Haber: Belgiaz Abiri Şimşek 

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam 6 ay geçti. Geçen bu süre zarfında Malatya’da kimi belediyeler tarafından kurulan tüm konteyner kentler AFAD koordinesinde bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar yönetimi İzmir Güzelbahçe Belediyesi’nde olan Güzelbahçe Konteyner Kent, seçimden sonra deyim yerindeyse yetim kaldı. AFAD’ın da sahip çıkmadığı konteyner kente gıda kolisi gelse de onun dışında bir yardım gelmiyor.


Yeşilyurt İlçesi Tecde yolu üzerine kurulan 260 konteynerden oluşan Güzelbahçe Konteyner kentte yazın sıcağında depremzedelerin sorunları ikiye katlandı. AFAD’ın unuttuğu konteyner kentte ne klima var ne de buzdolabı. Konteyner kentte kalan, yaşlı, çocuk, engelli vatandaşların sıcakla mücadelesi devam ediyor. 


“AĞUSTOS AYINDAYIZ, ÇOK SICAK”


Güzelbahçe konteyner kentte ikamet eden depremzedeler, havaların ısınmasıyla beraber klima ihtiyacının arttığını kaydetti. Yaklaşık olarak 5 aydır bu konteyner kentte yaşayan 4 kişilik Çalışkan, ailesinin öncelikli talebi sıcak yaz günlerinde buzdolabı ve klima. Depremzede Gülizar Çalışkan, “burada herkes konteynerlerin içindeki eksikleri kendi imkânlarıyla karşıladı. Evet, burada Güzelbahçe, Marmaris Bodrum belediyeleri konteyner getirdi ama AFAD konteynerleri gibi değil. AFAD’ın konteynerlerinde tüm imkânlar sağlanmış. Halısından tutun da mutfak ihtiyaçlarına kadar her şey var. Bunlarda hiçbir şey yok. Elektrikli bir ocak yok ki yemek yapalım. Ağustos ayındayız, çok sıcak. Konteynerlere güneş verdiği zaman durulmuyor. Burada herkes kendi imkânlarıyla ihtiyaçlarını gideriyor ”dedi. 


“PERİŞAN HALDEYİZ”


Depremzede olan Ali Çalışkan ise seçime kadar her şeyin yolunda gittiğini, seçimin ardından perişan olduklarını söyledi. Çalışkan, “Önce sağ olsunlar seçime kadar baktılar, sonrası da yok. Sıcakta perişan oluyoruz. Buzdolabımız, klimamız yok. Diğer tafralarda her yerde var ama bize gelmedi. Neden ihtiyaçlarımız giderilmiyor? Güzelbahçe Bahçe Belediyesi seçimden sonra gitti. Umarım buradaki yetkililer bizi perişan halde bırakmazlar” İfadelerine yer verdi.


4 GİRİŞİ OLAN KONTEYNER KENTTE BİR NOKTADA GÜVENLİK VAR


260 kişilik konteyner kentte kalan diğer depremzede bir vatandaş ise güvenlik zafiyetine dikkat çekti. Güzelbahçe Konteyner Kenttin 4 ayrı noktada girişinin olduğunu söyleyen Hasan Kaya, “3 ay boyunca Güzelbahçe Belediyesi bize burada destek çıktı. Ardından onların süresi doldu gittiler. Şimdi de gelen giden yok”
Diğer depremzede Müzeyyen Demirhan ise konteynerde yaşamın çok zor olduğunu söyleyerek öncelikli olarak klima ihtiyacının giderilmesini söyledi.