Haber: Cesim İlhani

Dokuz8HABER’e konuşan AKP eski Milletvekilli Mehmet Metiner, Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmemesi ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ikinci parti olan AKP’ye geçmesine tepki gösterdi.

Metiner şunları söyledi:

“Hiç tasvip etmiyorum. Yüksek Seçim Kurulu, seçime katılmasında bir sakınca görmüyor,  dolaysıyla seçime katılıyor. Van halkının hur iradeleriyle seçiliyor sonra mazbatasının verilemeyeceği söyleniyor. Bir de sandıklar açıldıktan sonra DEM Parti adayının büyük çoğunlukla kazandığı bilindikten sonra… Ben bunun siyaseten de hukuken de doğru bir uygulama olduğu kanaatinde değilim. Yanlış buluyorum. Madem öyle niçin seçime soktunuz? Seçildikten sonra bu şekilde iptal yoluna girmek… Velev ki yasalara uygun bir işlem bile olsa siyaseten, ahlaken milletimizin tasvip edeceğini bir durum değildir.”

AK PARTİ’NİN OLAYLA İLGİSİ VAR MI?

Metiner şöyle devam etti:

“Kişisel olarak ben AK Parti siyasetinin bu kısır döngüden kurtulması gerektiğine inanıyorum. DEM Parti’yi siyaseten yenersiniz, ama devlet gücüyle, hukuki zorlamalarla, DEM Partinin siyasal aktörlerini bu şekilde siyaset dışına itilmesini doğru bulmuyorum. Kapatılması gereken bir parti ise kapatırsınız. Seçildikten sonra ‘terör örgüt’leriyle irtibatı tespit ettiğinizde cezalandırırsınız. Zaten belediye başkanlıkları düşer kayyum atarsınız. Bu da yasalarda olan şeyler. Ama daha mazbatasını almadan seçildikten sonra mahkeme yanlışlıkla seçilebilmesinin önünde bir engel olmadığına dair yazı verdi, adalet bakanlığı da itiraz etti, işte seçilme yeterliliğine sahip olmadığı anlaşıldı. Şimdi bunlar vevelki doğru olsa bile siyaseten inandırıcılığı olmayan milletin de nefretini, öfkesini kabartan şeyler. Van halkının iradesinin bu şekilde sekteye uğratılmasını doğru bulmuyorum. Keşke AK Parti seçimin hemen arkasında bu operasyonun muhatabı olmasaydı. Bunlara hiç gerek yok. Milletin nezdinde hileli operasyonlar olarak görülebilecek durumlar. AK Partimizin bu işe dahil olduğuna inanmıyorum, inanmak istemiyorum.”

“YENİ BİR DEVLET AKLI LAZIM”

AKP adayının belediye başkanının kazandığı koltuğa oturmasının içine sindiremediğini kaydeden Metiner,  şu önerilerde bulundu:

“Ben hep önerim şu olmuştur:

Siz siyaseten yenebiliyorsanız, çok anlamlı sonuçlar devşirebilirsiniz. Sonuçta DEM Parti’ye oy verenler bu ülkenin insanları. DEM Parti’yi PKK’nın partisi olarak geliştirebilirsiniz. Hatta kapatmak gerektiğine inanabilirsiniz. Ama milyonlarca insanınız bu partiye oy veriyorsa ortada başka bir sorun var demektir. O yüzden ben yeni bir devlet aklının yeni bir siyasal aklının devreye girmesi gerektiğine inananlardanım. O yüzden gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilir: İkinci sıradaki AK Parti adayının o şekilde gidip o koltuğa oturması doğrusu çok fazla içime sindiremiyorum. Millet seni seçmemiş. Huda Par vekili Serkan Ramanlı’nın şu tespitine çok katılıyorum: ‘O haram bir koltuktur. Halkın bize vermediği bir koltuğa oturmak bize yakışmaz.’  Kim ne derse desin AK Parti bunu elinin tersiyle itmesini bilmelidir.”

AKP’li Metine son olarak, “DEM Parti ile siyaseten mücadele edersiniz, ama DEM Partiye oy veren insanların iradesini her seferinde o şekilde iptal etmeye kalkmak doğru değil. Hele hele daha hiçbir icraatı ortada yokken bunu yapmaya kalkışmak Türkiye’nin toplumsal barışı açısında da sorunlu, demokratik siyaset açısında da sorunludur. Bunun AK Parti ile bir alakasının olduğunu hiç zannetmiyorum. Ama hukukun bu şekilde kendi içende çelişkili kararlar vererek sonradan da siyaseti paralize etmesini doğru bulmuyorum üzücü bir olay” şeklinde konuştu.