AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 11 kentte büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlere dair AFAD Genel Merkezi'nde açıklama yaptı.
Tatar, "Artçı sarsıntı 6 bin 40'a ulaştı. 4-5 arası 436, 5-6 arası artçı sarsıntı sayısı 40 olarak ölçüldü. Bir de 6.6 büyüklüğünde sarsıntı var. Dün 5.1 büyüklüğünde artçı sarsıntı meydana geldi. Vatandaşlarımızı tedirgin ediyor. Özellikle bu büyüklükteki depremler sonrasında artçı sarsıntılar devam edecek. Büyüklüğü 5’i aşan depremler gerçekleşebilir" dedi.
Hasarlı binalardan uzak durulması ve girilmemesi uyarısında bulunan Tatar, "Biz burada deprem izleme yapıyoruz. Artçı sarsın sayısına baktığımızda yıl içinde 4 ayda kaydettiğimiz deprem sayısını geçen 13 gün içinde kaydettik. Her 3-4 dakikada bir artçı sarsıntının meydana geldiğini söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Tatar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gevşek, kumlu zeminlerin olduğu alanlarda sıvılaşma oluyor. Bunları sahadan gelen verilere göre söylüyorum. Özellikle İskenderun, Gölbaşı ve Türkoğlu civarında bunu görebiliyoruz.
6 Şubat’ta yaşadığımız ilk depremin şiddeti 11’dir. Yani 12 olan bizim tam yıkım olarak adlandırdığımız şiddetin bir önceki aşamasıdır. 6-7 büyüklüğündeki ikinci depremin şiddeti ise 10 şiddetine karşılık gelmektedir.
"DOĞU ANADOLU FAY ZONU'NDA 5 AYRI SEGMENT KIRILDI"
Bu her iki deprem sonucunda Doğu Anadolu Fay Zonu'nun 5 ayrı segmentinin kırıldığını biliyoruz. Kırılan segmentlerin yanı sıra Malatya’nın Doğanşehir ilçesi civarında bölümde de 25 km’lik bir hat boyunca kırılmaların meydana geldiğini biliyoruz.
Yer kabuğunda 8-9 km boyunca 7,3 metrelik bir kayma oluştu. Çok ciddi bir rakam.
Bu beraberinde büyük bir enerjinin açığa çıkmasını sağlıyor. Enerji miktarı 30 katrilyon jule kadar çıkmış durumda.
"GECE MEYDANA GELEN DEPREMLERDE IŞIK KÜTLESİNİN OLUŞMASI DOĞAL"
Sosyal medyada çok sıkça paylaşılan görüntülerden bir tanesi budur. Bir deprem sırasında bu deprem gece meydana geldiğinde gökyüzünde şimşek çakmasına benzer ışık kütlesinin oluştuğunu görürsünüz. Bunlar olağan görüntülerdir. 8-9 km derinlikte yer kabuğu bir fay boyunca kırılıyor. Bu kırılma bir sürtülme düzlemi boyunca meydana geliyor. Bu fayın kırıldığı hat boyunca çok şiddetli şekilde şimşek çakmasına benzer yoğun ışık kütlesinin oluşması son derece doğaldır.
Deprem 10 ilde yıkım yarattı. Toplam etki alanına baktığımızda 110 bin km kare olarak ifade ettik. Özellikle depremin merkez üssüne yakın illerin değişik yerleşim alanlarında yine bir takım hasarlı yapıların olduğunu biliyoruz. Bu depremin etki alanı 10 ilinde dışında kalan 2. halkanın içindeki şiddet eğrisine baktığımızda yine belli bir ölçüde hasar yaptığını biliyoruz."