Artı Gerçek'te 15 Ekim 2019'da yayımlanan "Karakoldan 'havan mermisi' yanıtı: Deneme amaçlı biz atıyoruz" başlıklı haber Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla erişime engellendi. Artı Media da, ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle karara itiraz ederek AYM'ye başvurdu. 

Başvuru dilekçesinde AYM'nin Birgün kararı emsal olarak gösterildi ve tedbir kararının sansür niteliğinde olduğu ifade edildi.

İHLAL KARARI

AYM söz konusu itirazla ilgili olarak, Anayasa'nın 26 ve 28’inci maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi. Mahkeme kararı yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderildi ve tazminat talebi reddedildi.

ADALET BAKANLIĞI KARARI SAVUNDU

AYM karar alırken Adalet Bakanlığının görüşüne yer verdi. Bakanlık ise internet ve sosyal medya yoluyla yapılan hukuka aykırı fiillere karşı 5651 sayılı Kanun gereğince verilen erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin yayından çıkarılması kararlarının etkin bir hukuki yol sağladığını savundu. Ayrıca devlet kurumlarının hedef alındığını da savunan Bakanlık, idare ve derece mahkemeleri kararlarının ilgili ve yeterli gerekçeler içerip içermediği hususunda dikkate alınması gerektiğini belirtti.