Yaşam

Adidas Kimin? Ünlü Ayakkabı Markası Nerenin Malı? Türkiye'de Fabrikası Var Mı?

Dünyaca ünlü ayakkabı markası Adidas menşei ve tarihçesiyle merak ediliyor. Adidas kimin sorusunu tim detaylarıyla yanıtladık!

Abone Ol

Adidas spor giyim ve ayakkabı alanında birçok kişi tarafından tercih edilen marklardandır. Adidas kimin sorusu da tüketiciler tarafından merak edilmektedir. Dünyaca ünlü marka hakkında araştırılanları sizler için derledik! İşte ayrıntılar…

Adidas Kimin?

Adidas günümüzde önemli spor ayakkabı üreticilerinden biridir. Adidas kimin sorusu da araştırılmaktadır. Adidas’ın sahibi Adolf Dassler'dir ancak günümüzde şirket halka açık bir yapıya sahiptir.

Adidas Frankfurt Borsası’nda işlem gören bir şirkettir ve birçok yatırımcının hisse senedi bulunmaktadır. Şirketin yönetimi ise CEO ve yönetim kurulu tarafından yürütülmektedir.  Adidas’ın hikayesi Adolf (Adi) Dassler'ın Almanya'nın Herzogenaurach köyünde küçük bir atölyede spor ayakkabıları üretmeye başlamasıyla başlamıştır.

Adidas’ın Kısaca Tarihçesi

Dünya Savaşı sonrasında Adi Dassler babasıyla birlikte hayallerinin peşinden gitmek için fırıncılık mesleğini bırakmış ve ayakkabı üretimine yönelmiştir. 1924 yılında ağabeyi Rudolf ile birlikte Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Dassler Kardeşler Ayakkabı Fabrikası) adıyla ilk adımlarını atmışlardır.

Adidas markasının yükselişi 1936 Berlin Olimpiyatları'nda Jesse Owens’ın altın madalyalar kazanmasıyla hız kazanmış ve bu başarı markanın dünya çapında bilinirliğini artırmıştır.

Adidas ve Puma'nın kökenleri iki kardeşin yollarını ayırmasıyla şekillenmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında anlaşmazlığa düşen Adolf ve Rudolf Dassler kardeşler ayrı markalar kurmuşlardır. Rudolf Puma’yı, Adi ise Adidas’ı 1948'de hayata geçirmiştir.

1954 Dünya Kupası'nda Adidas'ın Alman Milli Takımı için geliştirdiği vidalı kramponlar ve 1956 Melbourne Olimpiyatları'ndaki başarısı markanın uluslararası alanda hızla büyümesine katkı sağlamıştır.

1970'li yıllarda iki kardeşin çocukları arasındaki rekabet devam ederken Adidas globalleşme yolunda hız kazanmıştır. Marka 2005 yılında Reebok’ı satın alarak büyüme sürecini sürdürmüştür.

1973 yılında Adolf'un oğlu Horst ise yüzücülük ürünleri alanında faaliyet gösterecek olan Arena adlı şirketi kurmuştur. Adolf'un 1978 yılında ölümünün ardından Horst ve eşi Käthe Adidas'ın yönetimini devralmıştır. Horst'ün 1987 yılında hayatını kaybetmesinin ardından şirket 1989 yılında limited şirket haline gelmiş ve 1995 yılında ise borsaya açılmıştır.

Adidas Sahibi Nereli?

Almanya merkezli olan Adidas, spor ayakkabı, giyim ve aksesuar üretiminde lider markalardan biridir.  Adidas’ın sahibi Adolf Dasler 1915 yılında Almanya’da doğmuştur.  

Adidas spor giyim ve aksesuar dünyasında büyük bir başarıya imza atmış markalar arasında yer almaktadır. Futbol, basketbol, tenis, koşu gibi çeşitli spor dallarında dünya genelinde geniş bir kitleye hitap eden Adidas yenilikçi tasarımları piyasada ile öne çıkmaktadır.

Adidas Hangi Ülkenin Markası?

Adidas 1949 yılında Almanya’da kurulmuş bir spor giyim ve ayakkabı markasıdır. Adolf Adi Dassler tarafından kurulan marka adını kurucusunun adının ve soyadının ilk hecelerinden almıştır.

Adidas spor dünyasında büyük bir etkiye sahip olup, zamanla dünya çapında tanınan bir marka haline gelmiştir. Özellikle büyük spor organizasyonlarına sponsorluk yaparak küresel tanınırlığını artırmıştır. Adidas’ın sporcularla yaptığı iş birlikleri ve sponsorluk anlaşmaları da markanın küresel çapta tercih edilmesinde etkili olmuştur.

Adidas nerenin malı yanıtladıktan sonra üretim yeri hakkında bilgilere geçelim…

Adidas Nerede Üretiliyor?

Adidas küresel üretim ağına sahip bir markadır ve ürünlerinin büyük bir kısmı Asya ülkelerinde üretilmektedir. Başta Çin, Vietnam, Endonezya ve Kamboçya olmak üzere birçok Asya ülkesi, Adidas'ın önemli üretim merkezlerindendir.

Ayrıca Adidas’ın bazı Avrupa ülkelerinde de üretim tesisleri bulunmaktadır, ancak üretimin büyük bir kısmı Asya’da gerçekleşmektedir. Ayakkabıların tasarımlarının ise Fransa’da yapıldığı bilinmektedir.

Bunun dışında, Adidas, Kuzey ve Güney Amerika’da geniş üretim tesislerine de sahiptir. Adidas’ın hızla üretilip dağıtılması gereken ürünleri için ABD’de özel tesisler kurulmuştur.

Adidas Brezilya, Arjantin ve diğer Güney Amerika ülkelerinde de üretim faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Bu bölgelerde yer alan fabrikalar sayesinde ayakkabılarını hemen hemen her noktaya ulaştırabilmektedir. Ayrıca Adidas’ın ülkemizde de fabrikaları bulunmaktadır.

Adidas Türkiye Fabrikası

Adidas kimin sorusunun ardından markanın Türkiye’de bulunan fabrikaları hakkında bilgi verelim. Adidas’ın Türkiye’de iki adet fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikalardan biri Manisa/Salihli’de diğeri ise Konya’dadır.

Manisa fabrikasında kıyafet üretimi yapılırken Konya fabrikasında kıyafetin yanında ayakkabı üretimi de yapılmaktadır.