İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Balat, renkli evleri, dar sokakları ve tarihi dokusuyla keşfedilmeyi bekleyen birçok yeri içerisinde barındırıyor. Dizi ve film çekimlerine de sıklıkla konu olan Balat gezilecek yerler 2024 listesini sizlerle paylaşıyoruz. Bu listede Balat’ta gezebileceğiniz 30’dan fazla noktası bulacaksınız.

Balat’ta gezilecek yerler listesinde genellikle tarihi mekanlara ek olarak renkli noktaları görüyoruz. Özellikle Balat yakınlarında gezilecek yerler arayanlar için rotaya eklenebilecek çok daha fazla mekanın olduğunu söyleyebiliriz. İşte Balat’ta gezilecek yerler haritası ve uğrak yerleri…

Balat Gezilecek Yerler 2

Balat'ta Gezilecek Yerler Listesi Hakkında

Balat, İstanbul’un kültürel zenginliğini ve tarihi dokusunu deneyimleyebileceğiniz en önemli semtlerden birisi olarak ön plana çıkıyor. İstanbul’u ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, gezi rotası belirlerken bu semtteki mekanlara sıkça yer veriyor. Balat gezilecek yerler, bu bakımdan tarihi dokusu, kültürel zenginliği ve eşsiz atmosferiyle farklı deneyimler peşinde olanların ilk adreslerinden birisi…

Balat’ta gezilecek yerler, semtin tarihi geçmişiyle birlikte genellikle tarihi yapıları içerisinde barındırıyor. Aynı zamanda Balat’ta gezilecek kafeler, parklar, tarihi yapılar ve buna bağlı birçok nokta da mevcut. Eğer Balat’ta turistik bir gezi planlıyorsanız, sizler için rehber bir rota içeriği oluşturduk! İşte detaylar…

Balat Gezilecek Yerler 2024: Haritaya Göre Tam Liste

Balat ve etrafında gezilecek yerler, gezi sırasında tarihi yakından deneyimlemek isteyenler ve farklı kültürel zenginlikleri görmek isteyenler tarafından merak ediliyor. Hemen her köşesinde bir tarihi yapı, sanat galerisi ya da butik cafeleri bulabileceğiniz Balat, aynı zamanda İstanbul’un dizi ve film çekim platosu olarak kullanılan semtlerinden birisi.

Balat gezilecek yerler listesi aşağıdaki gibidir:

  • Cibali Kapısı
  • Küçük Mustafa Paşa Hamamı
  • Perispri Cafe
  • Özel Yoakimyon Rum Kız Lisesi
  • Rum Ortodoks Partikhanesi
  • Dimitrie Cantemir Evi ve Parkı
  • Moğol Meryemi Kilisesi (Kanlı Kilise)

Ayrıntılı olarak aktardığımız bu 7 nokta haricinde, 20’den fazla gezilecek yerin listesini de sizlerle paylaşıyoruz! İşte Balat’ta gezilecek yerler ve kafeler listesi…

Balat Gezilecek Yerler 3

1- Cibali Kapısı

Balat gezilecek yerler listesinin ilk sırasında Cibali Kapısı bulunuyor. Semtin önemli tarihi yapılarından birisi olan Cibali Kapısı, Osmanlı dönemi surlarının içerisinde yer alan, Tahtakale ve Eminönü’nün bittiği, buna bağlı olarak Fener ve Balat gibi gayrimüslim mahallelerinin de başladığı noktada yer alan bir Müslüman mahallesidir. Balat’ta gezilecek yerler açısından pek çok cami ve hamamı içerisinde barındıran Cibali isminin kökeni hakkında farklı rivayetler söz konusu.

İsim ile ilgili gelen bir rivayete göre Mısırlı Subaşı Cebe Ali, İstanbul’un fethedilmesi sırasında Haliç’i cepkenleriyle geçmiştir. Bununla birlikte Bizans askerlerini korkutup kaçırdığı düşünülen Cebe Ali, bölgeye isim olarak verilmiştir. Geçmiş dönemde bu bölgenin adı Cebeali iken zamanla Cibali’ye dönüşmüştür.

Balat Gezilecek Yerler 13

2- Küçük Mustafa Paşa Hamamı

Balat’ta gezilecek yerler listesi arayanlar için tarihi dokularıyla ünlü bu semtin en önemli diğer noktası olan “Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nı” önerebiliriz. İstanbul’da en büyük Türk hamamlarından birisi olarak kabul edilen Küçük Mustafa Paşa Hamamı, İstanbul Bienali’nin sergi mekanlarından birisi olarak kullanılıyor. Bu bakımdan Balat gezilecek yerler arasında kültürel noktalar arayanlar için eşsiz özellikleri içerisinde barındırıyor.

