Haber: Ahmet ÜNSAL/Manisa

Manisa Adliyesi İdare Mahkemesinde görülen ‘Antimon Madeni Açık Ocak İşletmesi projesi’ iptal davasına Alaşehir ve Salihli’deki çevreci kuruluşlar, CHP il yönetiminin çevreci kurulları, sendikalar, köylüler ilgi gösterdi.

“BİLİRKİŞİNİN 83 SAYFALIK RAPORU ÇEVRE KATLİAMININ YAŞANACAĞINI EN İNCE AYRINTISINA KADAR RAPORLAMIŞTIR”

İdare Mahkemesinde görülen davaya kurulacak olan açık maden ocağından olumsuz yönde etkilenecek olan Bahadır,Evrenli, Yenice ve Sakarya mahalle sakinleri, köylülerin davasını üstlenen avukatları Yıldıray Çıvgın, Mehmet Salcıoğlu katılım gösterdi.

Davalı olan Manisa Valiliği adına kurum avukatı ile Koza Altın İşletmeleri A.Ş. adına ise yetkili avukat Mehbare Şebnem Köseoğlu katıldı.

20 Dakika süren davada köylüler adına konuşan Avukat Yıldıray Çıvgın,Alaşehir Bahadır köyünün verimli tarım alanları üzerine kurulması planlanan ve üç yıl süresince doğayı tamamen olumsuz yönde evrim geçirtecek olan bu projenin tamamen iptal edilmesi gerektiğine vurgu yaparak;

“83 sayfalık Bilirkişi raporu kurulacak olan maden şirketinin ne denli çevre katliamına neden olacağını en ayrıntılı ifadelerle mahkemenize sunduğu rapor tarımsal alanlar üzerinde her türlü olumsuzluğu gözler önüne sermiştir. Çevresel etkiler göz önünde bulundurulmadan ilgi projeye ne yazık ki Manisa Valiliği izin vermiştir.Bu projenin çevreyi katleden diğer projelerden hiç bir farkı yok.”

“MANİSA VALİLİĞİ KOPYALA YAPIŞTIR PROJELERE OLUR VERMİŞTİR”

Avukat Çıvgın “Kopyala yapıştır zihniyeti ile hazırlanmış projedir.Bu proje durdurulmadığı takdirde Alaşehir’in verimli toprakları kirlenmenin ötesinde zehir kusacaktır.Bitkisel örtüler zarar görecektir.Yeraltı suları kirlenmesi ve köylülerin zehirlenmesi,çeşitli hastalıklara yakalanması yüksek ihtimaldir.Ne yazık ki Manisa Valiliği Çevresel Etki Raporu düzenlemeden projeye olur vermiş olması şaşırtıcı olmakla birlikte ürkütücü aynı zamanda vahimdir.Böylesine bir hatanın yargıdan döneceğinden hiç kuşkumuz bulunmaktadır” dedi

Avukat Mehmet Salcıoğlu’da meslektaşının görüşlerine katıldığı belirtti.

“PROJENİN ÇEVREYİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYECEK YÖNÜ YOK”

Koza Altın İşletmeleri A.Ş. nin yetkili avukatı Mehbare Şebnem Köseoğlu, ise kurulacak olan maden ocağının insan sağlığı ve tarımsal alanlara hiçbir yönde olumsuz etkisi olmayacağını, Bilirkişi raportörün yenilenmesi gerektiğini ve projenin iptal edilmesinin yatırımcı şirket açısından doğru olmayacağı ifadelerine yer verdi.

Manisa Valiliği adına söz alan Avukat Ebru Selvi’de Manisa Valiliğin bu projeye onay vermeden önce her türlü etkenleri göz önünde bulundurduğunu belirtti.

