Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığı seçimlerini üyelerden Mustafa Kurtaran kazandı. Seçimlerde Daire Başkan Vekili Hakan Yüksel ile üyesi Mustafa Kurtaran aday oldu. Uzun süre devam eden seçimler 47’inci turda sonuçlandı.

Mustafa Kurtaran 177 oyla 3. Ceza Dairesi Başkanı seçildi. Hakan Yüksel ise 112 oyda kaldı. 20 oy ise boş ve geçersiz saydı.

Daire’nin daha önceki başkanı olan ve Atalay kararında da imzası bulunan Muhsin Şentürk, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilmesi nedeniyle 3. Ceza Dairesi’nin başkanlığı 5 Haziran 2024’ten bu yana boş kalmıştı.

DW Türkçe‘nin haberine göre, muhafazakar kökenli olan Mustafa Kurtaran’ın seçimi kazanmasında Yargıtay üyelerine yönelik verdiği mesajlar etkili oldu. Yargı kulislerine göre, Kurtaran seçimlerde oy istemek için aradığı bazı üyelere “Artık bu daireden operasyonel kararlar çıkmayacak. Önemli dosyaları dairenin tüm üyeleriyle oturup birlikte karar vereceğiz. Özel heyetler kurmayacağız” mesajı verdi.

3. Ceza’nın Can Atalay kararının altında seçimi kaybeden Hakan Yüksel’in de imzası vardı. Yüksel, yargıda MHP’ye yakın isimlerden olarak biliniyor. Yüksel’in kızının düğününe MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter de katılmıştı.

Yeni Başkan Mustafa Kurtaran’ın yargı kulislerinde Can Atalay kararını sert dille eleştirdiği biliniyor.