Mardin Büyükşehir Belediye eşbaşkanı Ahmet Türk, Hakkâri’ye kayyım atanmasıyla ilgili “Aslında bunu beklemiyorduk. Üçüncü kez böyle bir yanlışlığa başvuracaklarını düşünmüyorduk. Buradan ne demokratik bir anayasa ortaya çıkar, ne bir normalleşme yaşanır. Normalleşme süreci içinde Kürtler yok, olmayacak. Bu çok açık ortada” dedi.

BBC Türkçe’ye konuşan Ahmet Türk, kayyım atanma kararına ilişkin, “Halkın iradesini üçüncü kez gasp etmeye yönelik bir anlayışla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Kürtleri yok sayan bir siyaset yürütmenin Türkiye’ye yararı olmadığını belirten Türk, şunları söyledi:

“Bizim özlemimiz halkların kucaklaştığı, barışın olduğu, adaletin, eşitliğin olduğu, tüm halkların ortak demokratik değerler etrafında buluştuğu bir ülkeyi görmek; bunun hayaliyle yaşıyoruz. Ama maalesef ötekileştiren politikalarla, kayyım politikalarıyla dünyanın neresinde bir Kürt yaşıyorsa ona düşmanca davranan bir siyaset yürütülüyor. Bu siyaset sadece Kürtleri değil bütün Türkiye halklarını derinden etkiliyor ve Türkiye halklarını demokrasiden uzaklaştırıyor.”

‘ÜÇÜNCÜ KEZ BU YANLIŞI YAPACAKLARINI DÜŞÜNMÜYORDUK’

“Siyasette normalleşme tartışmaları devam ederken kayyım atanmasını bekliyor muydunuz?” sorusuna ise Ahmet Türk, “Aslında bu kararı beklemiyorduk. Üçüncü kez böyle bir yanlışlığa başvuracaklarını düşünmüyorduk” yanıtını verdi.

Kayyım politikalarının iktidara bir şey kazandırmadığı, tersine kaybettirdiğini söyleyen Türk, şu ifadeleri kullandı:

“Kayyım siyasetine karşı halk tepkisini gösterdi. Mardin’de yüzde 50 olan oyumuz yüzde 54’e çıktı. Hilvan’da yüzde 33 oy almıştık, yüzde 52,5’e çıktı. Her yerde böyle…Şimdi bir tarafta normalleşmeden söz ediliyor, bir tarafta anayasa görüşmeleri yapılıyor ama diğer tarafta bakıyoruz tüm bunlar aldatmaca. Buradan ne demokratik bir anayasa ortaya çıkar ne bir normalleşme süreci yaşanır. Ayrıca normalleşme süreci içinde Kürtler yok, olmayacak. Bu çok açık ortada.”

CHP dışındaki muhalefet partilerinin kayyım atamalarına “kayıtsız” kaldığına dikkat çeken Türk, “Hatta bazıları adalete küfredercesine ‘milletvekillerini Meclis’ten kovun’, ‘her yere kayyım atayın’ diyor” dedi.

‘ÖZGÜR BEY UMARIM ISRARLA DEMOKRASİYİ SAVUNUR’

Kürtlerin dışında tutulduğu bir normalleşme sürecinden söz edilemeyeceğine vurgu yapan Türk, şunları söyledi:

“Kürtleri düşman gördüğünüz zaman hukuktan, adaletten, eşitlikten söz edemezsiniz. Bu anlayışın terk edilmesi gerekir. Kürtler bu halkın düşmanı değil, Türkiye’nin düşmanı değil, Kürtlerin talebi ortak demokratik değerler etrafında halkların buluşmasıdır. Sayın Özgür Özel de bizim ne düşündüğümüzü, taleplerimizin ne olduğunu çok iyi biliyor. Umut ediyorum ve inanıyorum ki, iktidarın bu yanlıştan kurtulması için Özgür Bey ısrarla demokrasiyi savunur.”