“BÖLGEDE JEO TERMALLERE İZİN VERİLMİŞ İKİNCİ KEZ LADES OLMAZ.BU PROJE BÖLGEDEKİ İNSAN SAĞLIĞININ SONU OLUR”

Projenin insan sağlığı ve çevresel katliamlara yol açacağı gerekçesi ile mutlak iptal edilmesi gereğine dile getiren Dr. Neşe Zengi; “30 Yıldır bölgede hekimlik yapıyorum. İnatla kurulması istenilen bu proje öncelikle ormanlarımızı, yer altı sularımızı yok edecek. Bunun da ötesinde geleceğimiz yok olacak. Bunun en canlı örneğini bölgemize kurulan jeo termal şirketlerinin yatırımlarından anladık.Onlarda çok geç kaldık ancak bu projede duyarlığımızı en üst seviyeye taşımak zorundayız. Üç yıl boyunca bölgede faaliyet göstermesi öngörülen şirketin oluşturacağı Ağır metaller bölgede yaşamını sürdüren insanlar üzerinde lösemi, çeşitli kanser olguları, hastalıkları beraberinde olumsuz yönde etkileneceklerdir. Yargımızın geleceğimizi karartacak bu projeye izin vermeyeceğini düşünüyoruz”

“GELECEĞİMİZİN YOK OLMASINI İSTEMİYORUZ.”

Çiftçi Gürcan Ertürk ise “Alaşehir’de yaşayan bir üretici ve insan olarak yaşamlarımızın elimizden alınmasını istemiyoruz. Su kaynaklarımızın yok olmasını istemiyoruz. Geleceğimizin yok olmasını istemiyoruz.”

Davaya bakan Bölge İdareme Mahkeme heyeti dava ile ilgili tüm tarafların görüşlerini dinledikten sonra “Kararımızı üç hafta içerisinde taraflara yazılı olarak bildireceğiz.” Sözleriyle dava tamamlandı…

MAHKEME KARARINI ÜÇ HAFTA İÇİNDE VERECEK

Davanın bitimiyle birlikte Çevreci Dernekler, projeden olumsuz yönden etkilenecek olan Bahadır köylüleri, Salihli Çevre Derneği, CHP Çevre Kurulu üyeleri, Avukatlar, Çiftçiler, Sendika temsilcileri ilgili Çevre Katliamı Projesinin tamamen ortadan kaldırılması yönündeki konuşmalarının ardından olaysız şekilde adliyle önünden ayrıldı.

PROJENİN İPTAL EDİLMESİNİ ÖN GÖREN UNSURLAR

Yukarıda açıkladığımız ve keşif sonucunda da ortaya çıkacak nedenlerle, dava konusu proje hakkında ÇED gerekli değildir kararı usul ve yasaya aykırı olup bu kararın mahkemece iptali ve dava devam ederken yürütmesinin durdurulması gerekmektedir.

*Hukuki nedenler : Anayasa 17, 45 ve 56.maddesi, Çevre Kanunu, 3573 sayılı Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanun, Uluslararası Çevre Koruma Sözleşmeleri ile ilgili tüm mevzuat.

*Kanıtlar : Dernek tüzüğü, yönetim kurulu kararı, imar planları, belediye belgeleri, Valilik belgeleri, davalı idareden getirtilecek işlem dosyası tamamı, PTD dosyası tamamı, keşif ve bilirkişi incelemesi, yasal tüm kanıtlar.

*Sonuç ve istem : Yukarıda açıklanan nedenlerle; Manisa Valiliğinin; "Manisa ili Alaşehir, ilcesi Manisa İli, Alaşehir İlçesi, Bahadır Mahallesi mevkiindeki Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan Antimon Madeni Açık Ocak İşletmesi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince Antimon Madeni Açık Ocak İşletmesi Projesi'ne Valiliğimizce 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmiştir." şeklindeki kararının açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanmasının giderimi olanaksız zararlar doğuracak olması nedeniyle ÖNCELİKLE idarenin savunması alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, daha sonra yargılama sonucunda bu işlemlerin İPTALİNE.