YEREL MEDYA KOORDİNASYONU

“Asıl engel insanın zihninde olan engeldir”

4 yaşında trafik kazası geçiren A.H, 1 ay komada kaldıktan sonra tekrar hayata döndü. Başına ağır bir darbe alan A.H hayata tutunmaktan vazgeçmedi.

Abone Ol

Haber: Çetin Sak

“Ben A.H 1986’ da Mardin/ Derik’ te doğdum. 4 yaşında trafik kazası geçirdik ve o günden sonra beyin aktivitelerimin bir kısmını kaybettim. Hayatım zor geçti. Normal insanlardan daha fazla çalıştım daha fazla gayret etmek zorunda kaldım.”

Kaza sonucunda beyninde ağır hasar oluşan A. H’ye %50 zihinsel raporu verildi.

Bu zor koşullarla okula başlayan A.H; “Benim için okula başlamak çok güzeldi ama zaman ilerledikçe arkadaşlarımdan geride kaldım ve zor koşullarda okudum” dedi. A.H, ilk ve ortaokulu örgün eğitimde liseyi ise açıktan bitirdi.

“İlkokulda çok zorlanıyordum çünkü diğer insanlar gibi hızlı anlamıyordum, derslere bu yüzden daha fazla çalışıyordum” diyen A.H,  “Zihinsel engelli olmam, okumama engel değil, ben kendimi zorluyorum ve okuyorum çünkü okumayı çok seviyorum. Bu konuda ailem bana çok destek veriyor diye aktardı. İlk ve ortaokulda arkadaş çevrem çok azdı, arkadaşlar beni dışlıyorlardı ve kendimi kötü hissediyordum. Okulda bazı kişiler bana kötü davranıyor ve bu beni ve okul hayatımı çok etkiliyordu. Bu gibi olaylardan dolayı okul hayatım çok zor geçti. İçimdeki okuma aşkı olmasaydı bir hafta bile dayanmazdım” ifadelerini kullandı.

“LİSESİ AÇIKTAN BİTİRDİM”

Şunları söyledi:

Liseyi açıktan bitirdim çünkü örgün okumaktan çekindim, arkadaşlarım beni dışlar ya da dalga geçer diye aktaran hikmet, ben liseyi örgün okumayı çok isterdim insanlarla arkadaşlık kurmayı isterdim ama maalesef çekincelerim ve engellerim yüzümden korktum yapamadım. İlkokulda ve lisede istediği eğitimi alamayan hikmet çareyi halk eğitim ve belediye kurslarında buldu. 2 yıl içinde 10’dan fazla kursa katıldım ve katılmaya devam ediyorum şeklinde aktaran hikmet, kurslar bana çok şey katıyor, okumayı ve öğrenmeyi çok seviyorum. 

A.H, "Engeller insanların kafasında kurduğu şeylerdir ben bu engelleri yıkmak istiyorum ve kendime inanıyorum" dedi. 

“HEDEFİM GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ”

Resim çizmeyi seviyorum bu alanda yeteneğimin olduğunu düşünüyorum, bunun için güzel sanatlara hazırlanıyorum diyen hikmet, geçen sene YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sınavına girdim ve daha sonra resim bölümü yetenek sınavlarına katıldım hem Artuklu Üniversitesi hem de İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi yetenek sınavlarına katıldım ama başaramadım dedi. Bu sene hedefim kazanmak ve bunun için çalışıyorum.

AİLEDEN TAM DESTEK

A.H’ in mimar olan kardeşi (30) Bahattin abim okumayı ve araştırmayı çok seviyor, sürekli bir şeyleri öğrenmenin peşinde zihinsel engelleri olabilir ama bunların üstesinden her zaman geliyor ve ben her zaman yanındayım şeklinde konuştu.

A.H’ in annesi ise şunları ifade etti:

A.H çok zor zamanlar yaşadı ve bundan dolayı okuma konusunda biraz geride kaldı. 20 yaşından sonra okullar almadı ve açık öğretimden devam etti. A.H çok çalışkan ve çok uğraşıyor, herhâlde bu okuma aşkı aileden geliyor çünkü babası hem ziraat teknikeri hem de yazar, diğer kardeşleri öğretmen, mimar vs. yani ailede okumayan yok. A.H de bunlardan etkilenerek sürekli kurslara gidiyor ve güzel sanatlar fakültesini kendine hedef haline getirmiş durumda. Bizde ailesi olarak her zaman destek veriyoruz.

ÇOK SAYIDA KURSA KATILDI

“Daha çok sanat ile ilgili kurslara katılıyorum” diyen A.H katıldığı kursları şöyle sıraladı; Tiyatro, bağlama, erbane resim, fotoğrafçılık ve yağlı boya. Güzel sanatlara hazırlık kursu için aktif bir şekilde YKS kursuna katılıyorum.

“Bu sene hedefim resim bölümünü kazanarak önümdeki bir engeli daha kaldırmak olacak” diyen A.H, “Sabahları halk eğitim tarafından verilen kurslara öğleden sonra da belediye tarafından verilen kurslara katılıyorum” şeklinde konuştu.