"Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği İptal Edilsin" talebiyle ülke genelinde iki gün greve çıkan aile hekimleri, basın açıklamaları yaptı. İstanbul'da düzenlenen basın açıklamasında konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Saffet Ercan, hekimler olarak karşı karşıya oldukları tehditleri anlattı. "Hekimler ve sağlık çalışanları olarak sağlıkta şiddetin , aşırı nöbet yükü ve ertesinde devam eden uzun çalışma süresinin ve her geçen gün eriyen alım gücümüzün doğurduğu stresle boğuşarak çalışırken özelde de biz aile sağlığı merkezi çalışanları bir senedir cezayönetmeliği gibi bir tehditle karşı karşıyayız" diyen Ercan'ın okuduğu basın metninde şu noktalar vurgulandı.

AİLE HEKİMLERİNİ CEZALANDIRMA YÖNETMELİĞİ!

"Sağlık Bakanlığı’nın 30 Haziran 2021 tarihinde yayımladığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının iş güvencesini tamamen ortadan kaldırdığını, düşünce ve görüş açıklamayı yasakladığını, özlük haklarını kısıtladığını yayınlandığı günden başlayarak kerelerce kamuoyu ile paylaşmıştık ve yönetmeliğin ismini tam da hakkettiği şekilde ceza yönetmeliği olarak tanımlamıştık.

Zira bu yönetmeliğe göre:

  • Basında veya sosyal medyada izinsiz bilgi veya demeç vermek 50 ceza puanı. Ceza puanı listesinde en ağır suçlar olan sahte evrak düzenlemek, işe alkollü gelmekle aynı ceza puanı öngörülmüş bu eylem için ve aynı şeyi ikinci kez yaptığımızda 100 ceza puanı verilerek toplamda 150 ceza puanıyla iş akdimiz sona erdiriliyor
  • İki yıllık sözleşme süresi içinde 5 kez aynı veya farklı sebeple ceza puanı alındığımızda yine iş akdimiz sona eriyor
  • Entegre hastanede çalışan aile hekimliği çalışanları mazeretli veya mazeretsiz olarak, sözleşme süresince 5 kez nöbete gitmediği takdirde iş akdi sona eriyor. Hastalık, yakınımızın hastalanması, kaza gibi insanı durumların yok sayıldığı bir mevzuat düzenlemesi ile karşı karşıyayız.
  • Bakanlık müfettişleri herhangi bir sebeple soruşturma başlatabilir ve bu soruşturma sonucunda ceza puanına bakılmaksızın iş akdimiz sona erebilir
  • Herhangi bir sebeple açığa alınan aile hekimliği çalışanı 4 aya kadar görevden uzaklaştırılabilir ve hukuki süreci devam eden bu dönemde maaşı kesilebilir.
  • İl Sağlık Müdürlükleri hem soruşturma başlatıyor, hem ceza veriyor, hem sözleşme feshi yapıyor. Bunlara itirazlar da yine İl Sağlık Müdürlüğüne yapabiliyor.
  • Cezaevi bünyesindeki aile hekimliği birimlerinin gider ödenekleri %80 azaltılıyor.

"CEZA YÖNETMELİĞİ İPTAL EDİLENE KADAR..."

Yönetmeliğin geçen sene 30 Haziran günü yayınlandığını hatırlatan aile hekimleri, "Bu nedenle bir kez daha g(Ö)revdeyiz, bir kez daha tüm ülkede basın açıklamaları yapacak ve tüm sağlık örgütleriyle birlikte Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde olacağız" dedi. İstanbul Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu imzası taşıyan açıklamada, "İstanbul Tabip Odası olarak, bir yıldır sendika ve derneklerimizle birlikte, omuz omuza, kararlıkla verdiğimiz mücadele, ceza yönetmeliği iptal edilene kadar sürdürülecektir" vurgusu yapıldı.