği 6. Edremit Kitap Fuarı, "Ölmez Ağacın Gölgesinde Kitap" temasıyla kitapseverleri bir araya getirdi. 19-25 Ağustos tarihleri arasında Altınkum Fuar Alanı’nda gerçekleştirilen fuar, edebiyat tutkunlarının yoğun ilgisiyle başladı.

Bu yılki fuarın onur konuğu, ünlü yazar Ahmet Ümit oldu. Fuarın açılışında, tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya “Yaşam Boyu Onur Ödülü” takdim edildi. Törende, ödülü İlber Ortaylı’ya, Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş birlikte verdiler.

Açılış konuşmasında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, fuarın düzenlenmesinde Edremit Belediyesi ile işbirliği yapmanın kendisi için bir hayal olduğunu belirterek, “74 yıl sonra kazandığımız Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak bu fuarı Edremit Belediyesi ile birlikte düzenlemekten onur duyuyorum. Fuarımıza 300 konuk ve 60 yayınevi katılıyor. Fuarımızın sloganı ‘Ölmez Ağacın Gölgesinde’... Zeytin ağacı, bizim için yaşamın simgesidir. Bu ağacın gölgesinde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, fuar kapsamında düzenlenen "Gel Dünyayı Keşfedelim" başlıklı söyleşide, yeni yerler keşfetmenin ve farklı kültürleri tanımanın insan gelişimine olan katkılarını vurguladı. Ortaylı, “Dünyayı tanımadan memleketini değerlendiremezsin. Şuurunu açamazsın. Dünyayı keşfedin, gezin. Gezmek için çok para lazım değil. İkinci mevkide daha çok gezer, daha çok öğrenirsin” ifadelerini kullandı. Ayrıca, zeytinin ve zeytin ağacının zeytin memleketi için taşıdığı önemi de dile getirdi.

Fuarın açılışının ardından, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve diğer katılımcılar, fuar alanında yer alan yayınevlerinin stantlarını gezdi ve usta yazarlarla sohbet etme imkanı buldu. Edebiyatseverler, fuar boyunca sanat, edebiyat, tarih ve güncel konular üzerine pek çok etkinliğe katılabilecekler.