Avukatların Sesi grubundan avukatların çağrısıyla Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, "eşit işe eşit ücret, tarife değil, sefalet ücreti," sloganları ile Adalet Bakanlığı'nın açıkladığı CMK ücret tarifesini protesto etti. CMK ücretlerinin avukatlık asgari ücret tarifesine eşitlenmesini talep eden avukatlar,  "Aksi halde gençliğimizin dinamizmi sayesinde güçlü ve etkili eylemlere devam edeceğimizi buradan ilan ediyoruz." dedi.

avukatlar cmk protesto-1


'Tarife Değil Sefalet Ücreti' pankartının açıldığı basın açıklamasını Avukatların Sesi adına Av.Aslıhan Arslantaş okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


Bugün burada toplanmamızın nedeni zorunlu müdafilik kapsamında bilhassa yoksul yurttaşların savunma hakkına hizmet eden biz avukatlara dayatılan angarya ve ekonomik baskılardır. Bilindiği üzere ceza yargılamasında Avukatın varlığı hak arama özgürlüğünün teminatı demektir. 

Avukat olmadan adil bir yargılamadan bahsedilemeyeceği için ceza yargılamamızda zorunlu müdafilik sistemi uygulanmaktadır. Çünkü ceza yargılamasında Avukatın varlığı demek işkence, kötü muamele ve hukuksuzlukların uygulanamaması demektir. Bu zorunlu müdafilik hizmeti karşılığında ise Avukata Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen tarifeye göre bir ücret ödenir.  Ancak bu ücret tarifesi uzun yıllardır ekonomik gerçekliğe aykırı şekilde belirlenmekte olup özellikle son yıllarda artan enflasyon karşısında yetersiz kalmaktadır. 

Bu kronikleşmiş sorun yıllardır Adalet Bakanlığı başta olmak üzere karar vericilere defalarca kez bildirilmiş olsa da ne yazık ki yeni açıklanan 2024 yılı tarifesi ile taleplerimizin yine dikkate alınmadığı ortaya koyulmuştur. Adalet Bakanlığı meslektaşlarımızın, özellikle vurgulayalım “genç meslektaşlarımızın” yaşadığı sıkıntıları çok iyi bilmesine rağmen “ bu yıl için kabul edemeyeceğimiz bir tarife açıklamıştır. Bakanlık yayınlanmış olan tarifeyle vatandaşın savunma hakkına da büyük bir darbe vurmuştur.  Gelinen noktada tarafımızca verilen hizmet bir kamu hizmetinden ziyade angaryaya dönüştürülmüştür. Ancak buradan yurttaşlara belirtmek isteriz ki biz bu hizmeti vermeyi meslek yeminimizi ettiğimiz günki hevesimizle istemekteyiz, fakat emeğimizin karşılığını alamıyor olmamız bizi bugün bu açıklamayı yapmak ve CMK SİSTEMİNİ KAPATARAK BOYKOT ETTİRMEK zorunda bırakmıştır.

Nitekim ülkemizde yargılamalarında uzun sürdüğü ortadayken bu süre boyunca verdiğimiz hizmetin karşılığında ödenecek ücret yol ve yemek gibi temel masraflara dahi yetmemektedir. Yani esasen düşünüldüğünde ZORUNLU MÜDAFİİYE UYGULANAN BU EKONOMİK BASKI  ve ANGARYANIN NEDENİ “ yurttaşların avukatsız bırakılmak istendiğini ” gösterir. Vatandaş Avukatsız bırakılınca neler olacağını takdirlerinize sunuyoruz.

Sayın meslektaşlarımız, neresinden tutarsak elimizde kalan bu durum aslında kronikleşmiş bir sürecin sonucudur. Avukatlar üzerinden egemenlik kurulamamasının, avukatları yıldıramamanın sonucudur. Bizleri ekonomik baskılarla teslim almayı hedeflemektedirler. Buradan ilan ediyoruz, teslim olmayacağız. 

ANGARYAYI, EMEĞİMİZİN SÖMÜRÜLMESİNİ KABUL ETMEYECEĞİZ

TÜİK’in 2023 yılı sonu için açıkladığı enflasyon rakamı yüzde 64’tür.  Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı 2024 yılı CMK tarifesiyse yüzde 58 oranında bir zam öngörmektedir. Bunun adı sadece teknik anlamda zamdır, ortada aslında yüzde 58 zam da yoktur. Zira basit bi hesaplama yapacak olursak geçen yıl 77 dolara tekabül eden soruşturma dosyası ücreti bu yıl 76 dolara tekabül etmektedir. Bu zam değil,  RESMEN İNDİRİMDİR. Kabul etmiyoruz! Bir de TL karşılığı bir değerlendirme yapalım. Bugün bir soruşturma dosyası için belirlenen ücret 2292 TL’dir, vergiler düştükten sonra elimize kalan sadece 1.500 TL’dir bu da yol ve yemek masraflarına denk gelmektedir. Kabaca söylemek gerekirse artık CMK avukatlar için sadece çorba parasıdır.

Kaldı ki TUİK’in açıkladığı enflasyon oranı gerçek enflasyon oranının çok çok altındadır. Belirlenen ücret resmi enflasyonun bile altında kalmıştır. 

Değerli basın emekçileri ve yurttaşlar;
Mesleğimizin özellikle son yıllarda artan birçok sorunu bulunmaktadır. Ama biz avukatlar için ülkemizin durumu ile orantılı en önemli sorunu ekonomik mesele olmuştur.  Bizler büyük heveslerle başladığımız mesleğimizi yapamaz duruma gelmiş bulunuyoruz ve vazgeçmek zorunda kalıyoruz. Günden güne artan avukat intiharları ile ekonomik koşulların ne yazık ki illiyet bağı vardır. En bariz örnek bugün Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan tarife ile emeğimizin karşılıksız bırakılmasıdır. 

Bugün bir hekim, bir hakim, bir asker, bir polis, bir memur nasıl ki kamu görevi gördüğü için emeğinin karşılığını alma kaygısı yaşamıyorsa bir avukat da gördüğü kamu hizmetininin karşılığını noksansız alma hakkına sahiptir. İşte biz her gün mesleğimizin ekonomik sorunlarını düşünürken özellikle genç avukatlar olarak bir umut  ile beklediğimiz 2024 yılı CMK tarifesi bizlere sefaleti dayatmaktadır. 

Biz genç avukatlar buna sessiz kalmıyoruz. Bugün ki amacımız sesimizi ve sorunlarımızı kamuoyuna, karar vericilere ve diğer meslektaşlarımıza doğrudan genç sesimizle duyurmaktır. 

SEFALETİ KABUL ETMİYORUZ

Biz avukatız, hak savunucusuyuz, biz hakkımızı almasını biliriz!  Buradan,  üyesi olduğumuz baroların da bu konuda daha etkili ve Adalet Bakanlığını sıkıştıran eylemliliklerde bulunmasını talep ediyoruz. Bugün başlattığımız şeyin anlık bir öfkeyle gelişen bir girişim olmadığını, bu durumdan doğrudan etkilenen en çok genç avukatların olduğunu, bugün toplanma nedenimizin mücadele dolu bir sürecin ilk adımı olduğunu, tarifenin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne eşitlenmesi gerektiğini, aksi halde gençliğimizin dinamizmi sayesinde güçlü ve etkili eylemlere devam edeceğimizi buradan ilan ediyoruz.