Sultan 2. Bayezid’in veziri ve Cem Sultan olayında Cem Sultan’ı desteklediği için 1483 tarihinde idam edilen Küçük Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Balat yakınlarında gezilecek yerler arayanlar için bu noktada mermerden bir havuz bulunuyor. Başarılı bir restorasyon çalışmasıyla günümüze kadar ulaşan hamam, tarihi dokuyu yakından deneyimleyebileceğiniz farklı bir atmosfere sahip. Balat gezilecek yerler haritası arayanlar için gezi rotasına rahatlıkla eklenebilir.

Balat Gezilecek Yerler 5

3- Perispri Cafe

Perispri Cafe, Balat gezilecek kafeler arayışında olanlar için önerilebilecek en etkileyici noktalardan birisi. Balat gezi turuna başlamadan önce kahvaltı yapmak ve güne daha zinde bir şekilde başlamak istiyorsanız, Perispri Cafe rahatlıkla önerilebilir. Gezi sırasında küçük bir kahve molası vermek isteyenler için de ideal bir yer olan bu kafe, antika dükkanı ve cafe karışımı hizmet göstermektedir.

Vintage eşyalarla donatılan bu mekanda aynı zamanda eski çatal bıçak kaşıklar kullanılıyor. Balat gezilecek yerler 2024 listesinde benzersiz bir atmosferde kafe arıyorsanız, yolculuğunuza başlamadan önce Perispri Cafe’yi tercih edebilirsiniz.

Balat Gezilecek Yerler 6

4- Özel Yoakimyon Rum Kız Lisesi

Balat gezilecek yerler listesinde hikayesiyle önem kazanan bir noktadan bahsedelim: Özel Yoakimyon Rum Kız Lisesi…

Fener Rum Patriği 2. Yoakim, kızların eğitimine her zaman önem veren isimlerden birisi olarak bu okulun arsasını bağışlamıştır. Vasiyeti doğrultusunda kurulan bu kız lisesi, 1882 yılında kapılarını açarak hizmete başlamış, kısa süre içerisinde kaliteli eğitimiyle de adından söz ettirmiştir.

İstanbul dışından bile öğrenci kabul eden okul mezunları, genellikle diğer Rum okullarında öğretmenlik yapmak üzere eğitilmiştir. Ancak Özel Yoakimyon Rum Kız Lisesi, 1988 yılında öğrenci yetersizliği sebebiyle kapatılmıştır. Günümüzde çeşitli etkinlikler için bu bina kullanılmaktadır.

Balat Gezilecek Yerler 7

5- Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

Balat’ta gezilecek yerler listesi için dünyaca ünlü bir noktadan bahsedelim: Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi…

Fener’deki Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi, Ortodoks dünyası için global çapta önemli bir dini merkezdir. Ortodoks aleminin önemli yerleri arasında bulunan patrikhane, Türkiye’nin de en önemli kiliselerinden birisidir. Tarihi ise 1595 – 1602 tarihleri arasında görev yapan Patrik 2. Matthaios dönemine kadar uzanmaktadır.

Balat gezilecek yerler arayışında olanlar için tarihi dokusuyla ön plana çıkan patrikhane girişinde üç kapı bulunuyor. Girişte bulunan kapılardan birisi 1821 tarihinde kilitlenmiş ve bir daha hiç açılmamıştır. Çünkü bu kapıda 1821 yılında Yunan ayaklanmasına destek veren Patrik Grigoryos’un idam edilmesi simgelenmektedir.

Kilise içerisinde dini anlamda değerli kabul edilen çeşitli kutsal objeler ve ikonlar bulunmaktadır. Haftanın her günü 08:30 – 16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Balat Gezilecek Yerler 8

6- Dimitrie Cantemir Evi ve Parkı

Balat gezilecek yerler listesi 2024 bilgilerinde Dimitrie Cantemir Evi ve Parkı yapısına da değinmek gerekir. Dimitrie Cantemir, henüz 15 yaşındayken İstanbul’a rehin olarak getirilen bir Romen Prensi’dir. Fener Rum Erkek Lisesi’nde eğitim gören Cantemir, burada aldığı eğitim ile 11 dil öğrenmiştir. Daha sonra saray musikine merak salan prens, batı tarzında nota sistemini bilmediğinden dolayı ayrı bir nota sistemi geliştirmiştir.

Müzik ve tarih alanlarındaki eserleriyle Berlin Akademisi’ne üye seçilen Dimitrie Cantemir, kendisine saray yaptırmak istese de Boğdan Beyliği’ne atanmasıyla bu isteği gerçekleşmemiştir. Romanya’nın milli kahramanı ilan edilen Cantemir, İstanbul’da Dimitri Kantemir Müzesi’ni açmıştır. Ancak bu yapı şu an için ziyarete kapalıdır. Bu yapının bahçesi ise Fatih Belediyesi tarafından Dimitrie Cantemir Parkı’na dönüştürülmüştür.

