GÜNDEM

Alman Anayasa Mahkemesi’nden ‘Ahmet Davutoğlu’ kararı

Alman Anayasa Mahkemesi, dönemin başbakanı Davutoğlu’nun, aralarında Merkel’in de bulunduğu liderlere yazdığı mektubun içeriğini milletvekillerine açıklamayan Alman hükümetini haksız buldu. Mahkeme, hükümetin anlaşılır bir gerekçe sunmadığına hükmetti.

Abone Ol

Alman Anayasa Mahkemesi, 2015’te dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, aralarında Merkel’in de bulunduğu liderlere yazdığı mektubun içeriğini milletvekillerine açıklamayan Alman hükümetini haksız buldu. Mahkeme, hükümetin anlaşılır bir gerekçe sunmadığına hükmetti.

Sol Parti, mektubu görmek için hükümete başvuruda bulunmuş ancak belgenin Başbakan Angela Merkel’e yönelik kişisel bir mektup olduğu gerekçesiyle ret yanıtını almıştı.

DW Türkçe’nin aktardığına Anayasa Mahkemesi, Alman hükümetinin Federal Meclisin haklarını ihlal ettiği sonucuna vardı. Kararda, Alman hükümetinin, söz konusu mektubun AB mevzularıyla ilgili olmadığına ya da anayasa hukuku açısından açıklanmasında sakınca bulunduğuna dair anlaşılabilir bir gerekçe sunmadığına hükmedildi.

Kararda, hükümetin mektubun “kişisel” olduğuna ya da açıklanmasının hükümetin müzakere alanını etkileyeceğine dair makul bir açıklamada da bulunamadığına dikkat çekildi.

MEKTUP LİDERLERE GÖNDERİLMİŞTİ

Davutoğlu’nun 23 Eylül 2015 tarihli mektubu, AB üyesi ülkelerin hükümet başkanları, AB Konseyi ve Komisyonu başkanları, ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterleri İyad bin Emin Madani ve BM Genel Kurul Başkanı Mogens Lykketoft’a gönderilmişti.

Davutoğlu, mektupta, göçe hedef ülkeleri daha fazla sığınmacı kabul etmeye davet ettiği, göçte kaynak ülkelere insani ve kalkınma yardımlarının arttırılması yönünde uluslararası topluma çağrıda bulunduğu biliniyor.