Rubio, Japonya Dışişleri Bakanı İvaya Takeşi, Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ve Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar'ı ilk görev gününde başkent Washington'da ağırladı.
Görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında, "Dört ülke olarak, uluslararası hukuk, ekonomik fırsatlar, barış, istikrar ve denizcilik de dahil, tüm alanlarda güvenliğin Hint-Pasifik'te kalkınma ve refahının temelini oluşturduğuna inanıyoruz." ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, "Statükoyu güç veya baskı yoluyla değiştirmeyi amaçlayan tek taraflı eylemlere de şiddetle karşı çıkıyoruz." değerlendirmesine yer verildi.
Ayrıca dört ülkenin bu yıl Hindistan'da yapılması beklenen liderler zirvesi başta olmak üzere düzenli olarak bir araya geleceği duyuruldu.
Rubio, Senatoda onay almasının ardından yemin ederek dün resmen görevine başlamıştı.
Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD)
İlk kez 2004'te Hint Okyanusu'ndaki deprem ve tsunami felaketinin ardından insani yardım sağlamak amacıyla geçici olarak bir araya gelen ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya'nın hayata geçirdiği Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD), dönemin Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin teşvikiyle 2007'de resmileştirildi.
Avustralya, ortaklığın Çin'i rahatsız edeceği yönündeki endişeleri nedeniyle dörtlü ortaklıktan çekilmesinin ardından 2008'de sona eren QUAD'ın 2017'de yeniden canlandırılmasına kadar geçen sürede 4 ülke arasında ikili ya da üçlü ilişkilerin geliştirilmesine devam edildi.
Çin'e karşı gayriresmi stratejik forum şeklinde bilinen ve "Asya'daki demokrasi yayı" olarak da nitelendirilen ittifakın üyeleri, ülkeler arasındaki ekonomik, diplomatik ve askeri bağları ilerletme hedefiyle düzenli toplantılarla karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuyor.