Dünya'dan sadece 110 ışık yılı uzakta, bugüne kadar keşfedilmiş yaşam olasılığı en yüksek gezegen bulundu. K2-18b, yıldızının yaşanabilir alanında bulunuyor ve atmosferinde su buharı var.
Hubble Uzay Teleskopu ile yapılan keşfe göre, K2-18b'nin yüzeyinde de su bulunuyor olabilir.
Yıldızı bir 'kırmızı cüce' olan gezegenin kütlesi, Dünya'nın kütlesinden 8 kat fazla. Bu da onu bir 'Süper Dünya' yapıyor. Yıldızının bir cüce yıldız olması da gezegeni yıldızına, Dünya'nın Güneş'e olan mesafesinden çok daha yakına konumlandırıyor. Bu da gezegenin yıldızı etrafındaki turunu 33 Dünya gününde tamamlaması anlamına geliyor.
BİR YÜZÜ SÜREKLİ GÜNDÜZ, DİĞER YÜZÜ SÜREKLİ GECE OLABİLİR
Ancak tüm bu durum, gezegenin yıldızıyla kütleçekim kilidi altında olabileceği demek. Eğer bu ihtimal doğruysa gezegen, -tıpkı Ay'ın Dünya'ya sürekli bir yüzünün dönük olması gibi- sürekli bir yüzünü güneşine dönmüş durumda. Yani K2-18b'nin bir yüzü sürekli gündüz, diğer yüzü sürekli gece. Bu da gezegenin bir yüzü ile diğer yüzü arasındaki sıcaklık farkının ekstrem olması ihtimalini artırıyor. Ancak bu sadece bir ihtimal. Atmosferi, gezegen üzerindeki ısının düzgün bir şekilde yayılmasını sağlıyor olabilir. Henüz ayrıntılara vakıf değiliz.
Gelecekte kullanıma girecek James Webb Uzay Teleskopu gibi yeni teleskoplar ve yöntemler, bu gezegen hakkında daha ayrıntılı bilgilere sahip olmamızı sağlayacak.
Ancak keşif şimdiden öte gezegenlerde yaşam arayan birçok gökbilimciyi heyecanlandırmış durumda.