Haber: Av. Elifsu Dilek Şen

Yönetmen Önder Şengül, sinema sektöründen uzaklaşarak kırsala yerleşen bir grup sinemacıyla iş birliği yaparak bu projeye başladı. Şengül, Muğla’da bir dağ köyünde yaşayan ve çocuklarını tek başına dünyaya getiren bir kadının hikayesinden etkilenerek filmi hayata geçirdi.

"Balinanın Bilgisi", Şengül’ün ilk uzun metrajlı filmi olma özelliğini taşıyor. Filmin yapımcılığını Acı Biber Film Yapım üstlenirken, İngiltere Kadın Platformu (WPUK) projeyi destekleyerek toplumsal farkındalık yaratmayı hedefliyor. Film, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nden 5. madde olan "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği"ne ve 15. madde olan "Karasal Yaşam" konularına dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Filmde, Muğla'nın dağ köyünde dokuz aylık hamile Gülsüm ile köyün muhtarı arasındaki gerilim işleniyor. Yörük kadını Gülsüm, köydeki erkeklerin maden işçiliği için başka şehirlere gönderilmesine karşı çıkarak muhtara başkaldırır. Muhtar, Gülsüm’ün başkaldırısını bastırmak için onu köyden tecrit eder, ancak Gülsüm, doğaya güvenerek direnişini sürdürür. Filmde Şamanik ritüeller ve doğaya dönüş vurgulanırken, Gülsüm karakterini canlandıran Özge Cevher Yüksel de filmdeki doğal doğum temasına dikkat çekiyor.

Yönetmen Şengül, "Balina" isminin kadim bilgileri simgelediğini belirterek, balinaların suda yaşamaya tam uyum sağlamış memeliler olarak toplumsal zekayı temsil ettiğini ifade ediyor. Filmin ana mesajı, toprağın ve suyun bilgisiyle doğaya güvenerek yaşamı sürdürmek gerektiği üzerine kurulu.

"Balinanın Bilgisi", doğa temelli çözümler kavramını Altın Portakal’da farklı bir bakış açısıyla gündeme getiriyor.