Balat Gezilecek Yerler 9

7- Moğolların Meryemi Kilisesi (Kanlı Kilise  - Panagia Muhliotissa)

Dimitri Kantemir Evi ve Parkı’na değindikten sonra bu noktaya çok yakın olun Moğolların Meryemi Kilisesi’ni de listemize dahil edelim. Balat gezilecek yerler listesinde tarihi dokusuyla eşsiz bir atmosfer sağlayan kiliseye, Dimitri Kantemir Evi’nin önünde yer alan merdivenlerden devam ederek ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Moğolların Meryemi Kilisesi, Bizans döneminden günümüze kadar ibadete açık kalmış tek kilisedir. İsminin kökeni ise Bizans İmparatoru olan Mikail Palaiologos’un kızı Maria’nın Moğollar ile olan ilişkisine dayanmaktadır. Fatih Sultan Mehmet, Hristodulos’a (mimar) annesiyle beraber ibadet ettiği bu kilisenin korunması yönünde söz vermiştir. Hatta bu konuda da ek olarak bir ferman çıkarmıştır. Balat’ta gezilecek yerler listesinde yer alan Moğolların Meryemi Kilisesi için farklı isimler de söz konusudur. Kanlı Kilise ya da Panagia Muhliotissa olarak anılan bu yapının adları, farklı rivayetlere ve hikayelere dayanmaktadır.

Balat Gezilecek Yerler 10

Balat'ta Gezilecek Yerler: Diğer Mekanlar

Balat gezilecek yerler listesi için en önemli 7 noktayı ayrıntılı bir şekilde sizlerle paylaştık. Ancak İstanbul’un tarihi dokusunu kusursuz yansıtan bu semtte gezilecek ve rotaya eklenecek çok daha farklı yerler de bulunuyor. Aşağıdaki listede gezi rotanıza ekleyebileceğiniz önemli mekanları bulabilirsiniz.

Balat’ta gezilecek yerler şu şekildedir:

  • Kadir Has Üniversitesi
  • Gül Cami
  • Ayakapı Hamamı
  • Renkli Kapılar
  • Renkli Merdivenler
  • Özel Maraşlı Rum İlkokulu
  • İstanbul Fatih Özel Fener Rum Lisesi
  • Kiremit Caddesi Evleri
  • Balat Kültür Evi
  • Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı
  • Metroloji Kilisesi
  • Fener Evleri 1 : Haliç Sanat
  • Fener Evleri 2 : Haliç Sanat
  • Fener Evleri 3 : Haliç Sanat
  • Tarihi Taş Fırın Evin Unlu Mamulleri
  • Sveti Stefan Bulgar Kilisesi
  • Tahta Minare Cami
  • Merdivenli Yokuşu
  • Çıfıt Çarşısı
  • Yanbol Sinagogu
  • Balat Turşucusu
  • Ahrida Sinagogu
  • Molla Aşkı Teras Cafe
  • Balat Surp Hireşdagabet Ermeni Kilisesi
  • Ferruh Kethuda Cami
  • Hz. Cabir Cami
  • Agora Meyhanesi 1890

Balat Gezilecek Yerler 11

BONUS: Balat'a Nasıl Gidilir?

Balat gezilecek yerler 2024 listesinden sonra bu güzide semte nasıl geleceğinizi aktaralım. İstanbul’un Haliç kıyısındaki en önemli semtlerinden birisi olan Balat’a nasıl gidilir? İşte yanıtı…

Balat’a ulaşmak için en kolay yol olarak Haliç kıyısına gelmek kabul edilebilir. Bu kapsamda ayrıca İstanbul’un farklı noktalarından çok sayıda otobüs de Balat yakınlarından geçmektedir. Ancak Balat’a ulaşmanın en konforlu ve kolay yolu, Eminönü’nden kalkan otobüsler kabul edilmektedir.

Balat’a metro, metrobüs ve otobüs ile ulaşım sağlanmaktadır. Metrobüs ile Ayvansaray durağında inerek Eminönü kıyısına doğru 10 dakika yürüyerek Balat’a ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Balat gezilecek yerlerle ilgili soruları yanıtlayalım:

1- Balata gezmeye nereden başlanır?

Balat semtine gezmek için geldiğinizde, pek çok kişinin ilk uğrak yeri olan “Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi” ile gezmeye başlayabilirsiniz.

2- İstanbul Balat hangi ilçede?

İstanbul’un kültürel zenginlikleri ve tarihi atmosferiyle ünlü Balat semti, Fatih ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır