EKOLOJİ-ÇEVRE

Aladağlar ve Sultan sazlığı TRAKUŞ mensubu kuş gözlemcilerini ağırladı

Kayseri-Niğde-Adana sınırlarında yer alan Aladağlar ve Sultan sazlığı TRAKUŞ mensubu kuş gözlemcilerini ağırladı.

Abone Ol

Haber: Av. Elifsu Dilek Şen

TRAKUŞ, ornitoloji ile ilgilenenlerin toplanma mekanı haline gelen bir gruptur. Memleketin  birçok yerinden, farklı farklı mesleklerden kuş fotoğrafçısı ve gözlemcilerini bünyesinde barındıran grup, son yıllarda türkiye'de popüler hale gelen kuş gözlemciliğine büyük destek vermektedir.

Kayseri'de kuş çeşitliliği açısından zenginlik gösteren Aladağlar tüm heybetiyle kuşlara yuva olmaya devam ediyor. Sultan sazlığı ve Aladağlar kuş gözlemcileri için önemli bir rotadır. Aladağlar'a çıkan kuş gözlemcileri, duvar tırmaşık kuşu, büyük dağ bülbülü, urkeklik, sürmeli dağ kuşu, sarı gagalı dağ kargası, dağ serçesi ve sakallı akbaba gibi türleri gözlemlediler.

Trakuş Başkanı Serhat Tigrel çok büyük bir çalışmayla Trakuş kampında bir gurup hayalperestin gözlemlerini yapmalarına devam etmeleri için gerekli organizasyonun başında büyük bir özveriyle çalıştı.

Sahip olduğu zenginliklerle ulusal ve uluslararası öneme sahip olan ve aynı zamanda kapalı bir havzada bulunan Sultan Sazlığı bölgede uygulanan yanlış plan ve projeler sonucunda bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle, Sultan Sazlığının sahip olduğu zengin biyolojik çeşitliliğin korunması, geliştirilmesi ve alanın sahip olduğu doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı için iyi özelliklerinin belirlenmesi, korunması ile birlikte ekolojik yönetimine ihtiyaç duyulması ve kuş gözleminin devam etmesi gerekliliği Trakuş Kampında katılımcılar arasında konuşuldu.

Sultan Sazlığı çok önemli bir kuş alanı olmasın nedeni hem gölün ve bataklığın bir arada olmasıdır. Aynı zamanda Aladağların yakın olması gözlemciler için alanı cazip hale getirmektedir.

Su alanları ve çevreleri insanoğlu için bolluk ve bereketin temeli oluşturmuştur. Bunun sonucu olarak da Mezopotamya, Mısır, Hint ve Çin gibi kadim uygarlıklar akarsu deltalarında kurulup gelişmiştir. Böylece su kaynakları ve çevrelerindeki verimli araziler sürekli sayılabilecek bir şekilde önemli miktarda nüfus toplanma alanı olma özelliklerini sürdürmüşlerdir. Bu ise bu su sahalarında ekosistemde değişmelere neden olmuştur.

Öyle ki günümüzde, sulak alanlar ancak koruma statülerine sahip iseler varlıklarını sürdürebilmektedir. Oysa bu kaynaklar sınırsız değildir.

Sulak alanlar, binlerce yıllık doğal süreçler sonucu meydana gelmiş, zengin bitki ve hayvan türlerine sahip yeryüzünün en önemli ekosistemleridir.

Trakuş kampına katılanlar,kuşların hakkına saygı gösterdikleri,alanın korunmasına yardımcı olduklar,kuşları strese sokacak ve tehlikeye atacak tüm etkinliklerden kaçındıkları,kuşları kendine çekecek yöntemleri kullanmadıkları,üreme kolonilerinden, toplu geceleme alanları gibi hassas alanlardan uzak durdukları gözlemlendi.