Haber: Fatoş Erdoğan

Adil Yaşam Derneği çağrısıyla adli mahkumlara genel af talebiyle Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelen  mahkum yakınları basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında konuşan Adil Yaşam Derneği Başkanı M.Haluk Çavuşoğlu, "10 milyon kişiyiz af yoksa oy da yok" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasına CHP Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serkan Genç,  SES Partisi İl Başkanı Ferhat Özman, Sanatçı Volkan Başaran, Adil Yaşam Derneği Genel Başkanı M. Haluk Çavusoğlu ve çok sayıda mahkum yakını katıldı.

"Affet Türkiye'm, Af Yoksa Oy da Yok" sloganlarının atıldığı basın açıklamasını Adil Yaşam Derneği adına Gülşah Bulut okudu.

Açıklama metni şu şekilde:

"Cezaevlerinin durumlarını her ne kadar adalet bakanlığı gizlesede bir kaç konudan bahsetmek isteriz. Cezaevlerinde 10 kişilik koğuşlarda 50 kişi kalıyor bir çok mahkum mescit önlerinde yatıyor yemeklerin vitamin eksikliği sebebi ile bir çok mahkum hastalanıyor ancak, yoğunluktan dolayı revire sıra gelmiyor.

Son dönemlerde cezaevlerinde başlayan görüntülü görüşme mahkum ve aileleri tarafından olumlu karşılanmıştır. Ancak bunun ciddi maddi yük haline gelmesi bir çok kişinin bu imkandan faydalanamama sorunu getirmiştir.

Cezaevinde kantin fiyatları çok pahalı ve gardiyanlar mahkumlara çok sert davranmaktadır. Görüş sıralarında detaylı aramayı çıplak aramaya çeviren gardiyanlar ancak bu durum şikayet haline geldiğinde haklılığımızı ortaya koyacak bir yargı ile karşılaşamıyoruz.

Kantin fiyatlarının çok pahalı olduğu ve ailelerin kendilerine maddi olarak bakamazken bu şartlar altında mahkumlarına maddi olarak yetmek amaçlı çoğu zaman kendilerinde ödün veriyor çoğu zamanda eksik kalıp görüşlere dahil gidemiyorlar.

Ülkemizde yaşanan deprem, bizlere 1939 Erzincan Depremindeki mahkumların dönemin savcısı tarafından izin verilip enkaz çalışmasında özverili çalışmaları sebebi ile mahkumlara çıkarılan affı hatırlatırken 10 ili etkileyen deprem sebebi ile ailelerine ulaşamayan mahkumlar ufak çaplı itirazları sonucu cezaevlerinde ailelerinden haber alamama telefon hatlarının çekmemesi vb haklı sebeplerden isyan çıkartarak tepki göstermiştir. 

Bunun üzerine de bakanlığın açıklamasına göre vefat eden 3 mahkum var. Bunu basın farklı lanse ederek vefat eden mahkumlara kötü gözle bakılması sağlanmıştır. Mahkumlara karşı bu bakış açısının kaldırılması insanlık açısından önemlidir.

Geçmiş dönemde Cezaevlerinde Hz Yusuf Beduzzaman saidi Nursi, sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir çok milletvekili ve gazetecilerde haksız yargılamalar sonucu kalmıştır. Cezaevinde ki herkes cani yada sapık değildir. Deprem sebebi ile bir çok mahkum başka cezaevlerine nakil edilirken mazeret izni dahil verilmedi.

Ailelerine ulaşamayan bir çok mahkum piskolojik travma yaşadılar. Artık kalıcı bir çözümün af olduğu bu kadar aşikarken neden siyasetçiler bunu görmezden gelmektedir?

Tüm bunlarla beraber geçmiş dönemde fetocu hakim savcıların yargılamaları hatalı olduğunu anayasa mahkemesi adil yargılama hak ihlallerinin %77 olarak ortaya koyarak durumun ne kadar kötü olduğunu ortaya koymuştur. Üstelik dosyalarını anayasa mahkemesine taşıyamayanlar çok fazla bunlarda anayasa mahkemesine taşıdıklarında bu oran daha fazla artacaktır.

Her evde bir mahkumun olduğu ortadayken milyonlarca mahkum ailesi seçim öncesi adli mahkuma genel Af beklemektedir.

Bunu isterken biz her suçun bir cezası olması gerektiğini ancak yargılamalarda hatalar yapıldığını ve devletin insiyatif almasını istiyoruz.

Covid-19 sebebi ile dünyada bir çok ülke genel af ilan ederken bizim ülkemizde madde ayırımı yapılarak sadece açık cezaevindeki mahkumlar izine gönderilmiştir. Bu süreç içinde izine gelen mahkumlar aile oldular iş kurdular şans verilmesi üzerine bunu iyi değerlendirdikleri kamuoyunun malumunca bilinmektedir. 15 Temmuz darbe girişiminde sokaklarda sahada olan mahkum ve aileleri cezaevlerinde çürümektedir.

Ne zaman af konusu gündeme gelse infial yaratan suçlar diyerek bu sorunun üzerine gidilmemek üzere kapatılıyor.

Bizler Adil Yaşam Derneği olarak herkesin ikinci bir şansı hak edeceğini ifade edip seçimlerden önce adli mahkuma genel af çıkmasını talep ediyoruz.

Bu affa referans olarak her suçtan mahkumun izinde olmasını gösteriyor, Bu affin adının da cumhuriyet affi olmasını ve cumhuriyetin ikinci yüz yılında toplumsal barış sağlanmasını talep ediyoruz.


Basın açıklaması sonrasında CHP Milletvekili Gürsel Tekin'in katılımıyla mahkum yakınları ve Adil Yaşam Derneği af talebiyle Özgürlük için güvercin uçurdu.