Astronomlar, evrenin daha önce görülmemiş bir haritasını çıkardılar. Cosmos Magazine'in haberine göre, bu yeni harita, Güneş'ten 100 bin ile 10 milyar kat daha büyük süper kütleli kara delikleri içeriyor. Bu kara delikler, evrendeki en parlak cisimlerden biri olan kuasarlardan yararlanılarak tespit edildi.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından fırlatılan Gaia Uzay Teleskobu'nun verileri kullanılarak oluşturulan harita, Samanyolu Galaksisi'ni fotoğraflarken arka planda kalan kuasarlardan elde edilen bilgilerle zenginleştirildi. Bu sayede, evrenin 1,3 milyon süper kütlelik kara deliği içeren detaylı bir haritası ortaya çıkarıldı.

New York Üniversitesinden Profesör David Hogg, bu çalışmanın, evrenin en büyük hacimli halinin 3 boyutlu olarak haritalandırıldığı, daha önceki tüm kataloglardan farklı bir özellik taşıdığını belirtti. Hogg, "Bu katalog, en fazla kuasar içeren ya da en kaliteli kuasar ölçümü olan bir katalog değil; ancak evrenin en büyük hacimli halinin haritalandırıldığı bir katalog." dedi.

Gaia'nın asıl amacının Samanyolu'ndaki yıldızları belirlemek olmasına rağmen, milyonlarca kuasarın da keşfedilmesini sağladığını ifade eden Hogg, bu durumun, astronomik projelerin ne kadar üretken olabileceğinin güzel bir örneğini oluşturduğunu vurguladı. Bu çalışmanın, astronomların evrenin gelişimini daha iyi anlamalarına yardımcı olması bekleniyor.

Araştırmanın detayları, Astrophysical Journal'da yayımlandı. Bu çalışma, evrenin yapısını ve genişlemesini anlamak adına önemli bir adım olarak görülüyor.